Drukte op de Autobahn A9 in Beieren
NOS NieuwsAangepast

Duitse minister moe van buitenlands 'gezeur' over tolplannen

De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt heeft geen enkel begrip voor de houding van zijn Nederlandse collega Melanie Schultz, die een rechtszaak wil aanspannen als Duitsland tol gaat heffen op de autobahn. In de krant Bild wijst Dobrindt erop dat Nederlanders veelvuldig gebruikmaken van de Duitse snelwegen. "Ik vind het niet meer dan rechtvaardig dat ze een redelijke bijdrage betalen", zegt hij.

Ook voor de regering van Oostenrijk heeft Dobrindt geen goed woord over. Die wil samen met Schultz naar de Europese rechter stappen als de tol er komt. "Duitsers betalen in Oostenrijk al jaren tolheffingen. Ik heb daarom weinig begrip voor het Oostenrijkse gezeur", aldus de minister.

Dobrindt is lid van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU van bondskanselier Merkel. De tolplannen komen grotendeels uit Dobrindts koker. Hij heeft altijd geargumenteerd dat Duitsers, en inwoners van Beieren in het bijzonder, in de meeste buurlanden tol moeten betalen en dat het daarom eerlijk zou zijn als buitenlanders dat in Duitsland ook moeten.

Vorige week gaf de Europese Commissie groen licht voor de 'Maut' op de Autobahn. Wel worden tijdelijke tolvignetten goedkoper dan aanvankelijk de bedoeling was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl