Direct naar artikelinhoud

EU vraagt Saoedi-Arabië om opheldering over opgepakte burgerrechtenactivisten

De Europese Unie (EU) wil opheldering van Saoedi-Arabië over de arrestatie van enkele burgerrechtenactivisten, waaronder een vrouw met een Canadees paspoort. De oliestaat en Canada raakten naar aanleiding van de arrestatie in een conflict verwikkeld.

Samar Badawi (midden) samen met Michelle Obama en Hillary Clinton na de uitreiking van de International Women of Courage Award in 2012.Beeld -

De vrouwelijke activisten moeten een eerlijk proces krijgen, aldus de EU. In een verklaring zegt EU-buitendlandchef Federica Mogherini dat zij tegenover Saoedi-Arabië heeft benadrukt hoe belangrijk mensen die zich inzetten voor de mensenrechten zijn voor de hervorming van het koninkrijk.

Saoedi-Arabië is zeer conservatief, maar de huidige koning zegt daar verandering in willen brengen. Zo mogen vrouwen er sinds kort autorijden. Enkele van de gearresteerde activisten hebben zich zelfs ingezet voor het recht tot autorijden, en het is onduidelijk waarom ze zijn vastgezet.

Samar Badawi, één van de activisten, voert actie voor het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw in Saoedi-Arabië. Badawi wil dat er een einde komt aan de verplichte mannelijke voogdij voor iedere vrouw in het land. Zij is de zus van schrijver en activist Raif Badawi, die momenteel ook vastzit.

Conflict met Canada

Het Canadese paspoort van Samar Badawi leidde er vorige week toe dat de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland een tweet de wereld instuurde waarin ze haar steun uitsprak voor de activiste. Dat viel in Saoedi-Arabië niet goed: vluchten naar Toronto werden geschrapt, Saoedische studenten die in Canada studeren moesten terug naar huis en zelfs de ambassadeur werd teruggeroepen. 

De regering van de VS houdt zich op de vlakte. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder deze week dat Canada en Saoedi-Arabië het geschil zelf moeten bijleggen. 'Beide partijen moeten dit samen diplomatisch oplossen. Wij kunnen dat niet voor hen doen.'

Twitter bericht wordt geladen...