RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Man uit Sittard ontkent sturen beledigende mails Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Beeld © AFP

Een 64-jarige inwoner van Sittard ontkent dat hij achter beledigende e-mails zit die naar de Turkse ambassade in Den Haag zijn gestuurd.

Dat bleek vanmiddag tijdens een korte regiezitting in Den Haag, waar zowel verdachte Jacobus G. als zijn advocaat verstek liet gaan.

Erdogan vergeleken met Adolf Hitler

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vervolging ingesteld na een aangifte door de ambassade. In de mails die in de tweede helft van 2016 werden verstuurd, zou de verdachte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan hebben vergeleken met Adolf Hitler. Ook zou hij hem een zwijn hebben genoemd. Het ging volgens het Openbaar Ministerie (OM) om beledigingen in tekst en beeld.

De verdachte heeft eerder bij de politie verklaard dat hij er niets van af wist. Zijn computer is niet beveiligd met een wachtwoord en mogelijk is zijn account gehackt. Ook staat zijn computer in een ruimte waar ook andere personen aanwezig zijn, zei hij.

Verbod op beledigen binnenkort geschrapt

Het verbod op het beledigen van staatshoofden wordt binnenkort geschrapt. Het initiatiefwetsvoorstel hiertoe van D66 is in april door de Tweede Kamer aangenomen en ligt nu in de Eerste Kamer.

Meer op rtlnieuws.nl:
Man uit Sittard voor rechter om beledigen Erdogan