Direct naar artikelinhoud

Halsema: 'Bewoners zijn bang voor slachtoffers'

Drie aanslagen in vier dagen. Burgemeester Femke Halsema bezocht woensdagmiddag de Johan Huizingalaan. 'Dit kun je geen incident meer noemen.'

Erg onder de indruk lijkt Elisabeth Hartwijk (93) niet. In de nacht van dinsdag op woensdag werd ze wakker van een flinke knal, die later een ontplofte granaat bleek te zijn. Ze weet nog dat ze dacht: zo zal er wel politie komen, maar voor die tijd was ze alweer weggesukkeld.

Ze staat op de stoep van de Johan Huizingalaan, waar burgemeester Femke Halsema, met buurtbewoners en ondernemers komt praten.

De winkelstraat in Slotervaart is woensdagnacht getroffen door de derde aanslag in vier dagen: in de nacht van zaterdag op zondag werd een beddenzaak beschoten, een dag later raakten 27 kogels schoonmaakbedrijf HBS.

Woensdagnacht, ontplofte een granaat bij het Marokkaans-Javaanse restaurant MaroVaan. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade was aanzienlijk. De rolluiken zijn naar beneden, een zijraam is aan diggelen. De scherven liggen nog op de stoep - recht onder het woord 'Welkom'.

Vergrootgals
"Het is zo'n rustige buurt verder," zegt Hartwijk tegen Halsema. Halsema knikt: een rustige wijk, met veel kinderen en ouderen. Naast Hartwijk staan een jonge vrouw en haar zoon, een kleine jongen met een enorm vergrootglas in de hand. Halsema knoopt een gesprek met ze aan.

De toon is benaderbaar, maar niet op de hurken. Neutraal informeert de burgemeester of de jongen al iets gevonden heeft. "En geef het dan wel door aan ons hè?" zegt de politieagent naast haar vrolijk.

We gaan er maar even van uit dat het een grapje is; hoe ver het onderzoek is, wil Halsema niet zeggen. Vanavond wordt de buurt bijgepraat tijdens een bijeenkomst. "Maar het is duidelijk dat dit geen incidenten meer zijn."

Halsema praat met buurtbewonersBeeld ANP
Het is zo'n rustige buurt verder
Bewoner tegen Halsema

Woensdag werd een extra camera geplaatst, donderdag volgen er meer. Ook patrouilleert er meer politie, en krijgt dit onderzoek voorrang op andere zaken. Natuurlijk is Halsema woensdagavond op de bijeenkomst, zegt ze. "Maar dan ben je niet op straat. Ik vond het belangrijk dit met eigen ogen te zien, en te zien hoe dicht deze bedrijven op elkaar zitten, en op de woonhuizen erachter."

Ducttape 
Dat is niet voor niets: achter schoonmaakbedrijf HBS is een granaat gevonden die niet is ontploft. Op de rolluiken is een A4'tje geplakt dat het bedrijf op last van de burgemeester is gesloten. Met dezelfde ducttape zijn de kogelgaten afgeplakt. Op de vraag of de andere twee zaken ook zullen worden gesloten, wil Halsema niet vooruitlopen: "Dat hangt van het onderzoek af. We zullen maatwerk betrachten."

Halsema: 'Bewoners zijn bang voor slachtoffers'
Beeld ANP
Bewoners zijn bang dat er binnenkort slachtoffers vallen
Femke Halsema

Wittenburg
Tijdens het bezoek sprak ze met medewerkers van een tandartspraktijk tegenover MaroVaan en met het personeel van de beschoten beddenzaak, Anders dan Anderen Woninginrichting. Het viel Halsema vooral op hoe geschrokken de mensen waren, zegt ze. "En ze zijn bang dat er binnenkort slachtoffers vallen."

Toen bij buurtcentrum Wittenburg een stagiair werd doodgeschoten, duurde het een paar dagen voor toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen zijn gezicht liet zien. Dat kwam hem op flinke kritiek te staan.

Dat Halsema zich hier nu laat zien - met media die voor een persmoment na afloop zijn uitgenodigd - heeft daar niets mee te maken, zegt ze. "Als burgemeester moet je telkens opnieuw een afweging maken. Bij Wittenburg was een dode gevallen. Je moet je steeds afvragen of je bewoners echt tot steun kunt zijn, of je ergens al iets te zoeken hebt. Je kunt ook te vroeg komen."

Elisabeth Hartwijk waardeert het in elk geval dat Halsema er was. "Ik denk dat we wel een goeie aan haar hebben. Ik had haar al zo vaak gezien op televisie, dat ik het gevoel had dat ik haar al kende."

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.