Direct naar artikelinhoud

In Spanje zijn de anti-kwetswetten erg streng

In Spanje zijn de anti-kwetswetten erg streng
Beeld RV

Satire heeft het moeilijk in Spanje, weten ze bij Mongolia, want de anti-kwetswetten zijn erg streng.

In juni kwam er een einde aan zeven jaar conservatief bewind in Spanje. De regering-Rajoy die door het parlement naar huis werd gestuurd laat een erfenis achter van burgerrechtenbeperkende wetgeving, waarin de vrijheid van meningsuiting onder druk staat.

Het satirische tijdschrift Mongolia werd de afgelopen jaren met tal van aanklachten om de oren geslagen. Dit voorjaar nog werd het blad veroordeeld tot het betalen van 40.000 euro smartengeld voor het schenden van de eer van stierenvechter José Ortega Cano die door Mongolia als buitenaards wezen was afgebeeld.

Waardeert een politicus de grap, dan doen we iets niet goed

Na het vonnis belandde hij overigens op Mongolia’s voorpagina. Ditmaal als Spaanse nationalist omringd door flessen drank en fladderende bankbiljetten. Niet dat Mongolia de boete lichtzinnig opneemt, want het blad heeft grote moeite om het hoofd financieel boven water te houden. Maar excuses maken zou lijnrecht ingaan tegen het eigen DNA, vindt medeoprichter Edu Galán.

Weinig zelfspot

Het maandblad met een oplage van 35 duizend stuks ( ter vergelijking: El País heeft er dagelijks 165 duizend) zag midden in de kredietcrisis het licht in een land waar zelfspot onontgonnen terrein is. “Spaanse politici kunnen nu eenmaal niet om zichzelf lachen”, zegt Galán. “En als ze dat wel doen, dan doen wij iets goed fout. Want het moet altijd schuren.”

Separatistenleider Puigdemont in een lullig geel Pokémonpakje. Voormalig premier Rajoy die een selfie neemt terwijl Barcelona achter hem in vlammen opgaat. Toen Catalaanse nationalisten en Spaanse unionisten het afgelopen najaar elkaars bloed wel konden drinken, maakte het satirische tijdschrift Mongolia zich schaamteloos vrolijk over de diepste politieke crisis die Spanje doormaakte sinds de Franco-dictatuur.

Het anarchistische Mongolia raakt met verzonnen interviews en keiharde fotomontages een snaar. Inmiddels treedt de driekoppige redactie op in een nieuwsprogramma op de Spaanse televisie en gaan zij met een theatervoorstelling het land door.

Lees ook:

Satire is weer ondergronds in Rusland
Het midden van de jaren negentig was een bloeitijd voor de satire in Rusland. ‘Toen Poetin kwam was meteen duidelijk dat alles anders werd.’

Lees ook:

Satire in Zimbabwe: 'Mugabe was de ultieme droom voor elke satiricus'
Sinds de afzetting van Mugabe lijkt het land vrijer. Satiricus Samm Farai Monro doet er zijn voordeel mee.