Luister naar

De mars van haat in Washington

Nieuws
Een jaar na hun dodelijke mars in Charlottesville komen de blanke ­racisten naar Washington. Het volgens Trump ‘ongehoorde vertoon van haat, vooroordelen en geweld dat geen plek heeft in Amerika’ komt pal vóór het Witte Huis.
Jan van Benthem Jan van Benthem
vrijdag 10 augustus 2018 om 21:40
Op 11 en 12 augustus 2017 hielden blanke nationalisten de eerste ‘Unite Right’-mars (‘Verenig het juiste rechts’) in Charlottesville.
Op 11 en 12 augustus 2017 hielden blanke nationalisten de eerste ‘Unite Right’-mars (‘Verenig het juiste rechts’) in Charlottesville. ap / Mykal McEldowney en Steve Helber

Washington - Charlottesville

In de Amerikaanse stad Charlottesville en sommige delen van de staat Virginia is de noodtoestand afgekondigd. Aanleiding is de verjaardag, zondag, van de dodelijke Unite the Right-mars van een aantal White Supremacy-groepen die geloven in de overheersing door het blanke ras. Tijdens protesten tegen deze mars reed een twintigjarige neonazi met zijn auto in op de demonstranten. De 32-jarige Heather Heyer werd daarbij doodgereden, zeker negentien anderen raakten gewond. Tijdens en rond de mars werden leuzen geroepen als ‘de Joden zullen ons niet vervangen’ en werden een nazivlag met hakenkruis en symbolen van White Supremacy en de Ku Klux Klan rondgedragen.

De organisator van de mars van vorig jaar, Jason Kessler, wilde dit jaar opnieuw een mars in Charlottesville houden, maar kreeg daarvoor geen toestemming. In plaats daarvan houdt hij zondagmiddag nu een mars in de hoofdstad Washington naar het Lafayettepark – pal voor de stoep van het Witte Huis.

haat spuwen

Deze symbolische plaats richt de aandacht sterk op wat er in het afgelopen jaar tegen het optreden van de haatzaaiende groepen is gedaan. Na een eerste halfslachtige reactie (‘er waren erg goede mensen aan beide kanten’) kwam president Trump twee dagen na de mars in Charlottesville met een duidelijke verklaring: ‘We veroordelen in de sterkst mogelijke bewoordingen dit ongehoorde vertoon van haat, vooroordelen en geweld. Het heeft geen plek in Amerika’, aldus de president – die zondag vanuit zijn ambtswoning het vervolg ervan, Unite the Right 2, kan zien. ‘Er komen mensen naar onze stad met als enige doel haat spuwen’, verklaarde burgemeester Muriel Bowser donderdag in een nieuwsconferentie over de komende mars. ‘We wijzen deze haat af, we wijzen antisemitisme af en we wijzen de retoriek af die we zondag verwachten te horen.’

De rechtse extremisten die willen komen demonstreren – er worden er tussen de 150 en 400 verwacht, iets minder dan in Charlotteville vorig jaar – hebben duidelijke richtlijnen gekregen van Kessler: ‘Praat niet met de media. Raak niet betrokken bij gevechten. Neem geen vuurwapens, pepperspray, knuppels, messen of andere wapens mee, net zomin als schilden of niet-goedgekeurde vlaggen.’ Alle genoemde zaken waren er namelijk vorig jaar wel bij en dat versterkte het beeld van een groep gevaarlijke neonazistische extremisten.

toename propaganda

Een andere reden voor de voorzichtigheid is de verdeeldheid die er onder de ‘alt-right’-beweging is gekomen na Charlottesville. Vooral tussen leiders van de diverse groeperingen is er verwijdering ontstaan. Maar, zo waarschuwen deskundigen van onder meer het Brookings Institute en de ADL (Anti-Defamation League, Bond tegen laster), hun ideeën hebben vaste voet gekregen. ‘White Supremacy verdwijnt voorlopig niet uit dit land’, aldus vicevoorzitter George Selim van de ADL donderdag tegenover ABC News. De mars van vorig jaar was volgens hem een echte doorbraak voor de aanhangers van blanke overheersing, omdat het ‘de eerste keer was sinds de burgerrechtenbeweging (in de jaren zestig en zeventig, red.) dat White Supremacy weer echt in het publieke domein aanwezig was’.

De ADL signaleerde in het jaar na Charlottesville een sterke toename van rechtse, blanke propaganda. Bovendien was er een toename van het aantal incidenten. Donderdag presenteerde de ADL een interactieve kaart waarop ruim drieduizend antisemitische incidenten, blank-racistische bijeenkomsten, schietpartijen tussen extremisten en de politie, extremistische moorden en extremistische aanvallen en plannen daarvoor in 2017 en 2018 zijn vermeld. Dit jaar waren er al bijna vijfhonderd propaganda-acties van white supremacisten, ‘meer dan in heel 2017’, tekent ABC News aan.

taalgebruik

Dat na Charlottesville het racistische geluid niet is verstomd, is volgens de prominente denktank Brookings mede te danken aan het taalgebruik van de huidige regering en vooral dat van de president. Direct na zijn aantreden werden vrijwel alle op integratie gerichte initiatieven en websites van het Witte Huis geschrapt. Trump tekende na het drama van Charlottesville wel een door het Congres unaniem aangenomen wet die de federale politie en justitie opdroeg ‘de groeiende invloed van haatgroeperingen in de VS tegen te gaan’, maar in de huidige voorverkiezingen winnen Republikeinse kandidaten die dezelfde taal gebruiken als Kessler en zijn kornuiten. ‘Republikeinse politici als Steve King en Corey Stewart hebben de retoriek van extreemrechts omarmd en zijn daarvoor niet afgewezen door de partij’, schrijft het Amerikaans-Joodse persbureau JTA. En dan is er nog president Trump zelf, die over illegale immigranten sprak als ‘beesten’ en Afrikaanse landen bestempelde als ‘strontgaten’, zo citeert Brookings de president. Als hij zondag het raam openzet, kan hij wellicht de echo van deze woorden horen. Wellicht dat hij er dan van schrikt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.

Een antiabortusactivist demonstreert voor het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington, dat zich buigt over de vraag of de FDA de gezondheidsrisico's van de abortuspil negeerde.

In Amerika werden in 2023 een miljoen abortussen uitgevoerd. Nu staat de abortuspil onder druk

In de VS buigt het Hooggerechtshof zich over de vraag of de toegang tot de abortuspil beperkt moet worden. Volgens de aanklagers is het middel onveilig voor vrouwen. Vijf vragen en antwoorden.