Direct naar artikelinhoud

Lunchroom Tropicana gesloten vanwege handgranaat

Burgemeester Femke Halsema heeft na enkele dagen bedenktijd vrijdagmiddag alsnog het pand op de hoek van de Jan Evertsenstraat en de Orteliuskade in West laten sluiten waar dinsdagochtend een handgranaat aan de deurklink was bevestigd.

Lunchroom Tropicana gesloten vanwege handgranaat
Beeld -

Daar zou binnenkort lunchroom Tropicana openen.

De holding die eigenaar is van Tropicana, is gevestigd in een pand van de 36-jarige Amsterdamse Marokkaan op wie het conflict gericht is dat deze week tot vier incidenten heeft geleid.

Schoonmaakbedrijf
Zijn schoonmaakbedrijf HBS aan de Johan Huizingalaan heeft Halsema eerder deze week al laten sluiten nadat het in de nacht van maandag op dinsdag zeker 27 keer was beschoten en nadat aan de achterkant een handgranaat was achtergelaten.

De andere drie zaken die deze week doelwit waren van schoten of waar nog onbekende daders explosieven legden, laat Halsema nog open. In die gevallen is nog te onduidelijk of de eigenaren ook maar iets met de eigenaar van HBS te maken hebben of dat hen anderszins wat valt te verwijten.

Vergissing
De interieurwinkel die in de nacht van zaterdag op zondag was beschoten, zit op een hoek van de Johan Huizingalaan die erg lijkt op de hoek waar HBS zit. Het is bepaald niet ondenkbaar dat de schutters zich hebben vergist en toen al op HBS hadden willen schieten.

Het is nog onduidelijk waarom Marokkaans-Javaans restaurant MaroVaan iets verderop aan de Johan Huizingalaan in de nacht van dinsdag op woensdag werd getroffen door een explosief dat ook daadwerkelijk af ging en vele gaten sloeg in de voordeur en de gevel en al het glas uit een bushokje blies.

Patatzaak
Waarom woensdagavond een handgranaat is achtergelaten voor 'Vlaams Friethuis' Vleminckx in de Voetboogstraat in de binnenstad is ook nog een raadsel. Ook die zaak is daarom nog open.

Burgemeester Halsema breekt met het beleid van haar voorgangers getroffen zaken consequent te sluiten om de openbare orde te herstellen. Zij vreest dat getroffen ondernemers soms buiten hun schuld dubbel slachtoffer kunnen worden.

Bekijk het overzicht: Explosieven en beschietingen: dit gebeurde er in 5 dagen en lees hier het nieuwsbericht over de granaat bij Tropicana

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.