Direct naar artikelinhoud
Column

Dus de politie kan zelf rustig corrupt doen

Theodor HolmanBeeld Wolff

Van de volgende dialoog droom ik weleens:

"Waarom rijden wij hier 140?"

"Omdat ik snel thuis wil zijn, agent."

"Dat willen wij allemaal wel. U krijgt een flinke boete."

"Dat is vervelend, agent. Dan kan ik uw hoofdcommissaris geen kaartjes van Ajax meer geven, en dan krijgen de gewone commissarissen die ook niet. En dat komt dan door u. En dan kunt u uw promotie wel op uw politiebuik schrijven."

"Ik heb toch helemaal niet beweerd dat u die boete ECHT krijgt? Ik heb het alleen gezegd, dat is iets anders dan werkelijk geven. Rijdt u maar door, mijnheer."

De dialoog zal nooit plaatsvinden, want ik ga niet over de plaatsbewijzen van Ajax. De politietop heeft, toen ze nog niet die mooie, huidige functies hadden, gretig die Ajaxkaarten aangenomen - en wellicht ook gebruik gemaakt van meer gunsten - en blijkt tamelijk corrupt. Daar is men achter gekomen en nu heeft de top, zo lees ik, opvallend milde straffen gekregen.

Opvallend mild! En weet u waarom? Omdat de wankele Nationale Politie 'nog niet sterk genoeg is voor een zuivering in de top van de organisatie'. Vervolgens staat er: 'Bij harde straffen zou dat de politieorganisatie in al haar geledingen onevenredig hard treffen.'

Dus de politie, de overheidsinstantie die ons moet controleren en de macht heeft om geweld te gebruiken, ons te arresteren en in het gevang te zetten, kan zelf rustig corrupt doen, want eerlijke straffen kunnen ze toch niet krijgen, omdat de hermandad dan als een kaartenhuis in elkaar stort.

Wat zijn eigenlijk die straffen voor het overtreden van de integriteitsregels?

Een boete van een paar honderd euro. De politieschool heeft vermoedelijk wat maffiosi als docent.

Onze krant schetst pijnlijk treffend het dilemma: 'Hoe gaat de politie om met integriteit als het om figuren gaat die onmisbaar zijn?'

Het antwoord moge duidelijk zijn: met kleuterstrafjes, met wat symbolisch gefrons ter waarde van een verkeersboete. Aldus verdwijnt het gezag van onze politie. 

Stel, ik ben de koning van de onderwereld, dan weet ik wel bij wie ik moet zijn om letterlijk en figuurlijk buiten schot te blijven. Agenten worden onder meer betaald om integer te zijn. Daar staat het uniform voor dat ze dragen. De politietop staat nu in zijn hemd en het lijkt ze geen bal te kunnen schelen. Ze zijn goed weggekomen.

"Rijdt u deze keer maar door, agent."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Kleuterstrafjes, wat symbolisch gefrons ter waarde van een verkeersboete
Theodor Holman