Transitmigrant levensgevaarlijk gewond na vechtpartij tussen vluchtelingen, buurtbewoners vrezen dat situatie escaleert

© dji

© tlg

De inwoners in Oudenburg zijn bezorgd na een ernstig incident met transitmigranten maandagnacht in de Westkerksestraat. Bij een vechtpartij raakte een 31-jarige Soedanees levensgevaarlijk gewond. “Dit loopt uit de hand.”

Dominique Jauquet Tim Lescrauwaet

De Westkerksestraat werd maandagnacht plots opgeschrikt door hevig geroep. Twee groepen transitmigranten kregen het er met elkaar aan de stok en gingen op de vuist. Ook stenen en stokken werden bij het gevecht gebruikt. Twee vluchtelingen raakten ernstig gewond. Een van hen liep een beenbreuk op, de andere werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Het gaat om een 31-jarige man uit Soedan.

Toen de politie ter plaatse kwam, troffen ze naast de twee gewonden nog een groepje transmigranten aan. Zij werden opgepakt en verhoord, maar mochten nadien opnieuw beschikken. Volgens onze informatie ging het voornamelijk om Soedanezen die beweerden dat ze door Egyptenaren werden aangevallen. Het parket en de politie onderzoeken de zaak.

Voor de inwoners is de maat stilaan vol. Volgens hen troepen er de laatste dagen grote groepen transitmigranten samen onder de brug tussen Westkerke en Oudenburg. “Maandag zagen we er zeker tachtig. Het leek alsof ze hier twee bussen gedropt hadden”, zegt Rita Vaneenooghe. “Dit loopt hier op een dag uit de hand.”

Waterflessen vullen

De schrik zit er in bij de buurtbewoners. “Deze mensen hebben niets te verliezen, dus we zijn inderdaad ongerust”, zegt Yvan Lamaire. “Soms zien we de vluchtelingen uit de gracht komen voor onze deur. Of ze zitten gewoon op het muurtje van onze voortuin. Een oplossing dringt zich op.”

Sommige buurtbewoners hadden aanvankelijk medelijden met de transitmigranten, maar door de recente overlast lijkt die verdwenen. “Ik vulde soms hun flessen met water”, zegt een van hen. “Maar plots belden ze ook om tien uur 's avonds nog aan om die te vullen. Dus ik ben ermee gestopt.”

Extra controles

De dag na de grote vechtpartij is de rust teruggekeerd in de Westkerksestraat, maar de transitmigranten zijn nog niet verdwenen uit het straatbeeld.

Burgemeester Peter Velle (CD&V) sust zijn burgers. “De precieze oorzaak en omstandigheden zijn voorwerp van een gerechtelijk onderzoek. De agressie is niet gericht op de plaatselijke bevolking”, zegt burgemeester hij. “In en rond Oudenburg wordt nu extra gecontroleerd door de lokale politie Kouter, de verkeers- en gerechtelijke politie. Dit wordt nog intensiever aangepakt.”

De gemeente uitte vorige maand al haar bezorgdheid bij de Vlaamse overheid over de uitbreidingsplannen van de snelwegparking in Westkerke. Straks zullen er 107 vrachtwagens kunnen langparkeren, in plaats van een dertigtal vandaag. Na het overleg vorige maand met gouverneur Carl Decaluwé zit Oudenburg nu opnieuw rond de tafel met Jabbeke, de lokale politie, de verkeerspolitie, de federale politie en het parket. “De stad blijft bij haar standpunt dat de problematiek langs de autosnelweg een te zware hypotheek legt op onze lokale diensten en het veiligheidsgevoel bij de bevolking. De aangekondigde uitbreiding , zonder echte flankerende maatregelen kan voor ons niet”, besluit burgemeester Velle.

Aangeboden door onze partners