Deel dit artikel
-

Domeinnaam eerder dan merkrecht, toch verbod

WijKopenAutos moet inbreuk op het woordmerk ‘Ik wil van mijn auto af’ staken. Dat heeft de rechtbank Overijssel eerder deze maand in kort geding bepaald.

Dat kort geding was aangespannen door Dealerdirect, een onlineplatform aan waarop consumenten hun auto kunnen aanbieden zodat autodealers deze van de consument kunnen inkopen. In maart 2017 heeft dit bedrijf ‘Ik wil van mijn auto af’ als woordmerk gedeponeerd.

WijKopenAutos heeft al sinds 2014 het domein Wijkopenautos, maar niet het merkrecht. Het van oorsprong Duitse bedrijf wilde echter niet ingaan op sommaties van zijn concurrent. De rechter constateert dat de klacht van Dealerdirect terecht is: ‘Gezien de soortgelijkheid van de betrokken waren en diensten alsmede de overeenstemming tussen het merk en het teken en de bekendheid van het woordmerk acht de voorzieningenrechter in ieder geval indirect verwarringsgevaar aanwezig.’

Ook zijn volgens de voorzieningenrechter voldoende concrete aanwijzingen dat er zich regelmatig verwarring bij de consument voortdoet. Uit de verzamelde klantenreviews van diverse grote online review websites, zoals Starred, Facebook, Trustpilot, Google review overgelegd door Dealerdirect en WijKopenAutos blijkt dat bezoekers en (potentiële) klanten van Dealerdirect en WijKopenAutos de dienstverlening van beide ondernemingen met elkaar verwarren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond