NOS NieuwsAangepast

Openbaar Ministerie doet onderzoek naar misbruik Jehovah's

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar negen gevallen van seksueel geweld binnen het kerkgenootschap Jehovah's Getuigen, meldt minister Dekker van Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek richt zich op de specifieke aangiften die gedaan zijn en dus niet op de hele geloofsgemeenschap van Jehovah's Getuigen, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Het gaat om vijf aangiften die binnengekomen zijn via Reclaimed Voices, een stichting die opkomt voor belangen van slachtoffers. Daarnaast zijn er vier aangiften buiten de stichting om gedaan. Ook daar wordt onderzoek naar gedaan. Het OM kan verder niet inhoudelijk op de aangiften ingaan.

Zorgvuldig

Volgens Dekker zijn de aangiften "zorgvuldig in behandeling genomen door gespecialiseerde zedenofficieren" in verschillende regio's.

Enkele slachtoffers van het misbruik binnen de kerk zijn inmiddels met hun verhaal naar buiten gekomen. Bovendien riep minister Dekker slachtoffers van misbruik eerder op om aangifte te doen.

Onderzoek geweigerd

Vorige maand riepen alle partijen in de Tweede Kamer op tot een onderzoek naar het seksueel misbruik binnen het kerkgenootschap. De Kamer wilde dat omdat het bestuur van de Jehovah's Getuigen weigerde het seksueel misbruik binnen de kerk te onderzoeken.

Volgens de leiding heeft Jehovah's Getuigen de laatste jaren zelf al maatregelen genomen om kinderen te beschermen en er zou een gering aantal slachtoffers zich hebben gemeld.

Dat laatste argument wringt met cijfers van Reclaimed Voices, Daar kwamen 276 meldingen binnen van misbruik. Ook bij Trouw, dat regelmatig heeft geschreven over het misbruik, kwamen meldingen binnen.

Toedekken

"Er zijn in onze optiek aanleidingen om ervan uit te gaan dat er zaken binnen de hele gemeenschap niet goed zijn, waardoor slachtoffers benadeeld worden. Denk aan het toedekken van misbruik", vertelt Raymond Hintjes van Reclaimed Voices op NPO Radio 1. "Of dat ouderlingen er wel van weten, maar het niet melden. We weten niet wat de uitkomsten van het onderzoek zijn. Slachtoffers gaan wat dat betreft dus een onzekere tijd tegemoet."

Volgens Hintjes is het logisch dat er zoveel meldingen zijn binnengekomen, maar zo weinig aangiftes. "Jehovah's die het melden zijn bang om hun familierelaties op het spel te zetten. Een grote groep weigert nog altijd te spreken."

In Nederland zijn zo'n 30.000 mensen lid van de Jehovah's Getuigen. De gemeenschap is erg gesloten. NOS op 3 maakte eerder deze korte documentaire over Rick, die de gemeenschap verliet en daardoor het contact verloor met zijn familie:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl