De verwoesting van boven gezien
NOS Nieuws

Wapenopslag Syrische rebellen Idlib ontploft, veel slachtoffers

In de Syrische provincie Idlib zijn tientallen doden gevallen bij de ontploffing van een wapenopslag, die zich bevond onder een wooncomplex. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Engeland de oorlog in Syrië in kaart brengt, zijn zeker 39 mensen omgekomen bij de explosie, onder wie twaalf kinderen en negen vrouwen. Tientallen mensen zouden nog onder de puinhopen van het ingestorte pand liggen.

Onderin het gebouwencomplex in het stadje Sarmada lagen wapens en munitie van de aan al-Qaida gelieerde rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham opgeslagen. Het is niet bekend waardoor de explosie is veroorzaakt.

Rebellenprovincie

De provincie Idlib is een van de laatste regio's waar verschillende rebellengroepen nog standhouden tegen het leger van president Assad en diens bondgenoten. De rebellengroepen vormen geen gesloten front tegen het regime, ze vechten ook tegen elkaar om de macht in het gebied.

Troepen van president Assad, gesteund door de Russische luchtmacht en strijders uit Iran, boeken de laatste maanden het ene na het andere succes in de Syrische burgeroorlog. Veel rebellen en hun familieleden zijn vanuit door het regime heroverde gebieden zelf naar de provincie Idlib getrokken of daarheen geëvacueerd.

Wie vecht nog tegen wie in Syrië? Wat gebeurt er in Idlib? NOS op 3 blikt terug op 7,5 jaar oorlog in Syrië:

De eindstrijd van de burgeroorlog in Syrië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl