Direct naar artikelinhoud
VERENIGDE STATEN

Yellowstone plant nieuwe slachting van 900 bizons

Yellowstone plant nieuwe slachting van 900 bizons

Yellowstone National Park, een van de bekendste nationale parken van de VS, is van plan om deze winter minstens 900 bizons van de befaamde kudde in het park af te maken. Dieren die zich in de staat Montana buiten de grenzen van het park begeven, mogen opgejaagd worden of worden naar indianenstammen gedreven die de bizons zullen slachten.

Het aantal bizons in het park is de voorbije jaren toegenomen tot zo'n 5500 exemplaren, ver boven het doel van 3000. De dieren zijn een belangrijke attractie voor de miljoenen toeristen die jaarlijks een bezoek brengen aan het park, dat delen van Montana, Wyoming en Idaho bestrijkt.

Als ze volgens plan verloopt, is deze slachting, die jaarlijks plaatsvindt, een van de grootste in de voorbije tien jaar.

Jagers met een vergunning en indianenstammen die gebruik maken van hun historisch recht om te jagen zullen de dieren mogen afmaken, maar de meerderheid van de bizons zal levend gevangen worden. Vervolgens worden ze overgeleverd aan indianstammen die hen zullen slachten.

Brucellose
Het controversiële programma moet vermijden dat loslopende bizons uit Yellowstone runderen in Montana besmetten met brucellose, een bacteriële infectie waarvan veel bizons drager zijn.

Vorige winter werd een gelijkaardig plan ingevoerd, maar toen staken minder dieren dan verwacht de grens met Montana over. Die beperkte migratie, in combinatie met het hoge geboortecijfer en de grote overlevingskansen, heeft tot een erg omvangrijke populatie geleid.

Yellowstone plant nieuwe slachting van 900 bizons

Nog nooit besmetting plaatsgevonden

Tegenstanders van de slachtpartij argumenteren dat dieren van de grootste kudde wilde volbloedbizons, die ooit met miljoenen over het continent raasden, niet gedood zouden mogen worden.

"De laatste wilde bizons van het land worden voortdurend vervolgd voor misdaden die ze niet begaan hebben", zegt de protestbeweging Buffalo Field Campaign in een verklaring op haar website.

Bizons en wapiti's hebben antilichamen ontwikkeld tegen brucellose en nooit eerder werd een geval vastgesteld waarbij bizons koeien hebben besmet, zelfs niet in situaties waar bizons en runderen samenleven, aldus de organisatie. "De oorlog tegen de wilde bizons heeft niets te maken met brucellose, maar alles met het gras en wie het te eten krijgt," zeggen ze.