• 23
  • 1212x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Weer een bijzonder citaat van Erdogan, dat aan de lijst schokkende citaten kan worden toegevoegd: “Omdat ik geloof dat rente de vader en moeder van al het kwaad is.”

0
1 Carol Fenijn

@1
Ja, hun grote voorbeeld deed niet aan rente maar roofde gewoon alles wat los en vast zat.
Hypocrite sukkel met zijn grote paleis en gouden wc's. waarop hij van brood het vervolgproduct produceert :X

0
2 Bleke Betty

"Het is denkbaar dat deze crisis ook andere landen zal besmetten. Zo lopen sommige zwakke banken in Italië en andere Europese landen mogelijk een groot risico op grote verliezen bij een sterke daling van de lira."

Horen jullie ze al? Als ik goed luister dan hoor ik Rutte al zeggen dat de EU de italiaanse (ea) zwakke banken moeten gaan ondersteunen... :X

1
3 Bleke Betty

Rente is haram. En dat is een duivels dilemma. Maar uiteindelijk is het probleem dat deze neo-Ottomaan alles in z'n eentje doet. Een eigenwijze dictator dus.

0
4 schrootflint

** gebruiker verwijderd **

@1 : Nou is rente inderdaad een vorm van kwaad. Tenminste, exorbitante rentes zoals rond 1990, toen 10% hypotheekrente normaal was en de winsten van de banken torenhoog reikte.

5 verwijderd9139144

Die islamitische move van Erdogan en zijn schoonzoon op het gebied van financiën, mag dus wat kosten.

0
6 Marrie

He.... Het Ottomaanse Rijk niet niet zonder reden zomaar verdwenen moet je naar denken. Nu is Turkije als restje over, en blijkbaar moet dat dus ook verdwijnen....ik noem het alvast nieuw-Griekenland.

0
7 Rolmops

Mooiste stukje in de titel : "Erdogan’s gebrek aan kennis"
Worden er al kaplaarzen opgehaald ?

2
8 Uitede aka Espede

Het is nu wel wat vreemd dat die ezel alles kan uitvreten en nergens een strobreed in de weg gelegd kan worden en nu het financieel Europa kan treffen er niets gezegd wordt.

Hebben wij weer een crisis nodig Junkster?

0
9 Eastwood

Het is op vele vlakken een idioot, maar het monetair stelsel begrijpt hij donders goed, getuige een eerder artikel:

https://www.geotrendlines.nl/erdogan-wil-internationale-leningen-op-basis-goud/

Waarschijnlijk is de liracrisis een reactie van Amerika en partners op uitspraken en pogingen richting aanval op de dollar als wereldreservemunt en op centrale banken. Eerdere slachtoffers zijn Saddam Hoessein, Khadaffi en hun eigen Kennedy. Pak Amerika hun gratis geld af en je hebt er je ergste vijand in.

13
10 Vilseledd

@1 Het klopt wel, want waar moet de rente vandaan komen dan? Je leent 2 ton voor een hypotheek en je moet er 5 terugbetalen. Dat moet je verdienen op mensen, die in soortgelijke situaties zitten. Rente is voor de ontvanger een manier om slapend rijk te worden, dus in te teren op de arbeid van anderen. De drie grote monotheïstische religies verwerpen dat.

10
11 Vilseledd

@11 Samengevat: "Het kapitalisme, de blauwdruk voor de rijken de superrijken en de pervers rijken"

1
12 Bleke Betty

Zoals met alles hebben ze daar in de islam wat op gevonden, je noemt het geen rente maar een vergoeding voor het lenen. Er is geen moslim-bankier/koopman/bedoeïen, adel, imam die iets voor niets doet... er wordt gewoon betaald voor diensten en niemand leent zijn geld uit voor niets. Ook zij niet maarr ze noemen het gewoon anders.
Zoals bv corruptie in het MO, dat noem je " een koekje bij de koffie " en iedereen weet wat dat betekent.

0
13 Bleke Betty

@13 Betalen voor diensten is iets anders dan rente. Vooral samengestelde interest is een kwaad, omdat exponentiële groei uiteindelijk de dood is van elk ecologisch of economisch systeem. Iemand, die kosten in rekening brengt, wil betaald worden en in zijn levensonderhoud voorzien; een rentenier wil slapend rijk worden.

7
14 Vilseledd

Een goede of slechte centrale bank kan je economie maken of breken.

6
15 Yisrael

@14
Je snapt het niet. Ze noemen het geen rente maar in de praktijk is het gewoon hetzelfde. Je betaald voor je lening alleen onder een andere naam. Dus lood om oud ijzer!

0
16 Bleke Betty

@16 Ik snap het volkomen. Begrijp je het woord 'exponentieel'. Is geen nadrukswoord zoals 'verschrikkelijk' of 'torenhoog', maar een woord met een wiskundige definitie.

5
17 Vilseledd

Rente kun je beperken door weer met gouden en zilveren munten te gaan betalen, heb je ook minder inflatie.
Of weer de gouden standaard in te voeren

0
18 Positivo

Zou een centrale halalbank niet ook mogelijk zijn? Met alternatieven voor de rente?

4
19 Reagurius

@19 Dat is zeker mogelijk. Het is ook mogelijk, dat men grootschalig boerka's en niqabs gaat dragen, dat meer van het aardoppervlakte woestijn wordt, daar draagt bijvoorbeeld aardolie toe bij, enzovoorts. Het kan.

0
20 Carol Fenijn

@20 Waarom doettie dat dan niet?

3
21 Reagurius

@21 Omdat de realiteit complex is. Geen enkele economie bestaat in isolatie, ingebed in een systeem waarbij rente heel belangrijk is, beursen op elkaar afgestemd zijn, enz. is de islamisering van een economie niet eenvoudig.

0
22 Carol Fenijn

Rente is op zich het probleem niet, geldreactie wel en rente is de reden om geld te creëren.

een aanrader:
Money as debt (met nederlandse ondertiteling)

1
23 Jackd

Heeft geitedinges, buiten zijn uitgebreide geitenkennis, eigenlijk ergens ècht verstand van?

1
24 Jan met de korte achterlul

@23
Onzin filmpje. Je ziet trouwens ook dat economieën met een goede geldcreatie het veel beter doen dan de rest.

3
25 AJ74

@25 : Je kan het met delen van die video niet eens zijn, maar het onzin noemen is een beetje arrogant.
"goede geldcreatie" Wat bedoel je daarmee?
Kan geldcreatie wel goed zijn?
Het zorgt voor inflatie en het geeft degene die het creëert zeer veel macht.

Wat bedoel je met "beter"? Meer welvaart?
Beetje afhankelijk van je definitie, is welvaart maar op twee manieren te maken: Eigen productie en door het gebruik / misbruik te maken van productie van andere landen.
We gaan zien of de landen waar je aan denkt zo stabiel blijven de komende 20 jaar.

1
26 Jackd

Op papier staat de Turkse staatshuishouding er (nog) niet slecht bij.
Ik meen met een staatsschuld van 35 - 40% bbp en een begrotingstekort op 3,5%.

De koers van de lira zou zich kunnen herstellen. Ware het niet dat fondsmanagers over de gehele wereld kuddedieren zijn. Je wordt betaald om de slimste te zijn en je kunt onmogelijk de slimste zijn, indien je moet bekennen zwaar verlieslatende bezittingen in je portefeuille te hebben. Daarnaast kunnen afwaarderingen door rating-agencies iedereen dwingen bepaalde effecten tegelijkertijd te verkopen, indien die niet langer over de vereiste rating beschikken.

In zijn eerste jaren wist Erdogan wel degelijk wat de rol van het rentewapen tegen inflatie inhoudt.


Dus wat moet je met het geval Turkije?

Om te beginnen lijkt Erdogan wel een Keynesiaan: alle groei is goed. Het houdt de achterban tevreden. De financiële markten weten beter: niet alle groei is goed. Er is ook wildgroei die economieën onevenwichtig en fragiel maakt.

Ten tweede voert Erdogan oorlog. Tegen de Koerden in Zuid-Oost Turkije, in Syrie en Irak.
Dat is duur . Dan kun je alle groei gebruiken en neem je inflatie op de koop toe. De Turkse economie is deels een oorlogseconomie in Erdogans denken.

Als derde punt houd je dat echter niet lang vol. Er komen te veel lira's. De prijzen stijgen binnenslands. De valuta keldert op de wisselmarkten, waardoor invoerproducten steeds sneller in prijs stijgen. Het spaargeld van de gewone man verdampt.

Wat ik ten vierde niet begrijp, is dat Erdogan de buitenlandse investeerders bruskeert.
De Turkse economie is op zich niet groot genoeg om de investeringen voor toekomstige groei zelf op te kunnen brengen. Er moet (veel) buitenlands geld bij.
Dan moet je niet op je strepen gaan staan , dat je de alleenheerser bent en de investerende landen ervan beschuldigen dollar- en eurocomplotten tegen Turkije te smeden. Behalve de vraag of de Turkse economie voldoende productief zal zijn om leningen terug te kunnen betalen, gaan geldschieters zich afvragen, of de Erdoganclan het in de toekomst niet onmogelijk gaat maken geld weg te halen uit Turkije.
Een golf van Turkse bedrijven die in de problemen komen (inkomsten in dalende lira's, schulden in dollars of euro's) stelt aanhangers van Erdogan natuurlijk wel in staat voor een appel en een ei bedrijvigheid te verwerven. In dat geval ontstaat rond de president een kring van oligarchen.

