Direct naar artikelinhoud
PvdA-lijsttrekker

Samsom haalt toch nog uit naar Asscher in slotdebat

Asscher pikte uit Samsoms felle woorden vooral diens bijval op voor zijn strijd tegen arbeidskrachten uit Oost-Europa

Drie keer heeft Diederik Samsom de aanvallen van Lodewijk Asscher over zich heen laten komen, maar in het slotdebat rond het lijsttrekkerschap van de PvdA zaterdag is hij toch nog in de tegenaanval gegaan.

Samsom verwijt zijn concurrent bij de interne partijverkiezingen dat die te weinig heeft gedaan om zijn ideeën over verdringing van Nederlanders werknemers door Oost-Europeanen, om te zetten in daden. 

Samsom deed dat bewust, zei hij na afloop van het laatste debat. Hij wilde niet nog een keer te boek staan als de man die zich te makkelijk neerlegt bij de status quo en niet wil veranderen, zoals Asscher hem eerder voor de voeten had geworpen.

Asscher zette zichzelf toen neer als een politicus die de beuk erin zou gooien als Europa geen paal en perk zou willen stellen aan arbeidsmigratie.
"Dit probleem speelt al jaren. Waarom wacht je op de verkiezingen om daar wat aan te doen?", vroeg Samsom aan zijn concurrent. "Waarom stap je niet op het vliegtuig om dat te regelen?"

De fractieleider stelde zichzelf ten voorbeeld. Hij was land voor land afgegaan om steun te krijgen voor zijn plan de vluchtelingenstroom in te dammen. Op die manier had Asscher ook kunnen opereren.

Asscher pikte uit Samsoms felle woorden vooral diens bijval op voor zijn strijd tegen arbeidskrachten uit Oost-Europa, die veel goedkoper zijn dan Nederlandse werknemers. "Dit is heel leuk", zei Asscher. "Het geloof in verandering komt bij jou terug. Dat is de winst van deze debatten."

Het geloof van verandering komt bij jou terug. Dat is de winst van deze debatten
Lodewijk Asscher

Nek-aan-nekrace

Zaterdag troffen de huidige politiek leider van de PvdA, Samsom, en de man die dat ook wil worden, Asscher, elkaar voor de vierde keer in een zaal met dit keer rond de vierhonderd leden en sympathisanten. Afgaande op verschillende peilingen zijn de heren verwikkeld in een nek-aan-nekrace.

Maar de strijd is nog niet beslist. In de zaal zaten zaterdag naast mensen die hun keuze al hebben gemaakt, ook veel twijfelaars. Ze hebben nog de tijd tot en met woensdag. Dan sluiten de stembussen. Vrijdag maakt het partijbestuur de winnaar bekend.

De afgelopen weken heeft de PvdA er 2000 nieuwe leden bijgekregen. Critici in en buiten de partij hadden vooraf gewaarschuwd voor een 'vijandige overname' als ook mensen aan de verkiezingen mee konden doen die slechts voor een maand lid werd van de partij, in de wandelgangen flitslid geheten.

De initiatiefnemers van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne suggereerden even een actie te gaan organiseren, maar daar werd al snel niets meer van vernomen.

Het laat zich aanzien dat zich ook geen andere 'actiegroepen' in de strijd hebben gemengd. De verkiezing is daarmee geen georganiseerde zaak van buitenstaanders geworden.
Nog niet duidelijk is hoeveel van de nieuwe leden speciaal voor de verkiezingen zijn gekomen, en hoeveel er lid blijven.

Samsom en Asscher hebben de afgelopen vier jaar nauw samengewerkt, de een vanuit de fractie als architect van het regeerakkoord tussen PvdA en VVD, de ander in het kabinet als uitvoerder.  "We hebben alles samen gedaan", benadrukte Samsom bij het slotdebat. "Ik heb genoten van de samenwerking met Lodewijk. Dat smaakt naar meer."

Aartsvijand

Ook dat was, tussen de regels, een aanval op Asscher. De PvdA staat er in de peilingen beroerd voor, en dat wordt vooral geweten aan de samenwerking met de 'aartsvijand',  de VVD.

Asscher heeft in eerdere debatten gezegd dat de PvdA achteraf bezien nooit zo snel met de liberalen in zee had moeten gaan. Daarmee suggereerde hij dat het verbond met de VVD vooral de schuld van Samsom was.

De PvdA heeft nu behoefte aan een andere toon, een andere koers en ander leiderschap, zei Asscher al bij het eerste debat. Ook nu benadrukte hij de noodzaak van verandering. Hij vroeg een applaus voor de enorme inzet van Samsom, maar hij zei ook dat de PvdA het zich niet meer kan permitteren door te gaan met 'het smaakt naar meer.'

Asscher hamerde op het belang van waarden, van een vaste baan, van een fatsoenlijk jeugdloon. Dat culmineerde in de belofte dat hij 'hoop, bescherming en fatsoen' wil terugbrengen in de politiek.

Samsom waarschuwde de leden niet 'in de gedachte te trappen' dat verandering alleen komt van een nieuwe leider. Die moet ook van de gewone leden komen. Met hen wil hij  'zaal voor zaal, straat na straat' af om de kiezers terug te winnen. Hij heeft er, zei hij, de energie voor, en de ervaring: in 2012 stond de partij er vier weken voor de verkiezingen nog heel slecht voor, maar ze werd de op een na grootste