RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Rouwende orka laat na 17 dagen haar dode jong eindelijk los

De moederorka zwom weken rond met haar jong. Beeld © Center for Whale Research

Orka Tahlequah, die al meer dan twee weken in de Stille Oceaan zwom met haar dode jong op haar neus, heeft het kalf eindelijk losgelaten. Onderzoekers maakten zich ernstig zorgen over het lange rouwproces de orka, maar Tahlequah zwemt inmiddels weer met de rest van haar groep rond.

Het jong werd geboren op 24 juli, maar overleed kort daarna. Sindsdien zwom de 20-jarige moeder met het kalf rond. Elke keer als het dode jong van de neus van de moeder gleed en naar de bodem van de zee begon te zinken, haalde Tahlequah haar jong weer naar boven.

Zorgelijk

Wetenschappers maakten zich zorgen over de mentale gesteldheid van J35, zoals Tahlequah door hen wordt genoemd. Ze waren bang dat ze niet goed voor zichzelf zorgde, te weinig zou eten en niet zou oppassen voor gevaar.

De experts maakten zich extra zorgen, omdat het in het gebied van Alaska tot Californië slecht gesteld is met de orka. Ze hoopten dan ook dat de moeder het rouwproces zou overleven, omdat ze nog meer jongen kan krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Op foto's van het Center for Whale Research is te zien dat moeder Tahlequah weer rondzwemt met andere orka's en haar jong heeft losgelaten (foto: Center for Whale Research).

Rouwproces afgesloten

Een rouwproces is normaal bij bijvoorbeeld orka's en dolfijnen, maar die van Tahlequah was volgens de onderzoekers uitzonderlijk lang. Of ze het rouwproces zelf heeft afgesloten, is onduidelijk. Het kan ook zijn dat het kalf na al die tijd uit elkaar is gevallen.  

Volgens onderzoeker Ken Balcomb maakt J35 het op het eerste oog goed. "Ze ziet er krachtig en gezond uit", zegt hij tegen de Seattle Times

Meer op rtlnieuws.nl: