Ziekenhuis
© Steve Design/Shutterstock.com

Het onderzoeksteam van McAfee (ontwikkelaar van antivirusprogramma’s) heeft ontdekt dat hackers kunnen binnendringen in patiëntmonitoren in ziekenhuizen. Op die manier kunnen er foute vitale functies getoond worden, waardoor artsen of verpleegkundigen bijvoorbeeld kunnen denken dat de patiënt een hoge bloeddruk heeft, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Het is nog niet bekend of deze methode al eens in de praktijk is toegepast door hackers.

Onderzoeksmethode

De onderzoekers van McAfee kochten een monitor op Ebay, waarmee de bloeddruk, de hartslag en het zuurstofniveau van een patiënt in de gaten kan worden gehouden. Met een simpele hack-aanval lukte het ze om binnen te dringen in het systeem van de monitor en om de waardes op het scherm te veranderen. Dit zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat iemand langer in het ziekenhuis wordt gehouden dan nodig is of de verkeerde medicijnen toegediend krijgt op basis van verkeerde informatie op de monitor. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de patiënt.

Praktijk

De onderzoekers weten niet of deze methode ook daadwerkelijk in de praktijk toegepast is. De hacker moet op hetzelfde netwerk als de monitor zitten om de hack uit te voeren. Makers van de apparatuur hebben nog niet aangekondigd of ze updates uit gaan brengen om het lek te verhelpen.

Laat een reactie achter