Hector, van orkaan naar tyfoon

Hector passeert morgen de datumgrens

Van onze weerman

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 12 augustus 2018 06:51 uur
Laatste update: 12 augustus 2018 09:09 uur
Orkaan Hector is nog steeds actief op de Stille Oceaan. De orkaan die afgelopen donderdag ten zuiden van de Hawaii eilandengroep trok is vannacht teruggezakt naar een categorie 2 orkaan.

Bijna 8 dagen was Hector een 'Major Hurricane' (minimaal categorie 3) hetgeen betekent dat er minimaal windsnelheden van 180 km/uur zijn gemeten rond de storm. Nog nooit eerder wist een storm zo lang in het noordoostelijk deel van de Stille Oceaan deze status te behouden. Het oude record was van orkaan Norbert die het 7 dagen volhield als Major Hurricane.

Stille Oceaan, Grote Oceaan of zoals de Amerikanen zeggen The Pacific. Het zijn allemaal namen voor het enorme wateroppervlak tussen de Amerikaanse continenten en Oost-Azië en Australië. Het is de grootste oceaan op aarde en beslaat 32% van het aardoppervlak.
Hector trok donderdag ten zuiden van de Hawaii eilandengroep langs

Hector, bijzondere orkaan

Hector is een bijzondere orkaan. De storm is helemaal de Stille Oceaan overgetrokken (The Pacific) en heeft het oostelijk deel, het centrale deel en het westelijk deel aangedaan. Slechts eenmaal eerder gebeurde dit. In 1994 maakte orkaan John een zelfde reis.

Tyfoon, cycloon of orkaan. Een andere naam per deel van de Oceaan maar wel hetzelfde fenomeen.

De verwachting is dat Hector, morgen de 180ste breedtegraad overtrekt (de internationale datumgrens), vlakbij het eiland Midway.  Hector zal dan geen orkaan meer worden genoemd, maar een tyfoon en verder in de gaten worden gehouden door het Joint Tyfoon Warning Center dat het over neemt van Central Pacific Hurricane Center. Het is dan het derde meteorologisch centrum dat de storm moet bewaken. Het National Hurricane Center gaf het stokje eerder over aan het Central Pacific Hurricane Center.

Overigens zal Hector na het passeren van de datumgrens ook snel aan kracht inboeten en geleidelijk verdwijnen.

Het gebeurt niet vaak dat tropische stormen als orkaan de datumgrens passeren. Vaak is de koers noordelijker en zijn condities ongunstiger om orkaankracht in stand te houden.

Welk meteorologisch centrum is verantwoordelijk voor wel deel van de oceaan. De 180 graden lijn is ook de datumgrens.

Files en vertragingen