Duitsland en Rusland willen meer samenwerken in internationale kwesties

Duitsland en Rusland willen meer samenwerken in internationale kwesties

Duitsland en Rusland willen de komende jaren meer samenwerken om internationale kwesties aan te pakken en de economische betrekkingen tussen beide landen te verbeteren. Ook zijn beide landen vastberaden om de bouw van de Nord Stream 2 pijpleiding voor de levering van Russisch aardgas voort te zetten. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het overleg tussen de Duitse bondskanselier Merkel en de Russische president Poetin in Slot Meseberg.

De twee regeringsleiders spraken over de goede economische relatie tussen beide landen en de toename van het handelsverkeer en de investeringen in beide economieën. Volgens Poetin is de handel tussen beide landen vorig jaar met 22% toegenomen tot een totaal van $50 miljard. In de eerste helft van dit jaar steeg de handel opnieuw met 25% op jaarbasis.

Nord Stream 2

Duitsland is een belangrijke afnemer van aardgas uit Rusland en speelt daarnaast ook een rol als doorvoerland richting andere Europese landen. Vorig jaar steeg de vraag naar aardgas in Duitsland met 13% en de verwachting is dat die vraag in Duitsland, maar ook in de rest van Europa, zal blijven toenemen.

In zijn persverklaring herhaalde Poetin dat de Nord Stream 2 een puur economisch project is en dat het project om die reden zinvol is voor zowel Europa als Rusland. Hij erkende de zorgen van Merkel over de energieveiligheid van andere landen en noemde de wens van Merkel om aardgas door Oekraine te blijven transporteren, ook nadat de Nord Stream 2 pijpleiding in gebruik wordt genomen.

Iran

De regeringsleiders van Duitsland en Rusland het erover eens dat de internationale deal met Iran overeind moet blijven, maar dat er ook zorgen zijn over het raketprogramma. In deze kwestie geven Poetin en Merkel de voorkeur aan het voortzetten van de dialoog met Iran. Eerder namen beide landen al afstand van het sanctiebeleid van president Trump ten aanzien van Iran.

Syrië en Oekraine

Ten aanzien van Oekraine is het volgens Merkel van belang dat er snel een staakt het vuren komt, het liefst voordat de scholen weer beginnen. Sinds het begin van het gewapende conflict in het oosten van Oekraine zijn er al meer dan 10.000 doden gevallen, hoofdzakelijk door aanvallen met raketten en mortieren.

Voor wat betreft de situatie in Syrië moet er volgens beide regeringsleiders snel meer humanitaire hulp komen, zodat mensen weer kunnen terugkeren naar hun huis. De eerste stroom van vluchtelingen die terugkeren naar Syrië komt langzaam op gang, maar dat vraagt om meer ondersteuning van de internationale gemeenschap. Poetin benadrukte dat er veel geïnvesteerd moet worden in het herstel van de waterleidingen en riolering, zodat de situatie daar weer leefbaar wordt.

Angela Merkel: Dames en heren, ik wil president Poetin hier verwelkomen in het paleis. Dit biedt ons een kans om de dialoog aan te gaan tegen de achtergrond van de vele conflicten in de wereld. We moeten kijken naar oplossingen, zowel Duitsland als Rusland. We hebben nog geen staakt het vuren, dus ik hoop dat we een blijvend staakt het vuren kunnen bereiken voordat de scholen weer open gaan.

We praten ook over de aardgas transporten. Ik denk dat Oekraïne betrokken moet blijven bij aardgastransport richting Europa, ook nadat de Nord Stream 2 pijpleiding in gebruik wordt genomen.

Een ander belangrijk onderwerp is natuurlijk Syrië. We moeten iets doen aan de humanitaire ramp in Syrië. Er is wel wat vooruitgang geboekt, maar de situatie is nog steeds verre van normaal. We hopen dat we stappen kunnen zetten en verwelkomen de hulp van de VN in deze.

Over de JCPOA in Iran; we willen deze deal behouden maar we maken ons ook zorgen om het raketprogramma. Dit gaan we ook bespreken. Hier heb ik eerder al met Lavrov over gesproken in Sochi.

We bespreken natuurlijk ook de bilaterale relaties. Dit is het jaar van Rusland en Duitsland, dit is een goede kans om elkaar beter te leren kennen en de dialoog voort te zetten. Ik hoop dat onze samenlevingen kunnen samenwerken. Ik denk dat alle kwesties met dialoog opgelost kunnen worden, dus ik kijk uit naar deze gesprekken.

Vladimir Poetin: Ik ben blij met deze bijeenkomst, we kunnen praten over bilaterale zaken en internationale kwesties. Voor Rusland is het erg belangrijk om met Duitsland samen te werken op een aantal zaken. Duitsland is een van de belangrijkste handelspartners van Rusland.

Vorig jaar groeide de handel met 22% naar $50 miljard. En van januari tot juni dit jaar voegden we nog 25% toe. Duitse investeringen in Rusland bedragen ongeveer $17 miljard en er zijn ongeveer 5.000 Duitse bedrijven actief in Rusland. Aan de andere kant zijn er 1.500 Russische bedrijven actief in Duitsland, die samen een bijdrage van $8 miljard leveren aan verschillende sectoren van de Duitse economie.

We werken vooral samen op het gebied van energie. Duitsland is een van de grootste afnemers van Russische energiebronnen. De Duitse vraag naar aardgas uit Rusland blijft toenemen, dit jaar met 13%. Duitsland is niet zomaar een grote afzetmarkt voor Russische exporteurs, ze speelt ook een belangrijke rol in de doorvoer van aardgas naar andere Europese landen. Dit jaar markeert de vijftigste verjaardag van gaslevering naar West-Europa. Gedurende deze periode was Rusland een betrouwbare partner voor de levering van aardgas, waarmee ze een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de energieveiligheid van Europa.

In samenwerking met onze Europese partners bouwen we het Nord Stream 2 project. Ik hoop dat dit de diversificatie van het Europese energiesysteem zal verbeteren en dat we hiermee kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar aardgas in de Europese economie. Ik wil nogmaals benadrukken dat de Nord Stream 2 een puur economisch project is, het betekent niet dat gastransport door Oekraïne zal stoppen. Ik ben me bewust van de positie van Merkel, ze blijft deze kwestie aanhalen. Wat voor ons belangrijk is is dat deze route economisch zinvol is.

Ik hoop dat onze samenwerking ook op andere vlakken zal verbeteren. Denk aan industrialisering en het lokaal produceren van high-tech producten in Rusland. We hebben over dit soort zaken gesproken tijdens het St. Petersburg Economic Forum.

We hebben ook gesproken over de situatie met het Iraanse atoomprogramma, het JCPOA. Het is extreem belangrijk om de deal te behouden die met directe betrokkenheid van de VN Veiligheidsraad bereikt is, om het non-proliferatieverdrag te versterken.

Ook hebben we gesproken over het Midden-Oosten en Syrië. We moeten onze humanitaire inspanningen in dit conflict verbeteren, we moeten humanitaire hulp bieden aan Syrië. We moeten de gebieden helpen waar vluchtelingen naar terug kunnen keren. In Jordanië zitten miljoenen vluchtelingen, in Libanon en Turkije ook. Dit is een grote last voor Europa, we moeten ons best doen om deze mensen te helpen terug te keren. We moeten watervoorzieningen en riolering herstellen. Volgens mij heeft iedereen daar belang bij.

Natuurlijk zullen we ook praten over Oekraïne en de huidige staat van de crisis. We zien dat dat de afspraken van het Minsk akkoord niet worden geïmplementeerd. We zullen in het Normandy 4 format blijven werken en assistentie blijven verlenen aan de VN missie daar. Hopelijk maken we ook daar vooruitgang.

Er zijn dus veel dingen om te bespreken en ik ben Merkel dankbaar voor deze gelegenheid.

Merkel en Poetin spraken elkaar zaterdag in Slot Meseberg

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »