"We worden allemaal geboren als racisten" (demorgen.be)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Moszkowicz in Overig  ·  97 Reacties

  • 6
  • 675x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

* Verwijderd door de redactie *

51 E.Meel

@43 Ja, veel minder conflict-georienteerd dan Chimps. Niet dat conflicten niet voor komen, maar vriendelijke ontmoetingen zijn ook goed mogelijk.

Relevant, xenophilia in mensen en Bonobo's

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5676687/

Dit artikel geeft juist aan dat een initiele sociale respons jegens buitenstaanders een (evolutionair) voordeel biedt.

0
52 Winston

@47
Ga je nu het zelfde schrijven als ik bij @33 ?

2
53 Realisme graag!

* Verwijderd door de redactie *

54 E.Meel

@50 "... is volgens mij omdat er steeds meer mensen die hier niet echt zullen gronden en zich veel misdragen aanwezig zijn."

Het probleem met racisme is dat het alle mensen uit een bepaalde groep over één kam scheert. Plus dat racisme een soortement causaal verband aanneemt tussen uiterlijke kenmerken en kwalijk gedrag. Dat maakt racisme in mijn optiek zo ontzettend fout. Prima om mensen die zich misdragen keihard aan te pakken, maar pak ze niet aan op basis van hun uiterlijk of achtergrond. Anders wordt het een self-fulfilling prophecy.

0
55 Attercopus

@40
Het aantal gemengde huwelijken stijgt inderdaad nauwelijks, maar dat komt omdat jongeren tegenwoordig meer samenwonen.

Volgens het CBS:
Het afgelopen jaar waren er volgens het CBS zo’n 467.000 gemengde huwelijken in Nederland. In totaal zijn er meer dan 650.000 geregistreerde gemengde relaties, zo’n 32 procent meer dan in 2001. Door het stijgende aantal is nu één op de zes van de 4,2 miljoen relaties in Nederland gemengd.

2
56 Realisme graag!

Van vreemden kun je leren, soms kunnen vreemden gevaarlijk zijn.

1
57 Aragon

@48 Evolutionair gezien zijn er twee mogelijkheden voor sociale groepen die in een gebied wonen en mogelijkerwijs territoriale conflicten kunnen hebben;

- Conflict zoeken, proberen de andere groep te verjagen. De chimp methode
- Vrede bewaren, minder kans op escalatie en genetische varieteit uitwisselen. Bonobo methode,

Beide hebben hun voor en nadeel. Mensen liggen wss dichter bij de Bonobo's dan de Chimps. Alleen als we dan een conflict krijgen, dan zijn mensen ook meteen net zo aggresief of erger dan Chimps.

0
58 Winston

@51 Lulkoek. Zou men enkel binnen de ''eigen'' groep blijven, lees huwen, dan sterft men op den duur uit door defecte genen.

Misschien moet je voorlichting gaan geven in he MO die hebben nogal een handje van binnen de groep blijven.

5
59 Truffelaar

* Verwijderd door de redactie *

60 E.Meel

* Verwijderd door de redactie *

61 E.Meel

@56 Gemengd gaat dus ook over Belgen en Duitsers. question

0
62 Bluth

@52 Ik zou het helemaal moeten lezen, maar na het abstract ben ik niet overtuifd dat dit betekent dat mensen en bonobo's xenofiel zouden zijn. Daarvoor zou je niet in een scenario van 'vriendelijke eerste ontmoeting' moeten kijken, maar zodra er stress in het spel komt. Heel veel volken verwelkomen buitenstaanders heel gastvrij. Maar dat wordt wel anders als ze met hun dochter willen gaan trouwen ...

0
63 Attercopus

"61 Ik speel niet op de man ik deed een suggestie.

3
64 Truffelaar

Inderdaad. Onderscheid maken is zelfbescherming, dus geoorloofd. Het word pas slecht als je andere mensen gaat doodmeppen enzo, tenzij ze zich natuurlijk met geweld, juridisch of anderszins, per sé in jouw groep proberen te wringen, dan gebruiken zij geweld en mag jij ook.

5
65 Wendel

* Verwijderd door de redactie *

66 E.Meel

* Verwijderd door de redactie *

67 E.Meel

@56 1 op 6 is een kleine minderheid. En wanneer is een relatie precies 'gemengd'? En of Nederland zo representatief is voor de rest van de wereld ...

1
68 Attercopus

"66 Maar jouw suggestie gaat niet op want ik speelde niet op de man.
What can i say.

3
69 Truffelaar

@68 "Gemengd" gaat ook over Duitsers en Belgen die met een Nederlander samen zijn.

https://www.volkskrant.nl/mensen/aantal-gemengde-relaties-neemt-toe-tot-een-op-de-zes~b5d17cc6/

0
70 Bluth

@65 Het wordt slecht als je bepaalde eigenschappen aan groepen gaat koppelen, en nog erger als je daardoor je beslissingen en gedrag laat bepalen, en je gaat ver over de schreef als je daardoor geweld wilt gaan gebruiken tegen groepen.

0
71 Attercopus

@70 Tja, dan blijft er nog minder van het argument over.

0
72 Attercopus

@63 Het blijft zachte-wetenschap sociologie. Maar mede door dit soort bevindingen denk ik dat je niet zonder meer kan spreken van inherente-racisme in mensen. Als initieel contact ook vaak positief is (zie Thanksgiving).

Wat er verder gebeurd tussen groepen mensen in latere fasen, ja, mensen kunnen flink bevooroordeeld en aggresief zijn. No question. Maar inherent xenofoob? Net zo onwaarschijnlijk als inherent xenofiel.

0
73 Winston

@72 Exact!

Het lijkt erop alsof men hier doet alsof "gemengd" zwart/blank zou betekenen, maar dat is dus echt niet zo.

Verder is racisme onder stammen in Afrika een héél groot probleem, dus doen alsof racisme een 'blank probleem' is is ook niet terecht (niet aan jou persoonlijk gericht dit).

1
74 Bluth

@60
Mij werd verweten dat mijn uitspraak over gemengde huwelijken niet statistisch onderbouwd was. Dat blijkt dus wel het geval.

Jij hebt ook gelijk. Statistisch is een kind van twee in Nederland geboren Surinaamse ouders geen allochtoon meer. Aangezien de burgerlijke stand geen huidskleur registreert heb ik geen idee hoe het CBS hiermee nog statistiek kan bedrijven.

Bottom Line doet het er ook niet toe. We zijn allemaal Nederlanders en racisme is fout!

2
75 Realisme graag!

@73 https://www.businessinsider.nl/history-of-thanksgiving-2017-11/?international=true&r=US

't Lijkt wel of je op een Amerikaanse school geschiedenisles hebt gehad. question

1
76 Bluth

@68
Een stijging van 32% sinds 2001.
En doet het er iets toe?

Zijn die kinderen niet Nederlands dan?

2
77 Realisme graag!

@65
Dus het is normaal dat bij een groep jongeren met een gekleurde achtergrond bij het verlaten van de Xenos de tassen gecontroleerd worden en van blanke kinderen niet?

Discriminatie is gewoon fout en richt schade aan.

2
78 Realisme graag!

@76 Ja, het is een Amerikanisme, maar vrijwel iedereen hier weet wat het inhoud. De indianen hielpen de kolonisten de eerste jaren. hadden ze niet hoeven doen. Dat het een generatie later gruwelijk mis ging, ach, ander verhaal.

*) Overigens ook leuk feitje: de indianen wisten allang van Europa en de kolonisten. Eén van de indianen sprak zelfs prima engels en was zelf al in Europa geweest.

0
79 Winston

@73 Daarin ben ik het wel grotendeels met je eens; het is een stuk complexer dan het één of het ander. Neemt niet weg dat ik sterk van mening ben dat racisme aangeboren is, evenals de neiging om contacten met buitenstaanders aan te gaan. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten (en kan zelfs grotendeels door verschillende hersendelen opgeborreld worden).

@74 Ik zou nooit zeggen dat het een blank probleem is, want dat zou juist sterk pleiten tegen een biologische achtergrond. Ik denk dat racisme wereldwijd voorkomt. Daar waar blanken dominant zijn is het wel begrijpelijk dat racisme van blank naar zwart het meest als zijnde problematisch in het oog springt.

@75 "Bottom Line doet het er ook niet toe. We zijn allemaal Nederlanders en racisme is fout!"

Dat ben ik met je eens, maar dat neemt niet weg dat je originele punt ('exotisch is lekker') niet heel sterk is.

0
80 Attercopus

@54 Als je dat weet , waarom gebruik je het zo vaak te pas en te onpas?

1
81 solidsteel

@79 Thanksgiving is gewoon een héél slecht goed voorbeeld, zoals je kan lezen.

1
82 Bluth

@77 Voor mij doet het er niet toe. En iedereen met de Nederlandse nationaliteit is voor mij een Nederlander. Je verzet echter de doelpalen volgens mij.

0
83 Attercopus

@82 Nee, want het toont aan dat er geen sprake was van initiele xenofobie. Dat het na een generatie toch tot een oorlog kwam doet daar niks aan af.

0
84 Winston

@43
"Als het allemaal aangeleerd was was het zo uit de wereld"
op voorwaarde dat er een wijdverspreide wil is om het uit de wereld te helpen.

Je ziet in tegenstelling daarmee juist dat er altijd "krachten" of individuen zijn die juist tegenstellingen en vijandschap aanwakkeren, omdat ze daar voordeel bij hebben al was het alleen maar in de vorm van "invloed" .

Van het ogenblik dat er sprake is van "mens" wordt " de natuur" ontzettend gecompliceerd gemaakt door alle verhalen die verteld en geloofd worden.

m.i. is dat de grote verantwoordelijkheid van de verhalenverteller, een verhaal heeft nl consequenties.

0
85 morandi

@84 "Our modern definition of Thanksgiving revolves around eating turkey, but in past centuries it was more of an occasion for religious observance. The storied 1621 Plymouth festivities live on in popular memory, but the pilgrims themselves would have likely considered their sober 1623 day of prayer the first true “Thanksgiving,” according to the blog the History of Massachusetts. Others pinpoint 1637 as the true origin of Thanksgiving, owing to the fact Massachusetts colony governor John Winthrop declared a day of thanks-giving to celebrate colonial soldiers who had just slaughtered 700 Pequot men, women, and children in what is now Mystic, Connecticut."

2
86 Bluth

@80
Exotisch is lekker kan ook op Duitsers en Belgen slaan. Cultureel zijn die ook heel verschillend aan Nederlanders en vallen ook buiten onze stam. Eigenlijk is het heel racistisch om deze huwelijken in dit kader niet als gemengd te willen zien.

En zoals Mike al aangaf is het heel moeilijk om op kleur statistiek te bedrijven de Molukkers bijvoorbeeld zijn heel erg donker maar ook heel erg Nederlands.

Uiteindelijk is er we een groei van meer dan 30% sinds 2001.

1
87 Realisme graag!

@87 Tja, op die manier gaan de poten wel helemaal onder je argument uit. Laten we er maar over ophouden.

@85 Het is heel gemakkelijk om iets aan te wakkeren wat aansluit bij de aangeboren instincten. Het is veel moeilijker iets aan te wakkeren wat er tegenin gaat. Voor mij gaat het in deze discussie puur om de biologische en psychologische feiten en niet om de consequenties. Je mag nooit wetenschap de nek omdraaien omdat de consequenties je niet aanstaan. Verder staat voor mij de wetenschap compleet los van hoe wij besluiten met elkaar om te gaan.

0
88 Attercopus

Dat klopt. Maar dat iets natuurlijk is betekent niet dat we er maar aan moeten toegeven of het streven verliezen dit te veranderen. Zonder deze evolutiedrang zou de mens nog steeds in hun blote klabanus iedereen openlijk in de kont bonken terwijl we elkaar bekogelen met uitwerpselen of elkaar de hersenpan inslaan met stokken en stenen. Beschaving betekent o.a. niet toegeven aan bepaalde menselijke oerdriften.

3
89 Gewoon een student

@88

Wetenschap?

Je zegt zelf in @43 " het is mijn mening", dat betekend dat het geen harde wetenschap is maar een "verhaal" dat jou aannemelijk lijkt.

Daarom vroeg ik hoe kan je dat weten (dat de mens " van nature" racistisch is).

Er is een verschil tussen meetbare of objectief waarneembare fenomenen en de " verhalen" die er rond worden geweven, die zijn nooit nl vrij van de onderliggende visie van de verteller.

Anders zou er niet zoveel controverse zijn rond " de aard van het menselijk beestje"

0
90 morandi

@75 Volgens het CBS wonen er 17,2 miljoen grijze mensen in Nederland.....

0
91 21st Century Guy

@87 Molukkers heel erg Nederlands met die aparte woonwijken ?!

0
92 21st Century Guy

@78 Waarschijnlijk hebben die jongens zich verdacht gedragen tussen de schappen. Het lijkt misschien discriminatie maar in werkelijkheid is het observatie.

3
93 Dune

@90 De enige harde wetenschappen zijn de wiskunde en de logica. De rest is allemaal goed onderbouwde meningen. Elke wetenschappelijke theorie is een verhaal dat aannemelijk is en nooit losstaat van visies. Dat racisme in de menselijke natuur zit lijkt me niet meer dan logisch, gezien wat ik weet van biologie en psychologie.

@93 Probleem is dat men mensen met een ander uiterlijk al snel verdacht vindt. Zo werkt racisme; heel sneaky.

0
94 Attercopus

@92
Volgens de definitie wel, ondertussen zijn beide ouders in Nederland geboren.

2
95 Realisme graag!

@94
Dat lijkt logisch, maar alles is gewenning.

Heel vroeger was iedereen blond met blauwe ogen en was die zwartharige eenling eng en vreemd. Ondertussen kijkt niemand daar meer van op. Deze status hebben Indische mensen volgens mij ook al vrijwel bereikt.

Ik heb ooit maanden samengewerkt met een Indische jongen zonder dat ik het door had. In Brazilië ik is iedereen een mengelmoes en kijkt niemand meer ergens van op.

Geef het een paar generaties en het probleem is verdwenen. Mits iedereen open staat voor integratie natuurlijk.

2
96 Realisme graag!

@96 Door gewenning kun je je ingebouwde reflexen conditioneren. Dus ook al is racisme aangeboren, door veel om te gaan met andere typen mensen zal het meestal minder worden. Je kunt het vergelijken met het bestrijden van angsten en fobieen. Maar op een of andere manier blijkt racisme toch erg hardnekkig: mensen van gelijk type klitten samen en gaan zich afzetten tegen anderen, vooral als er onzekerheid heerst. Ik vrees dus dat het altijd een zwakke plek van de mens zal blijven die maar al te gemakkelijk door volksmenners uitgebuit kan worden. Ik hoop dat jij gelijk hebt, maar ik ben pessimistischer.

0
97 Attercopus

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Strongoli
Wilders houdt poot stijf: 'Geen kabinet als er geen stevig asielpakket komt' - NieuwRechts.nl

@92Mooi, zou je inderdaad vaker moeten doen, dan krijgen we hier niet van die discussies, die op niets uitdraaien....

5 minuten geleden geplaatst door Strongoli

Marrie1
Formerende partijen moeten er nu echt zien uit te komen, zegt populisme-expert: 'Veel kiezers zijn het beu'

Ik heb die populisten expert Marcelo Mooren even gegoogeld. En wat blijkt, hij heeft een heel zinnig en duidelijk artikel geschreven over het...

6 minuten geleden geplaatst door Marrie1

Strongoli
Statushouders ook in de wachtrij

@13Dat was veel later, toen ze al woningen hadden.En dat is verder natuurlijk geen vergelijking. Zo kan ik 9/11 er ook wel bij gaan halen,...

9 minuten geleden geplaatst door Strongoli

VBOH
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

Belachelijke actie. Sta je daar staks stil voor paal met je bordjes tussen mensen die met hun gedachten met hele andere zaken bezig zijn....

17 minuten geleden geplaatst door VBOH

Bop
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

Opvallend dat mensen die graag willen dat de dodenherdenking met respect wordt gehouden hier zelf druk zijn om mensen als NSB'er en landverrader...

19 minuten geleden geplaatst door Bop

Wedergeboren
Formerende partijen moeten er nu echt zien uit te komen, zegt populisme-expert: 'Veel kiezers zijn het beu'

@8 Voor jouw herhaalde verboden en strafbare racisme al helemaal niet. ...

27 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Wedergeboren
Statushouders ook in de wachtrij

@11 "protesteren ... want discriminatie" Ja ja ... veel succes hoor, maar natuurlijk volslagen kansloos. Goedkopere rode ...

29 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

soapbox
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@39 Velen snappen dat niet idd. Vooral iedereen aan de linkerkant natuurlijk....

32 minuten geleden geplaatst door soapbox

Bop
Wilders houdt poot stijf: 'Geen kabinet als er geen stevig asielpakket komt' - NieuwRechts.nl

@92 Doe geen moeite. Ik zoek liever informatie op officiële websites dan dat ik het van jou krijg. Dan hoef ik me ook niet te ergeren. https:...

35 minuten geleden geplaatst door Bop

NK. App
Omegle StickcamMargot Robbie HotDoggystyle PorntubesJade.love NudesIndian Viral Video XxxNew PoenSex25Morning Yoga SexSuckingbbcGood DickingBee PornSexvidiousSasha Grey SexPorn Dad DaughterSexmassage VideosSexcam GratuitSextaperLia BluemoonNudegranniesVanessa Del Rio PornstarHotel Sexi VideoPornxxxx VideosTik Tok De Mulher PeladaHanime TPorn 4kJenna SatvaBlack Teen NudesMealine HicksHonkai+genshin HentaiJonvencitas XxxKai AdiTara Sutaria Hot PhotosKorashime 2Chub PornIndian Boudi SexRubber Ka LingBrazzers AdvertVideo Hot SexsiSophia Locke Naughty OfficeZibmusserNew Adult Web SeriesIndian Sucking PornAudio Of PornSloppypornPorn AsianWendy RaineTamil Sex Story BookLittle Caprice Cream PieJav.furuFree Porn MoniesAmature SquirtersVivastreet.coukKora Del RioMon Son Porn ComicsKolkata Boudi Xxx VideoHindi Indian Xxx ComHindisexivideoRoom PornRias Gremory HentaiBangla Blue Sexy VideoCheating With Husband SexHd Cum PornPlayboy BoobsVideos Pornos Gratis EnGay Porn AmetuerBilatinoNaked Granny PicturesLionessintherainSlim Girl XvideoAbuela FolladoraPorn Sites In UkPienis PicsLez Love PornSetp Mom XxxCarrie Fisher PornCreampied ThreesomeJosephine Langford BfTaapsee SexBrazzers XnnxSensuous VideosAdinas JewelsHinde Xxx HdNaughty America Hd VideoWww.freeporn.vomKitty Kristen.nudeCandidteen PornMexican Sex PornCast Of PornPornoxxlPorn Rape Free日夲avSunny Leone Hd Porn DownloadMaite Perroni Hot SceneNude Tiktok CompErotico Y SexoHailey Rose IafdCapal SexIndian Sex Video Movie HdPorn Hd VideosLesbian Milf PornHantai TvXxx Mai KhalifaHd Porn EPorn TrasnTamilseaxIndian Aunty MasturbationDelhi Wala BfHandjob CompilatinFakedrivingschool PornTamil Aunty Sex KathaiHollywood XxxxNaukar Ne Malkin Ko ChodaXnxx Tv WebseriesUncensored Adult MoviesXxx Moves PornPron Movi HdJessica Drew PornWolf Animated PornPorntexAlexa Davalos NudeSex Videos Telugu IndianIndian Desi Sex MovieMarathi Sex Video NewJav Family PornOil Massage NuruNude African WomenTeens Hot PornDeep Deep Throat PornBeurrettevideoGranny PorneLeasbian XxxSarah Hyland NakedOriginal Xxx VideoChest Kissing VideoR/gentlefemdomReddit Gonewikd StoriesGayamateur TwitterPrornoDolly Parton Playboy NakedMia Khalifa NipplesThug Hunter PornAtk GirlfrindsAdyltworkChelesa Handler NudeXxn Sex VideoMalayalambluefilmsNatasha Web SeriesJapanese FootjobMom Jerk Me OffHetai Legendado