0
27 duurendaal
28 Chaimileh

Het kloterigste wordt dat door de EU honger die er in mee getrokken worden.
Wacht maar af

0
29 Eastwood

Wat dat betreft doet trump op twee fronten een aanval.

0
30 Eastwood

* Verwijderd door de redactie *

31 Robin

Hahaha. Het grote Ottomaanse Rijk. Hebzucht bracht het tot de poorten van Wenen waar het keer op keer faalde. Later kwamen ze de nieuwe Spaanse oorlogsschepen tegen die een eind maakte aan hun terreur op de Middellandse-Zee. Een waar ze nooit meer van zijn hersteld. Het Westen dat toen vrij arm aan grondstoffen was. Er is een reden waarom er zo weinig oerbossen meer zijn in Europa. We hebben ze lang geleden gekapt en een groot deel voor schepen. Het Arsenaal in Venetië heeft bijna alle bomen tot in Duitsland gekapt voor hun handelsvloot. Als een ding precies op het juiste moment kwam voor Europa was het de ontdekking van de nieuwe wereld. Plus alle hout in de wereld i.i.g voor een tijd question

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Cape_Celidonia
Dat verschil alleen al. Later hebben Rusland, Frankrijk en Engeland besloten de Ottomanen terug te dringen uit Griekenland en de Krim. Niemand had zin in die falende slavendrijvers.

Ze probeerde het nog in WO1 en toen hebben ze verloren van het Britse Rijk en de Arabieren. Dat zijn de Arabieren die ook het Westen hebben voorzien van olie in WO2. Mensen begrijpen vaak niet waarom westerse staatshoofden anders zijn richting de golfstaten en dan vooral de koningen van Saudi Arabië. Het is simpel weg om hun positie op de olie-markt nu en hun rol in beide wereldoorlogen waar ze een sleutelrol speelde in een westerse overwinning. Vergeet dat niet afgezien van alle barbaarse zaken die zich daar afspelen.

Maar goed. De Ottomanen. Telkens als ze hun verloren glorie wilde herstellen hielden ze minder land over. Erdogan is een echte Ottomaan die deze traditie in ere houd. Een man die op een economie zit die uit buitenlands geld bestaat en het toch voor elkaar heeft gekregen om te doen alsof dat niet zo was. Wat een despoot zichzelf wel niet wijs kan maken in zijn hebzucht naar macht. Altijd denken ze dat ze het beter kunnen doen dan een andere dictator. Ze kunnen niet accepteren dat dezelfde regels gelden voor hen. De ziekte die ze zo machtig maakt is altijd hetgeen dat een einde aan ze maakt. Prachtig.

2
32 VaY

Als je zo'n grote bek hebt kun je nooit verstand hebben, laat ook maar weer eens zien hoe dom veel Turken zijn!

1
33 Zie Hier

* Verwijderd door de redactie *

34 Robin

Ach, Erwtje schokt de wereld ook vaak met zijn bekrompen ideeen.

0
35 upanddown

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
LoydMorris
‘Laagvliegen door luchtmacht boven woonwijken in Eindhoven en Veldhoven wél gevaarlijk’

Zou een overvliegende C-130 van de KLu echt meer gevaar opleveren dan een laagvliegend vliegtuig van Transavia, Ryanair, TUI, Corendon? Of i...

3 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

LoydMorris
Asielschip moet nieuwe aanlegplek zoeken na blijvende klachten van omwonenden

@3 Helaas. . . VOL En wat mijn buurtjes aangaat, zij zijn het inmiddels ook aardig zat aan het worden. Zij begrijpen heel goed dat het o...

9 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Bop
Asielschip moet nieuwe aanlegplek zoeken na blijvende klachten van omwonenden

@1 Jij hebt toch ook zulke fijne buurtjes? Geen plek bij jou in de buurt voor deze mensen?...

13 minuten geleden geplaatst door Bop

LoydMorris
COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Het zijn blijkbaar niet de snuggersten die dit beleid doorvoeren. . . ....

14 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Oeps112
Hugo de Jonge's zoveelste zeperd Economen ontmaskeren woonministers wanbeleid

https://www.dagelijksestandaard.nl/politiek/hugo-de-jonges-zoveelste-zeperd-economen-ontmaskeren-woonministers-wanbeleid...

14 minuten geleden geplaatst door Oeps112

Magister Nivardus
Mysterie eindelijk opgelost: op deze plek hingen uit Afrika vertrokken mensen 20.000 jaar rond voor ze verder gingen

@23 . De tekst verdween ? Heel herkenbaar . Er staat ons nog wel het een en ander te wachten aan openbaringen. Zeker nu we met de eiwit-analyse...

15 minuten geleden geplaatst door Magister Nivardus

Weetal
Moslims slaan 71-jarige christen bewusteloos in Den Haag

Weten we nu wat wehebben binnengehaald?...

18 minuten geleden geplaatst door Weetal

baba jaga
Asielschip moet nieuwe aanlegplek zoeken na blijvende klachten van omwonenden

Meer maar aan langs een windturbiene op de noordzee....

18 minuten geleden geplaatst door baba jaga

Oeps112
GeenStijl: "Nieuw" beeld daders seksuele uitbuiting: '90 procent heeft migratieachtergrond'

Bizar! 90 procent van seksuele uitbuiters heeft een migratieachtergrond: "Zullen geen Zweden en Canadezen zijn!"https://www.dagelijksestanda...

21 minuten geleden geplaatst door Oeps112

LoydMorris
Asielschip moet nieuwe aanlegplek zoeken na blijvende klachten van omwonenden

Leg maar bij v.d. Burg voor de deur. . . ...

22 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

NK. App
Palyboy Tv SwingBest Cartoon PornsitesBoob NudesWww Xxx Video 18Eve30j PornPorn Vid3osMom Catching Daughter MasturbatingAtkmodelGibi PornosAmy Wong PornBrandi LovenudeKagaku Na YatsuraDesiauntyAunty FickTwo Boys PornQxyprnKangana Sharma SexDownload PornhubSexy Video Desi ChudaiTurn Up Monster PornSky Pierce CreampiePornografia Y Sexo GratisXvide0Ato Z PornHome Porn IndianPorn With GrandfatherSister Bj BrotherOncyLichlings NudeJandk92Futanari GwenTrue Anal PornAfrican Porn TubeEbony AyresLadyboy XxxxMonster DidoShesfeeakyHardcore BondageCodi Vera PornBbw PornhdPornoincesto RealShemales TimeSavannah Bond FullErome.copmTelegram Grupo PornoWww Pornopagode ComPakistan Ki X VideoChizuru-chan Kaihatsu NikkiLatinas DesnudasPornhubjoiThe Porn DudewBrandi Love Hd Porn VideosPornografia De GordasBarbie BridgesJav PorDraftsex.cimHitomolaLesbina SquirtingGwen MagmallowAnniversary SexBeautiful Female NudeDrain MansionMom Son Sexual StoriesAmatuercreampiesWomen Humping A PillowEva Notty Full VideosViking Barbie Sex VideosJoi GameVideosxxx De SexoXxxxmp3Free Mom PorntubesXxx Sex Video GujaratiIndian Nued VideoEbony PhatassShoer PornXxx AloneMichelle Monaghan SexyAndroid Games PornHtpno PornLayla PornFoot Domination PornImagens De Sexo AnalXxxxxxxxcBrazzers CollegeDominatedpornInhumanityAlinity Onlyfan LeakMy Massive CockXxx With Hot MomAtlanta EscortMayaratixxxBest Nude MoviesIndian Beauty X VideoP.o.r. NMissionary StyleXhamster.com GayIndian Office XxxCumshot ComFemdom ThreesomeBang Bus ComFarrahabraham PornXxx Emma WatsonDad Porn With DaughterHentai Manga EspañolXhamster PornosTiny AnalTsunade TitiesBarbara Palvin NakedSkyexsummers OnlyfansJapan Bus Sex ComHaryana SexCollege Girl Porn VideoJapan XxcBigboobsindianPorn Bf MovieAngelica PornHumping LeabiansFelch PornJennifer Garner SexyXxx KichanMasturbate MonkeySexy Hot Bf HindiCeleb JUsaaexguideSexo Pornô Sexo PornôXxx Village ComOrgasam XxxDani Daniel HdBlue Film De DoSleeping Mom And Son Sexy VideosMandingo BlondeStripchtaLost Submarine RedditTigerr Benson PovXnxx Lana RhodesHottest Big Tit TeensSexy Nud ModelsHindi Sex Video Www ComPorn Videos.xomStepsister NudeBarebacktwinksSybil A NudeNew Barzzers ComLillithmorningstarMom Foot JoiThothub]Allir HazeSweet Porn VideosNagatoro HentaiRiding Orgasm