Iwone met haar twee dochtertjes
Aangepast

'Ze zien je toch als zo'n Pool die niet deugt'

"Een Pool moet wel een dief of een alcoholist zijn. We komen zogenaamd het brood van de Nederlanders stelen en worden daardoor minder goed behandeld. Terwijl wij juist het werk doen dat zij niet willen doen."

De Poolse Iwona Jankowska woont en werkt al jaren in Nederland, maar ze heeft nooit kunnen wennen aan de discriminerende opmerkingen die haar regelmatig ten deel vallen. In 2007 kwam ze in haar eentje vanuit Polen naar Nederland. Inmiddels woont ze met haar man en twee dochters in Rotterdam.

Polen voelen zich slecht behandeld in Nederland

De nare opmerkingen doen haar pijn. "Niet iedereen komt hier om te stelen of te drinken. Ze scheren ons allemaal over één kam. Zelfs als je hier met je gezin woont en hier graag wilt leven, zien ze je toch als zo'n Pool die niet deugt."

Iwona Jankowska woont met haar gezin in Rotterdam

Lange tijd werkten veel Polen in Nederlandse kassen en fabrieken voor een loon dat hoger lag dan in eigen land. Maar inmiddels staan steeds minder Polen te trappelen om in Nederland aan de slag te gaan.

Daarbij spelen verschillende factoren een rol: in Polen trekt de economie aan, stijgen de lonen en is er vergrijzing, waardoor het land minder jonge arbeidskrachten heeft. Daarnaast heeft het imago van Nederland een flinke deuk opgelopen door de vele verhalen van Polen die zich hier slecht behandeld voelen.

Een kantelpunt in de Poolse liefde voor Nederland lijkt het in 2012 geopende 'Polenmeldpunt', een initiatief van de PVV om overlast van Polen te melden. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) signaleerde daarna een forse stijging van Polen die zich in Nederland gediscrimineerd voelen.

Polen die als seizoensarbeiders voor een paar maanden in Nederland komen werken, wonen vaak bij elkaar. Flexwonen.nu, een organisatie die onderdak voor Polen regelt, zegt daarbij steeds tegen dezelfde problemen aan te lopen.

"De omwonenden hebben in eerste instantie vaak vooroordelen, dat is de rode draad", vertelt Bert Rotteveel. "Ze zijn bang dat er allerlei overlast gaat plaatsvinden. Waarom moet dat nou net bij ons in de buurt, denken ze vaak."

Volgens Rotteveel denken bewoners dat Polen heel veel drinken en lawaai maken. "Dat die mensen 's avonds de buurt gaan verstoren of leeg roven. Of dat ze allemaal met een heel oude auto komen en dat er een tekort aan parkeerplaatsen zal ontstaan. De gekste argumenten worden erbij gehaald."

Radek Zalupka werkt sinds 2004 in Nederland

De Poolse Radek Zalupka kwam in 2004 als kunstschilder naar Nederland. Hij begon zijn eigen bouwbedrijf en wil nu via het internet Polen wegwijs maken in Nederland. "Op mijn site laat ik bijvoorbeeld zien hoe je jezelf als Pool kunt promoten, want ik vind het belangrijk dat we trots zijn op wat we kunnen en wat we hier hebben opgebouwd."

Hij keurt de discriminatie van zijn landgenoten af, maar vindt dat Polen ook de hand in eigen boezem moeten steken. "Als we in onze huizen opgesloten blijven zitten en niet laten zien hoe geweldig we zijn, dan zal niemand ons opmerken. Je moet met mensen gaan praten. Die interactie vergeten we soms."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl