Seksuele intimidatie op festivals: wat wordt er tegen gedaan?

Dit festivalseizoen is er meer bewustzijn gecreëerd over seksuele intimidatie op festivals door de actiegroep NO THANKS! Wat is er veranderd op Nederlandse festivals?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Seksuele intimidatie is een groot probleem op Nederlandse festivals. Uit onderzoek van EenVandaag onder jonge festivalbezoekers blijkt dat ruim de helft van de vrouwelijke festivalbezoekers en bijna een vijfde van mannelijke feestgangers te maken heeft gehad met seksuele intimidatie. Het gaat daarbij om het ongewenst aanraken van borsten of billen, ongewenste seksuele opmerkingen of voorstellen. De actiegroep NO THANKS!, bestaande uit vijf vrouwen werkzaam in de muziekwereld, signaleerde het probleem uit de eerste hand. Ik sprak Jente Lammerts van NO THANKS! over de veranderingen die tot nu toe zijn doorgevoerd.

Een concert bezoeken zonder hand op je billen

Dit festivalseizoen heeft NO THANKS! veel aandacht gevraagd voor seksuele intimidatie op festivals, onder andere door er veel over te posten op sociale media. Ook benaderen ze artiesten en festivals met als doel meer alertheid voor seksuele intimidatie te veroorzaken. Verschillende artiesten dragen de NO THANKS! T-shirts tijdens hun optredens en verspreiden de boodschap dat seksuele intimidatie niet oké is.

De grootste ambassadeur van de organisatie is de Nederlandse band Chef’Special. Ook Tim Hofman en de band Love The System droegen het roze shirtje om aandacht te vragen voor het probleem. “Door de aandacht voor het onderwerp zijn bezoekers nu alerter. We proberen een groepsgevoel te creëren: je staat er niet alleen voor”, vertelt Lammerts.

https://www.instagram.com/p/BjmqO9dlXFb/?taken-by=saynothnks

Ambassadeurs Chef'Special Bron: www.instagram.com
Ook verspreid de organisatie verschillende posters als preventiemiddel. De posters worden opgehangen op verschillende locaties op het festival. Door de aandacht op social media, de posters en het beter instrueren van festivalpersoneel hoopt NO THANKS! meer alertheid te creëren voor het probleem.

https://www.instagram.com/p/BeGJMMNhdtx/?taken-by=saynothnks

Bron: www.instagram.com

Maatregelen

De festivals Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole hadden al eerder in hun huisregels staan dat seksuele intimidatie niet getolereerd wordt. Sinds dit jaar hebben zij expliciet in hun programmaboekjes staan waar je terecht kunt wanneer jou iets overkomt. Zij maken duidelijk dat seksuele intimidatie niet is toegestaan en dat je zelfs kan worden verwijderd van het festivalterrein. Dankzij NO THANKS! en de #MeToo-discussie hebben meer festivals, waaronder Welcome To The Village, hun personeel beter geïnstrueerd en een plek bij de EHBO-post gecreëerd waar mensen die te maken hebben gehad met seksuele intimidatie kunnen worden opgevangen.

Ook Appelpop, een festival in Tiel dat plaatsvindt op 7 en 8 september, is bewust bezig met het probleem. In hun huisregels staat dat ‘intimidatie niet is toegestaan’ en dat er aangifte wordt gedaan of ‘toegang tot het terrein kan worden ontzegd’. “Bij onze medische posten is het probleem bekend en de beveiliging is geïnstrueerd”, vertelt Kees van Keulen, voorzitter Stichting Muziekstad Tiel. “We hebben camerabeveiliging en meldingen worden meteen overgedragen aan de politie.”

Proces

Wat gebeurt er eigenlijk precies wanneer je op een festival melding doet van seksueel geweld? Allereerst wordt het gemeld bij een van de beveiligers of EHBO-medewerkers. Bij de festivalorganisatie van Down The Rabbit Hole hebben alle medewerkers dit jaar een speciale training gevolgd en weten ze hoe zij moeten handelen. “Wanneer er duidelijke kenmerken van de desbetreffende persoon bekend zijn, wordt hij of zij per direct verwijderd van het festivalterrein”, vertelt Lammerts. “Er wordt een melding gedaan bij de festivalorganisatie, waardoor zij hun beveiliging kunnen inlichten om alerter te zijn. Op deze manier kan er snel gehandeld worden bij herhaling.”

Wanneer het nodig is en je instemt om aangifte te doen, wordt er een melding gemaakt bij de politie. In ernstige gevallen wordt er door een forensisch arts een sporenonderzoek gedaan en gekeken naar eventuele verwondingen. Op deze manier wordt er bewijsmateriaal vastgelegd. Dan wordt er een afspraak gemaakt bij het politiebureau, wat een aantal dagen kan duren. Om te kijken hoe het met je gaat krijg je een persoonlijke begeleider toegewezen. Mocht het niet goed met je gaan, dan kun je traumabegeleiding krijgen.

Weinig bewustzijn

Helaas is nog niet elk festival zo bewust bezig met het probleem. In het beleid van de meeste festivals staat dat seksuele intimidatie niet getolereerd wordt, maar worden er geen specifieke maatregelen vermeld en genomen. Het is opvallend dat zo’n groot probleem door de meeste festivals nog niet serieus wordt genomen.

NO THANKS! blijft dus zeker niet stil zitten. Een van de doelen van NO THANKS! is om op ieder festival een speciale opvangplek te creëren voor mensen die te maken krijgen met seksuele intimidatie. Lammerts: “We willen nóg meer alertheid en aandacht voor het probleem.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons