Ze zijn er nog: mannen die geen aardappel kunnen koken
Lekker en gezond koken. Hele generaties - vooral mannen - hebben geen idee hoe je dat flikt. In Oosterhout (Noord-Brabant) verzorgen zorginstellingen nu lessen voor deze beginners. Sommige cursisten hebben nog nooit een aardappel gekookt.
Acht heren van tussen de 63 en 81 jaar staan in activiteitencentrum Dommelbergen rond een kookeiland. Ze dragen kokette schortjes en volgen een kookcursus voor beginners, met Jan Janse en Corné Selder als vrijwillige begeleiders. De cursus is een gezamenlijk initiatief van Animo: Amphia, Zorroo, Surplus, GGD en de gemeente Oosterhout. Een groot succes, meldt projectleider Thomas van der Vange. ,,We hebben een wachtlijst van een man of vijftig, dus willen we het vaker dan één keer per week gaan doen.''
Sommigen zijn alleen, komen op eigen initiatief. Of hun vrouw stuurt ze
De bedoeling is ouderen zelfredzamer te maken, zodat ze minder snel bij thuiszorg aankloppen. De cursus begint op nul; er zijn mannen bij die nog geen aardappel hebben gekookt. Ze leren hoe je goedkoop, lekker én verantwoord eten bereidt. Van der Vange: ,,Sommigen zijn alleen, komen op eigen initiatief. Of hun vrouw stuurt ze. Het kan ook zijn dat de vrouw door ziekte niet meer kan koken. En er zijn mannen die op doktersadvies aanschuiven. Zeker op die leeftijd is gezond eten belangrijk. Bij deze generatie hoefden veel mannen nooit te koken. Dat is veranderd; ik denk dat over tien jaar deze cursus niet meer nodig is.''
Werk aan de winkel
Rond 16.30 uur gaat een man of vier boodschappen doen. De rest druppelt binnen. Gesprekken gaan over overleden geliefden of het weer, tot chef-kok Jan het heft in handen neemt: werk aan de winkel! In een kringetje snijden de mannen groenten voor de soep, schillen ze aardappelen voor de andijviestamp en appels voor de compote. Minutieus snijdt René puntjes af, boontje voor boontje. ,,Zal ik die komkommer ook snijden?'' vraagt Louis.
Antwoord: ,,Dat is een courgette...''
De soep pruttelt al als de gehaktballen gedraaid worden. Kleintjes voor de soep, grote bij de stamppot. ,,Veel paneermeel en goed kneden, dat is mijn geheim'', zegt Jan. Heerlijke geuren stijgen op. Kees kijkt tevreden: ,,Ik ben al een tijd weduwnaar. Dan moet je het wel zelf doen.''
Frikandel
Het eten is klaar, flesje rood en flesje wit op tafel. Deelnemer Peter laat het zich smaken. ,,Ik ben meer dan 25 jaar vrachtwagenchauffeur geweest. In truckerscafés was het altijd een gehaktbal of frikandel met frites en sla. In het buitenland wist ik soms niet eens wat ik op mijn bord kreeg.''
Na de maaltijd overlegt de groep wat ze volgende week gaan maken. Pasta? Vis? ,,Mijn vrouw zegt dat broccoli heel gezond is'', zegt Vic. ,,Of is dat heel veel werk...?''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
Voor jou getest
Dol op icetea? Dit zijn de lekkerste
Op hete dagen zorgt ijskoude ijsthee voor verkwikking. Ons panel proeft zeven perzikvarianten uit de supermarkt. Opvallend: de theesmaak ontbreekt vaak. -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
Ben je een echte koffieliefhebber? Dan is het overwegen van een halfautomatische espressomachine de moeite waard. Wat is de beste pistonmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
-
-
-
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten
Supermarktketens Jumbo en Plus, evenals de voedselproducenten Conimex, Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s gaan hun verpakkingen aanpassen zodat de helft van de recepten daarop volledig vegetarisch of veganistisch wordt. Dat doen zij op verzoek van Wakker Dier, meldt de organisatie. -
De gekste gerechten op vakantie: zo maak je ze thuis
Op vakantie kom je soms de vreemdste gerechten tegen en daarom vroegen wij jullie om een foto in te sturen van de meest bizarre maaltijden die jullie voorgeschoteld hebben gekregen. Van de ingezonden foto's hebben wij een selectie gemaakt en het recept opgezocht. Zo kun je thuis deze opvallende maaltijden nabootsen.
-
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
-
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst