RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Mogen asielkinderen Howick en Lili blijven? 'Gek van onzekerheid'

Lili en Howick zitten al jaren in onzekerheid of ze in Nederland mogen blijven. Beeld © Privéfoto

Groeit de kans voor asielkinderen Howick en Lili dat ze in Nederland mogen blijven, of moeten ze terug naar Armenië? Vandaag is een belangrijke zitting in de zaak die al bijna tien jaar voortsleept. "We worden gek van de onzekerheid en willen niet naar een Armeens weeshuis", zegt Howick.

Al bijna tien jaar leven de 13-jarige Howick en 12-jarige Lili in onzekerheid. De twee kwamen in 2008 naar Nederland, samen met hun moeder Armina. Hun moeder werd vorig jaar zomer uitgezet naar Armenië zonder haar twee kinderen. Over het lot Howick en Lili is nog altijd geen duidelijkheid.

ZIE OOK: Door Nederland uitgezette Armina 'nu hoopje ellende'

"Die onduidelijkheid is heel erg zwaar", vertelt Howick in een interview met RTL Nieuws. "Je zit de hele tijd in onzekerheid en je weet niet wat er kan gebeuren." Howick en zijn zusje wonen momenteel bij een bevriend gezin van moeder Armina, ergens in het midden van Nederland.

Miniatuurvoorbeeld


Lili (l) en Howick zijn al bijna een jaar van hun moeder Armina gescheiden. Foto: privéfoto.

Tergend

Vandaag is er een zoveelste zitting in de asielzaak, die sinds de uitzetting van Moeder Armina landelijke aandacht heeft gekregen. De twee tieners kijken al maanden gespannen uit naar deze zitting. Ze leven tussen hoop en vrees.

Aanleiding is het beroep dat VVD-staatssecretaris Mark Harbes heeft gedaan nadat de rechter oordeelde dat de asielaanvraag van de twee kinderen opnieuw moet worden beoordeeld. Eind mei wees de staatssecretaris de asielaanvraag van de kinderen af, maar volgens de rechter was er geen rekening gehouden met de terugkeervoorwaarden. Harbers ziet dat anders en ging in beroep. Als hij gelijk krijgt, kan de uitzetting van de twee tieners nog deze maand een feit zijn.

Voor de twee kinderen is de onzekerheid tergend, vertelt Howick. "We gaan hier naar school en hebben nu vakantie. Dat is een goede afleiding, maar we kunnen ons moeilijk concentreren door alle onzekerheid." Hij vervolgt: "We missen onze moeder vreselijk."

Miniatuurvoorbeeld


Armina met haar dochter Lili. Foto: Privéfoto.

De 37-jarige Armina ​Hambartsjumian woont nu in de Armeense hoofdstad Jerevan. De omstandigheden waarin ze leeft zijn volgens haar Nederlandse vriendin Esther van Dijken, die haar onlangs nog bezocht, erg slecht. "Ze zit in een klein kamertje midden in de stad. Ze heeft niets. Geen geld en geen werk."

Ook gaat het psychisch erg slecht met haar. "Ze heeft hulp nodig en heeft nu nog lang niet alles op orde om voor haar kinderen te zorgen." Als de kinderen teruggestuurd worden, zullen ze waarschijnlijk ook niet bij hun moeder gaan wonen, maar in een weeshuis. 

Miniatuurvoorbeeld


Moeder Armina werd vorig jaar zomer het land uitgezet. Foto: Privéfoto.

Howick vertelt dat hij en zijn zusje de hele dag door contact hebben met hun moeder. "Als we wakker worden, 's middags en 's avonds bellen we via WhatsApp met haar. We missen onze moeder heel erg. Het contact via de telefoon helpt een beetje."

Dolgraag blijven

Howick vertelt dat hij en zijn zusje dolgraag in Nederland willen blijven. "We wonen hier al bijna tien jaar en willen niet naar een land waar we niemand kennen. Bovendien kan onze moeder niet voor ons zorgen. We moeten dan naar een weeshuis en dat willen we absoluut niet."

"Als wij het voor het zeggen hadden, zouden we onze moeder naar Nederland brengen en hier rustig wonen als een normale familie, zoals alle andere kinderen." Dat Armina terug naar Nederland zal komen, lijkt vooralsnog vrijwel uitgesloten. Over het lot van de kinderen kan vandaag meer duidelijkheid worden. De zaak bij de Raad van State begint om 10 uur.

Meer op rtlnieuws.nl