RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Gezin

Mandy (31) heeft een vriend van 54 (en kreeg daar nooit kritiek op)

Mandy (31) en Hans (54) zijn al jaren gelukkig samen. Beeld © Eigen foto

De nieuwe relatie van Rick Vol, de vader van de OG3NE-zangeressen, maakt vanwege het leeftijdsverschil (35 jaar) flink de tongen los. Onterecht, vindt Mandy. Zij heeft al vijf jaar een relatie met een man die 23 jaar ouder is. "Het overkomt je toch?"

"We zijn nu vijf jaar een stelletje", vertelt Mandy aan RTL Nieuws. "Ik leerde Hans kennen toen mijn vader een motor had gekocht; daarvoor kwamen we regelmatig bij Hans over de vloer. 'Wat een leuke humor', was het eerste dat me aan hem opviel. Zo kwam van het een het ander.

ZIE OOK: Vader van OG3NE verliefd op fan

Natuurlijk is er het leeftijdsverschil, maar daar merken ze weinig van. "Hans gedraagt zich niet als een oude kerel; hij kan prima met mijn vrienden en vriendinnen meedoen. Natuurlijk hebben mensen in mijn omgeving weleens gezegd: wat moet je nou met zo'n oude bok? Maar dat bedoelden ze dan meer sarcastisch."

'Ik vind het niet gezond'

Relatietherapeute Caroline Franssen ziet wel gevaren in zo'n groot leeftijdsverschil. Over het verschil tussen de vader van de OG3NE-zangeressen en zijn vriendin zegt ze: "Het kan voor haar interessant zijn dat hij veel weet, hotels betaalt en dat soort dingen, maar ik vind het niet gezond."

Het voornaamste probleem ligt volgens Franssen in het machtsverschil. "Ik ben voor zoveel mogelijk gelijkheid in een relatie. Het maakt een relatie beter als je gelijk tegen elkaar op kunt; dat niet de een alles bepaalt en de ander moet inschikken. Met zo'n leeftijdsverschil is de kans daarop veel groter."

Niet volwassen

In het begin zal alles aan hun relatie interessant zijn voor Janine, denkt Franssen. "Maar op een gegeven moment moet zij toch ook denken: wat moet ik met die oude man? Als hij alle hotels betaalt, zal zij nooit met een tent achter op de fiets het leven gaan ontdekken, op de kinderlijke manier die bij haar leeftijd hoort. Zij heeft andere dingen te doen met haar leven, andere dingen te ontdekken."

Hét ideale leeftijdsverschil bestaat niet, benadrukt de relatietherapeute. "Maar iemand is nog niet volwassen op zijn of haar twintigste, dus zeer beïnvloedbaar. Ik vind dat een relatie met zo'n leeftijdsverschil best een beetje je kinderlijke onschuld wegneemt. De ruimte verdwijnt om jezelf te ontplooien en te ontwikkelen en ontdekken. Ik denk dat je het leuker hebt met iemand van je eigen leeftijd."

Ergere dingen

De kritiek die de vader van de OG3NE-zangeressen over zich heen krijgt, is Mandy bespaard gebleven. De familie en vrienden van het stel vonden het juist mooi dat ze een relatie kregen. "Ik kan goed met zijn moeder en zijn zus opschieten. Als ik de reacties onder het bericht van de OG3NE-vader zie, denk ik wel: waar práten die mensen over? Het overkomt je toch?"

"Het enige dat een probleem zou kunnen worden, is dat Hans geen kinderen meer wil. Hij heeft al een zoon van 16", zegt Mandy. "Ik heb zelf nooit echt een kinderwens gehad, maar ik weet niet hoe ik daar over twee of drie jaar over denk. Aan het begin van onze relatie heeft hij wel tegen me gezegd dat hij dat niet van me wil afpakken. Maar ik bekijk het gewoon van dag tot dag, er zijn ergere dingen om me druk over te maken."

Grote kans op scheiding

Een veel aangehaald onderzoek naar het geheim van een succesvol huwelijk biedt weinig hoop voor een relatie met zo'n groot leeftijdsverschil. Want: hoe dichter de leeftijden bij elkaar liggen, hoe kleiner de kans wordt op een scheiding.

Eén jaar leeftijdsverschil maakt nog niet zoveel uit. Bij een verschil van vijf jaar is de kans al 18 procent groter dat je uit elkaar gaat, vergeleken met koppels die even oud zijn. Voor een leeftijdsverschil van twintig jaar is die kans zelfs 95 procent groter.

Meer op rtlnieuws.nl: