Dominee Andrew Brunson
NOS Nieuws

Turkije wijst verzoek af, Amerikaanse dominee blijft onder huisarrest

De Amerikaanse dominee Andrew Brunson blijft vastzitten in Turkije. Een rechtbank in Izmir heeft een verzoek om opschorting van zijn huisarrest afgewezen.

De 50-jarige Brunson zit sinds 2016 vast voor onder meer betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in de zomer van dat jaar. Hij zou banden hebben met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de Turkse regering achter de couppoging zat. Brunson spreekt de aantijgingen tegen.

Vorige maand mocht hij op last van een Turkse rechter de gevangenis verlaten, maar Brunson bleef wel onder huisarrest. Hij mag zijn proces thuis met een elektronische enkelband afwachten. In oktober is er een nieuwe rechtszitting.

Val Turkse lira

Inmiddels is Brunson het middelpunt geworden van een diplomatieke crisis tussen Turkije en de VS. Zo zijn er over en weer sancties opgelegd. Mede daardoor kelderde de koers van de Turkse lira kortstondig en zijn er zorgen over het NAVO-lidmaatschap van Turkije.

Ankara stelde eerder al voor om Brunson te ruilen tegen Gülen, die in de VS verblijft. De Amerikanen gingen daar niet op in.

President Trump heeft vandaag op Twitter opnieuw met sancties gedreigd. "Wij zullen niets betalen voor de vrijlating van een onschuldig man, maar laten Turkije de prijs betalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl