RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Extreemrechts protest Washington trekt vooral tegendemonstranten

Groepen demonstranten worden uit elkaar gehouden. Beeld © AFP

Een betoging van extreemrechtse demonstranten heeft vooral veel tegenstanders op de been gebracht. Er was slechts een kleine groep rechtse betogers naar de hoofdstad Washington gekomen.

De alt-rightbetogers werden opgewacht door honderden tegendemonstranten, die zich al heel de dag in Washington hadden verzameld. De twee groepen werden door een grote politiemacht op afstand van elkaar gehouden.

ZIE OOK: Trump jaar na rellen Charlottesville: 'Vrede voor ALLE Amerikanen'

De gemoederen waren op momenten verhit, maar tot ongeregeldheden kwam het niet. Na een aantal speeches vertrokken de rechtsnationalisten ongeveer twee uur. De organisatoren van de alt-rightdemonstratie 'Unite the Right 2' hoopten vooraf op zo'n 400 betogers.

Verboden in Charlottesville

Ze wilden de betoging eigenlijk in Charlottesville in Virginia houden, maar daar werd geen toestemming voor verleend. Juist in Charlottesville liep vorig jaar een bijeenkomst van rechtsnationalisten uit de hand. Een rechtsextremist reed met zijn auto in op een groep tegendemonstranten. Een vrouw kwam daardoor om het leven en er vielen 35 gewonden.

President Trump wekte vorig jaar de woede van velen, omdat hij beide partijen de schuld gaf van het geweld in Charlottesville. Deze keer veroordeelde hij vooraf in een tweet alle vormen van racisme.

Vorig jaar viel een dode bij de protesten in Charlottesville

De rechtse demonstratie in Charlottesville liep vorig jaar helemaal uit de hand. Een man reed met zijn auto in op tegendemonstranten.