Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan minister Blok

18-08-2018 09:05

Beste meneer Blok,

Even Het Parool lezen vandaag.

Staat een, voor u, nuttig verhaal in over de Bijlmer.

Nou ja, Amsterdam Zuidoost. Want dat klinkt minder ‘besmet’.

Voor ik u vertel over dat Parool-verhaal even wat feiten over de Bijlmer. De Bijlmer is de meeste multiculturele wijk van Amsterdam. Van de 87.999 inwoners (geregistreerde inwoners, uweetzelf) op 1 januari 2018 kwamen er 25.564 oorspronkelijk uit Suriname, 4363 van de Antillen, 1041 uit Turkije, 1994 uit Marokko, 22.761 uit andere niet-westerse landen (hallo, Afrika!) en woonden er ook nog 9508 westerse allochtonen en 22.768 autochtonen, mensen zoals u en ik. Waarmee wetenschappelijk is vastgesteld dat Amsterdam Zuidoost evengoed Suriname Veroost genoemd zou kunnen worden.

We mogen dus aannemen dat het verhaal in het Parool gaat over Surinamers (en wellicht ook over Antillianen). In het verhaal spelen ‘moeders’ namelijk een grote rol en het is algemeen bekend dat Surinamers en Antillianen doorgaans geen inwonende vader meer hebben, omdat meneer zijn kinderarm in meerdere dames parkeert (een cultureel dingetje waarover uw collega-politica Sylvana Simons behartenswaardige woorden heeft gesproken).

Gaan we nu naar het Parool-verhaal.

In de Bijlmer worden al jarenlang vele kinderen afgeperst door leeftijdsgenoten. Dat gebeurt onder dreiging van geweld met messen, stroomstootwapens en vuurwapens. De slachtoffers moeten telefoons, merkkleding en geld afstaan en sommigen moeten jarenlang wekelijks of maandelijks ‘boetes’ betalen. De daders zijn tussen de 14 en 20 jaar jong en opereren in groepjes. Naast het afpersen van leeftijdsgenootjes, maakten ze zich schuldig aan overvallen op woningen en winkels en steekpartijen. De slachtoffers én hun ouders durven geen aangifte te doen. Wie praat, is een ‘snitch’.

Nu Openbaar Ministerie, gemeente en politie het eindelijk officieel weten, wordt getracht er iets aan te doen. Saillant is dat de wijkagente en een lid van het rechercheteam dat onderzoek doet naar de afpersingen niet met hun naam in de krant willen.

Daar zullen ze vast een goede reden voor hebben…

Als u straks door Jessepesse, Lodewijk Asscher en die loopjongens van dictator Erdogan ter verantwoording wordt geroepen in de Tweede Kamer over uw stelling dat het multiculturele feestje overal ter wereld niet louter gezelligheid kent, zou ik Het Parool van vandaag maar meenemen.

Welzeker is Suriname een ‘failed state’.

Daar.

Hier.

En dankzij Het Parool krijgen we weer eens bevestigd dat een massale volksverhuizing van inwoners van een ‘failed state’ naar ‘de beschaving’ niet per se goed voor ons is.

Groet,

JanD