Direct naar artikelinhoud

ESA mag marsreis voortzetten ondanks neerstorten marslander

Ondanks het neerstorten van marslander Schiaparelli vorige maand, krijgt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA groen licht voor het vervolg van de missie waarbij ESA een marsverkenner op de rode planeet wil zetten.

Jan Woerner, directeur-generaal van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.Beeld afp

Voor het tweede deel van de marsreis kwam ESA nog zo'n 400 miljoen euro tekort. Dat bedrag is vandaag toegezegd door Europese bewindslieden die verantwoordelijk zijn voor ruimtevaart. Zij waren in Zwitserland voor budgetbesprekingen en om te praten over de toekomstige plannen van ESA. Ook het ruimtestation ISS houdt tot 2024 financiële ondersteuning vanuit Europa.

In totaal is 450 miljoen euro extra toegezegd voor het tweede deel van de ExoMars missie. Het eerste deel bestaat uit een satelliet die in de ijle atmosfeer van Mars gaat zoeken naar tekenen van leven. De bijbehorende lander - bedoeld om ervaring op te doen met de lastige landing op Mars - stortte neer doordat de boordcomputer verkeerde data kreeg, waardoor deze tot de conclusie kwam dat de lander al op de grond stond, terwijl deze nog vanaf 3,7 kilometer hoogte neersuisde. De satelliet kwam in een juiste baan en functioneert goed. Deze week werden de eerste foto-opnamen vrijgegeven die de camera van het marsoppervlak heeft gemaakt.

In totaal kreeg ESA voor de komende jaren 10,3 miljard euro toegezegd. Het had om 11 miljard gevraagd. Voor het ISS is een kleine miljard gereserveerd. De Asteroid Impact Mission dreigt op een lager pitje te komen, omdat het benodigde budget niet is toegezegd. Deze missie is bedoeld om te experimenteren met het veranderen van koers van asteroïden die mogelijk op de aarde afstevenen.

In totaal is er 450 miljoen euro extra toegezegd