Direct naar artikelinhoud
Bolivia

"Een belediging voor het land": luxeresidentie van Boliviaanse president zet kwaad bloed

Het nieuwe presidentieel paleis torent hoog boven het stadscentrum uit.Beeld REUTERS

Met zijn 29 verdiepingen torent het nieuwe presidentiële paleis van Bolivia hoog boven het historische centrum van La Paz uit. Voor president Evo Morales staat de luxeresidentie symbool voor een nieuw Bolivia, dat komaf maakt met zijn pijnlijke koloniale verleden. Voor anderen is het niet meer dan een veel te duur prestigeproject.

Het Casa Grande del Pueblo, zoals het nieuwe paleis heet, bestaat uit een 120 meter hoge toren met op het dak een landingsplaats voor een helikopter. Op de grotendeels glazen gevels zijn inheemse symbolen aangebracht, zoals het Incakruis. Binnen zijn er grote muurtekeningen, waarvan er verschillende arbeiders uitbeelden die strijden tegen sociale onrechtvaardigheid.

Een privélift leidt naar de vertrekken van Morales. Die heeft in het gebouw een suite van 1.068 vierkante meter ter beschikking, zo blijkt uit de bouwplannen die zijn uitgelekt naar de plaatselijke krant Pagina Siete. Het optrekje is uitgerust met onder andere een jacuzzi, een sauna, een fitnesszaal en een massagekamer.

President Evo Morales.Beeld REUTERS

Minister van Communicatie Gisela López wou de berichten in Pagina Siete niet bevestigen of ontkennen, maar zegt dat de wolkenkrabber gebouwd is "voor het volk", zonder daarbij het budget van 34 miljoen dollar te overschrijden. 

President Evo Morales en de presidentiële garde in het nieuwe paleis.Beeld REUTERS

"Historische mijlpaal"

Het gebouw werd niet voor niets Casa Grande del Pueblo genoemd, of 'groot huis van het volk'. "Dit is een historische mijlpaal, dankzij de strijd van het Boliviaanse volk", zei Morales vorige donderdag tijdens de inhuldiging, terwijl op andere plaatsen in de stad betogingen plaatsvonden. "We laten het paleis van een koloniale staat achter ons", klonk het in zijn toespraak, waarin hij de vele presidenten en onafhankelijkheidsleiders opsomde die in en nabij het oude paleis gedood werden.

Morales mag het nieuwe paleis dan wel zien als een afscheid van het tumultueuze verleden van het land, voor zeer velen staat het symbool voor de hypocrisie van het bestuur. 

"Historische mijlpaal"
Beeld REUTERS

"Het is een belediging voor het land", zegt politiek analist Carlos Toranzo aan The Guardian. "Morales wil zichzelf onsterfelijk maken met een gebouw dat niet alleen onesthetisch is maar ook onethisch, want in Bolivia hebben we niet eens het recht om ziek te worden", zegt hij, verwijzend naar het onderontwikkelde ziekenhuis in de stad. 

Volgens oppositieleider Samuel Doria zou het nieuwe gebouw beter omgebouwd worden tot een ziekenhuis. Een dringende noodzaak in een van de armste landen van Zuid-Amerika, zegt hij.

Groeiende woede

Bij het volk groeit intussen de woede om Morales' weigering om na 12 jaar afstand te doen van de macht. Bij de verkiezingen in 2019 wil hij voor een vierde ambtstermijn gaan. Het Grondwettelijk Hof maakte vorig jaar de weg daarvoor vrij, hoewel de Bolivianen zich er in een referendum tegen gekant hadden.

Bovendien heeft de regering voor de bouw van het glazen paleis de gemeentelijke bouwvoorschriften aan haar laars gelapt. In het oude stadscentrum is hoogbouw verboden. Morales maakte echter gebruik van de parlementaire meerderheid van zijn partij om de voorschriften te omzeilen. Met zijn 120 meter werpt het Casa Grande del Pueblo nu letterlijk een schaduw over het oude presidentieel paleis, dat een museum wordt.

Morales wijst alle kritiek van de hand. Hij zegt dat het nieuwe paleis de overheidsuitgaven juist zal drukken. Nu wordt er jaarlijks voor 20 miljoen dollar per jaar kantoorruimte gehuurd voor vijf ministeries. 

Een massa volk woont de inhulidiging van het Casa Grande del Pueblo bij.Beeld REUTERS