VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra'ad Al Hussein
NOS Nieuws

Mensenrechtentulp voor mensenrechtencommissaris VN

De Mensenrechtentulp 2018 is toegekend aan de Hoge Commissaris van de Mensenrechten van de Verenigde Naties, de Jordaanse prins Zeid Ra'ad Al Hussein. Minister Blok reikt de prijs op 3 september uit in Den Haag.

De VN-mensenrechtencommissaris, die op 1 september plaats maakt voor zijn opvolger, krijgt de tulp omdat hij zich de afgelopen vier jaar "luid en duidelijk heeft uitgesproken voor de bescherming van de mensenrechten wereldwijd".

Blok zegt dat Nederland veel waardering heeft voor de manier waarop hij zijn functie heeft ingevuld. "Hij stelde mensenrechtenschendingen waar ook ter wereld aan de kaak. Juist deze onafhankelijke kritische houding was nodig omdat de mensenrechten op veel plekken in de wereld onder grote druk staan.

Basis

De Mensenrechtentulp is een jaarlijkse prijs van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een persoon of organisatie "die zich op een unieke manier inzet voor de mensenrechten". De winnaar krijgt een bronzen beeld en 100.000 euro om zijn mensenrechtenwerk voort te zetten.

Dit jaar is de uitreiking bijzonder, omdat ook het 70-jarig bestaan wordt gevierd van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De minister van Buitenlandse Zaken vindt de prijs belangrijk omdat "mensenrechten de basis vormen voor stabiliteit en veiligheid. Daarom is het zeer belangrijk om extra aandacht te vragen voor hen die zich wereldwijd inzetten voor de bevordering van de mensenrechten."

Zeid Ra'ad Al Hussein wordt per 1 september opgevolgd door de voormalige Chileense president Michelle Bachelet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl