Direct naar artikelinhoud
Opinie

'Niet burgemeester, maar Denk doet aan pinkwashing'

Denk-raadslid Yilmaz doet precies wat hij Israël verwijt: het gebruiken van lhbti-rechten als politiek wapen, schrijft Paul van der Bas, stafmedewerker van CIDI.

'Niet burgemeester, maar Denk doet aan pinkwashing'
Beeld ANP

Denk-raadslid Numan Yilmaz trok deze week de aandacht met een reeks ­schriftelijke vragen over een in zijn ogen laakbare uitspraak van burgemeester Halsema. Steen des aanstoots: Halsema had Tel Aviv een voorbeeldstad genoemd op het gebied van lhbti-rechten.

Volgens Denk is dat ­pinkwashing, oftewel het 'inzetten van lhbti-rechten om de aandacht af te leiden van onwenselijk beleid'. ­Tegenstanders van Israël menen dat het land vrijheden voor lhbti'ers 'misbruikt' om het Israëlisch-Palestijnse conflict te verdoezelen.

Volgens Yilmaz werkt burgemeester Halsema dus mee aan een snode Israëlische strategie om lhbti-rechten in te zetten als afleidingsmanoeuvre. Bovendien, zo stelt het Denk-raadslid, is het ­progressieve imago van Israël ook nog eens onterecht. Het land zou namelijk geen homo­huwelijk kennen.

Geen burgerlijk huwelijk
Deze bewering klopt slechts ten dele. Het Israëlische familierecht stamt uit de periode waarin het gebied werd bestuurd door de Ottomanen. Onder dat bestuurssysteem werden alleen religieuze huwelijken (hetzij islamitisch, joods, christelijk of anders) erkend, en ­bestond er geen burgerlijk huwelijk.

Nog steeds kent Israël geen burgerlijk huwelijk - niet voor homo's én niet voor hetero's. Daarentegen is het wel mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, en worden in het buitenland gesloten huwelijken door Israël altijd erkend - ook homohuwelijken.

De bloeiende gayscene in Tel Aviv kent talloze uitgaansgelegenheden, evenementen en zelfs een door de gemeente gesubsidieerd lhbti-centrum in het hart van de stad, waar jongeren terechtkunnen voor sociale activiteiten, medische zorg of gewoon voor een kop koffie.

Het centrum biedt bovendien een veilig onderkomen aan Palestijnse lhbti'ers die zijn gevlucht uit de Palestijnse gebieden omdat zij vrezen voor hun leven. De Tel Aviv Pride trekt elk jaar honderdduizenden ­bezoekers uit de hele wereld. Zelfs de populaire homodating-app Grindr werd ontwikkeld door een geboren Tel Avivi.

Bespottelijke beschuldiging
Meer dan 100.000 inwoners van Tel Aviv - een kwart van de bevolking - identificeert zichzelf als lhbti'er.

Volgens Denk is dat alles slechts pinkwashing, een sluwe tactiek om de aandacht af te leiden van het conflict met de Palestijnen. Een bespottelijke beschuldiging: alsof de lhbti-scene in Tel Aviv een georkestreerde propagandatruc is met meer dan 100.000 acteurs. ­

In werkelijkheid is Tel Aviv wel degelijk een voorbeeldstad voor Amsterdam

In werkelijkheid is Tel Aviv wel degelijk een voorbeeldstad voor Amsterdam. Waar lhbti'ers zich in Amsterdam steeds onveiliger voelen en steeds minder vaak hand in hand over straat durven te gaan, zijn homo-seksuele stellen in het straatbeeld van Tel Aviv eerder regel dan uitzondering.

Politiek wapen
Denk-raadslid Yilmaz doet precies wat hij Israël verwijt: het gebruiken van lhbti-rechten als politiek wapen. Toen de Turks-Nederlandse GroenLinks-politica Nevin Özütok in 2012 zou meevaren op de Turkse boot tijdens de Amsterdamse Pride, ontving ze een kritisch telefoontje van Tunahan Kuzu.

Over de Gay Pride in Istanboel dit jaar - die met traangas werd neergeslagen - werd door Denk met geen woord gerept. Voor Denk zijn lhbti-rechten kennelijk pas interessant wanneer deze kunnen worden gebruikt als stok om Israël mee te slaan.

D66-raadslid Jan-Bert Vroege ­reageerde dan ook terecht kritisch op de plotselinge belangstelling van Denk voor lhbti-issues: "Boer, pas op uw kippen wanneer de vos de passie preekt."

Ware woorden: niet Israël, maar Denk doet aan pinkwashing.

Paul van der Bas, stafmedewerker CIDI

Denk-raadslid Yilmaz doet precies wat hij Israël verwijt: het gebruiken van lhbti-rechten als politiek wapen