Op sociale media zijn video’s verschenen waarin Turken hun iPhones aan gort slaan en Amerikaanse dollarbiljetten in stukken te snijden.

Daarmee protesteren ze tegen die sancties de Amerikaanse president Donald Trump tegen Turkije heeft afgekondigd. Door het conflict met de VS verloor de Turkse lira in rap tempo aan waarde.

Woensdag dook de eerste protestvideo op, waarin een man vijf iPhones kapotslaat met een sloophamer.

“Deze is voor Reis”, zegt de man, die daarbij doelt op de bijnaam van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. ‘Reis’ is Turks voor ‘leider’. Vier handlangers geven hun iPhones aan de man en roepen ‘Allahoe akbar’ (God is de grootste). Daarna worden de telefoons vernield.

Het protest vindt navolging bij andere Turken, al hebben die niet allemaal een sloophamer tot hun beschikking. Sommigen gebruiken bakstenen, anderen steken hun telefoons in brand.

In een andere video is politicus Cemal Enginyurt van de Partij van de Nationalistische Beweging te zien. Hij heeft een Samsung-telefoon gekocht en vraagt een collega om zijn oude iPhone op de grond te gooien en erop te stampen.

Turken snijden ook dollarbiljetten aan stukken.

De VS en Turkije liggen sinds enkele weken overhoop, nadat Trump de Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium uit Turkije verdubbelde. De president is boos dat Turkije de Amerikaanse dominee Andrew Brunson niet vrijlaat.

Erdogan riep dinsdag op tot een boycot van de iPhone en andere Amerikaanse elektronica.

"Als zij iPhones hebben, heeft de andere kant Samsung-telefoons. Wij hebben Vestel Venus", aldus Erdogan, die verwijst naar het Turkse bedrijf Vestel Elektronik en de smartphone die het produceert. "We zullen zelf betere producten maken dan wat we in het buitenland kopen, en ze in het buitenland verkopen."

Ook verhoogde Erdogan de importtarieven voor verschillende Amerikaanse producten, waaronder alcohol, tabak en cosmetica.

Door het diplomatieke geschil tussen de NAVO-bondgenoten zakte de Turkse lira vorige week flink weg ten opzichte van de dollar. De fors goedkopere munt betekent dat de toch al fikse inflatie in het land nog verder dreigt op te lopen. Daardoor wordt het leven voor mensen in het land steeds duurder.

Inmiddels is de lira weer iets opgekrabbeld, mede omdat golfstaat Qatar 15 miljard dollar in de Turkse economie pompt.

LEES OOK: Een eenvoudig misverstand tussen Trump en Erdogan ligt mogelijk aan de basis van de Turkse lira-crisis