Vrijspraak voor hennepteelt met vastgebonden mannen

Foto: Archief/ANP

Foto: Archief/ANP

Een 48-jarige man is maandag door de rechtbank vrijgesproken van hennepteelt. Tegen de man was twee weken geleden een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijk cel geëist. De geschatte winst: 562.000 euro hoeft de man nu hij is vrijgesproken niet te betalen.

In september 2016 troffen agenten aan het Kweldergras in Groningen twee gewonde en vastgebonden mannen aan. Bovenin het pand was een hennepkwekerij ondergebracht.

Overvallen

De mannen zeiden te zijn overvallen en een deel van de hennepoogst zou zijn gestolen. Meteen werd de 48-jarige eigenaar van het pand verantwoordelijk gehouden voor de teelt, hoewel hij ontkende. Ook zei hij vermoedens te hebben dat zijn broer de handel en wandel bestierde. Die kende de vastgebonden mannen ook en woonde tijdelijk bij de Stadjer.

Alle afgelegde verklaringen zijn zeer tegenstrijdig, aldus de rechtbank. 'Of en zo ja door wie is de waarheid gesproken'. In de woning van de verdachte is belastend materiaal aangetroffen als notities met woorden als 'stekjes'. Er was tevens een bedrag van 500 euro naar de Stadjer overgemaakt. De rechtbank vindt ook dat 'mogelijk belastend, maar onvoldoende belastend'.

Dossier

Uit alles in het dossier kan volgens de rechtbank niet worden afgeleid dat het de 48-jarige Groninger is geweest die de hennepkwekerij heeft opgestart of heeft geëxploiteerd en sprak de man vrij.

De man werd ook vrijgesproken van diefstal van stroom.