Direct naar artikelinhoud
Dieren

Vrachtwagen met varkens kantelt: actievoerder gearresteerd die dieren wil redden

Sofie Weckx zette deze foto online.Beeld Sofie Weckx

Nadat donderdag een vrachtwagen met varkens gekanteld was in Lubbeek, is een dierenarts in opleiding opgepakt die enkele dieren wou redden van euthanasie. 

De vrachtwagen was gekanteld op weg naar het slachthuis. 40 varkens overleefden de klap niet, 160 andere belandden in een weide en vluchtten alle kanten op. Een veearts kwam de overlevende varkens keuren om te zien of ze nog geslacht konden worden.

Enkele vrijwilligers van Forrest & Friends, een organisatie uit Kaggevinne (Diest) die geredde dieren uit de vleesindustrie opvangt, kwamen ter plaatse om de 'afgekeurde' varkens te redden van euthanasie. Voor Sofie Weckx (23), medeoprichter van de vzw en dierenarts in opleiding, eindigde de actie in de cel.

Sophie en varken Charel.Beeld Sophie Weckx

De organisatie wou enkele varkens die niet meer geslacht konden worden, redden van euthanasie en meenemen naar het opvangasiel. Ter plaatse aangekomen, werd hen echter verteld dat de varkens die niet meer recht konden, geëuthanaseerd zouden worden.

Hittestress

Weckx ontfermde zich over een van de varkens, dat tekenen van hittestress vertoonde. Ze gaf het water en wat schaduw. De studente dierengeneeskunde begrijpt niet waarom alle 'afgekeurde' dieren geëuthanaseerd moesten worden, zegt ze aan Het Laatste Nieuws. "Ik heb een heel aantal varkens gezien die duidelijk aan hittestress leden. In die situatie kan je nog niet beoordelen of ze ook breuken hadden."

Terwijl ze bij het varken bleef zitten, werd ze gearresteerd door de politie. In een Facebook-post benadrukt Weckx dat ze zich op geen enkel moment verzet heeft. Toch belandde ze in de cel. "Waarschijnlijk tot alle varkens waren opgeruimd, daarna mocht ik terug vrij", klinkt het.

Commissaris Paul Mispelters van de Lubbeekse politie, die zelf ter plaatse was, benadrukt aan Het Laatste Nieuws dat alles "in de correcte, wettelijke omstandigheden gebeurd is". Volgens hem ging het om "een situatie waarbij alle hulpdiensten in de weer zijn om de zaak zo snel mogelijk op te lossen, in het belang van iedereen, van de dieren, de weggebruikers en de bewoners in de omgeving".