Binnenland

Rotterdam onderzoekt algeheel vuurwerkverbod voor de hele stad

11-08-2018 13:40

Burgmeester Aboutaleb van Rotterdam laat op dit moment onderzoek doen naar de mogelijkheden van een algeheel vuurwerkverbod in de stad. Dat meldt het AD / Rotterdams Dagblad. In opdracht van de gemeente zou advocatenkantoor Pels Rijcken op dit moment de haalbaarheid van zo’n verbod voor de gehele stad onderzoeken.

Het onderzoek moet uitsluitsel geven over hoe zo’n verbod gehandhaafd kan worden en of het desgewenst ook dit jaar al direct kan ingaan. Met het onderzoek komt er een vervolg op eerdere pogingen het afsteken van vuurwerk te verbieden. Arno Bonte pleitte als fractievoorzitter van GroenLinks in de havenstad jarenlang voor een dergelijke vuurwerkban. Hij gaf meerdere keren aanleiding tot een ‘vuurwerkdiscussie’ en zette een meldpunt vuurwerkoverlast op.

In sommige gedeelten van Rotterdam gold al eerder een plaatselijk vuurwerkverbod. Rond bijvoorbeeld kinderboerderijen en ouderenflats mocht dan geen vuurwerk worden afgestoken.

Bonte is inmiddels wethouder ‘Duurzaamheid en energietransitie’. Hij is erg blij met het onderzoek. “Het was nog mooier geweest als de minister een landelijk verbod zou hebben afgekondigd”, zegt hij tegenover de krant, “maar deze stap is een hele goede second best”. Ook fractievoorzitter Ruud van der Velden van de PvdD is verheugd dat er een onderzoek gaande is, hij noemt het “een eerste stap naar een vuurwerkvrij Rotterdam”.