RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Verbijstering over uitkering voor voortvluchtige crimineel: 'Ronduit idioot'

Archieffoto.

Regeringspartijen CDA en VVD vinden het idioot en niet uit te leggen dat voortvluchtige veroordeelden een uitkering kunnen opeisen bij de rechter. Dat zeggen zij naar aanleiding van een onthulling van RTL Nieuws.

De onderzoeksredactie ontdekte dat uitkeringsinstanties nog steeds tientallen uitkeringen verstrekken aan criminelen met een openstaande straf. Uitkeringsinstanties proberen uitkeringen wel stop te zetten, al duurt dat soms maanden, maar worden regelmatig teruggefloten omdat de veroordeelde in bezwaar gaat bij de rechter.

Vragen aan minister

"De situatie dat een voortvluchtige veroordeelde bij de rechter een uitkering kan afdwingen is ronduit idioot", zegt VVD'er Foort van Oosten tegen RTL Nieuws. "Dit onderstreept ook weer de noodzaak dat overheidsdiensten gegevens moeten kunnen delen. Het bestaat niet dat de ene overheidsinstantie iemand zoekt, terwijl de andere geld aan hem overmaakt. Ik neem aan dat onterecht uitgekeerde uitkeringen worden teruggevorderd." Van Oosten heeft aangekondigd vragen te gaan stellen aan de minister.

Ook volgens Madeleine van Toorenburg (CDA) valt dit niet uit te leggen. "Hoe bestaat het dat dit nog niet is opgelost? Het ontbreekt hier dus duidelijk aan een gevoel van urgentie. De enige voorziening waar deze veroordeelden recht op hebben is kost en inwoning van justitie, te weten een verblijf achter de tralies. Ik zal de minister hierop bevragen in het eerstvolgende debat."

Over drie weken, op 6 september, debatteert de Kamer hierover met minister Dekker voor Justitie en Veiligheid.

Meer op rtlnieuws.nl:
Tientallen criminelen krijgen uitkering ondanks openstaande celstraf