RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Warm zeewater verhoogt kans op fikse onweersbuien deze herfst'

Beeld © Gerard Boukes (archief)

Door het schitterende zomerweer wat we tot nu toe al gehad hebben, is de zee lekker warm. Ideaal om pootje te baden, maar in de herfst kan het warme zeewater leiden tot stevige buien. "Vooral in de kustgebieden kan veel regen gaan vallen."

Dat zegt Buienradar-meteoroloog Brian Verhoeven. "De temperatuur van de zee ligt dit jaar zo'n drie graden hoger dan normaal, op 20 tot 21 graden. Voor nu is dat natuurlijk heerlijk, perfect om te zwemmen of te pootjebaden."

ZIE OOK: Temperatuur zeewater heel hoog: 'Vergelijkbaar met Franse kust'

Maar in de herfst kan dat warme zeewater leiden tot fikse buien. "Land koelt altijd sneller af dan water, dus zodra het frisser wordt in Nederland, blijft het zeewater achter. Als vervolgens koude lucht over het warme zeewater trekt, ontstaan er buien boven zee die soms pittig kunnen uitpakken."

Van korte duur

Vooral in de kustgebieden kan er dan veel regen vallen. "Die buien zijn soms nog fiks genoeg om voor onweer boven land te zorgen. Wel zijn die onweersbuien van korte duur: boven land zullen ze vrij vlot uitdoven, omdat de aanvoer van verdampt water uit de zee is verdwenen."

Wanneer we de gevolgen van het warmere zeewater gaan merken? "Voorlopig nog niet. Pas als de temperaturen in Nederland echt gaan zakken, dus zodra de herfst begint, kan het leiden tot meer regen in de kustprovincies."

Eén, twee, drie: hoe ver is het onweer bij je vandaan?

De lucht ziet er dreigend uit, de wind waait steeds harder en dan is daar ineens een flits. Het onweert. Maar hoe weet je hoe ver het onweer bij jou vandaan is?

Meer op rtlnieuws.nl: