Ambtenaar shopte jarenlang met pinpas van gemeente

Met de pas zijn benzine en boodschappen gekocht en de kapper betaald.© iStock

Benzine en boodschappen kopen met een pinpas van de gemeente. Een ambtenaar van Echt-Susteren kon dat jarenlang doen, zonder dat iemand ooit aan de bel trok.

Sjors van Beek en Rik van Hulst

De gemeente Echt-Susteren heeft tientallen jaren verzuimd uitgaven met een gemeentelijke pinpas te controleren. Tegen een oud-ambtenaar, die de pinpas bezat, is aangifte gedaan wegens verduistering.

KermisDat blijkt uit onderzoek van De Limburger. De zaak draait om een – inmiddels gepensioneerde - ambtenaar, marktmeester B., die sinds 1992 tot taak had de kermis in Echt te promoten. Daarvoor stortte de gemeente jaarlijks tussen de 8.000 en 10.000 euro in de kas van een reclamecommissie. Wat er vervolgens met dat geld gebeurde, werd nooit gecontroleerd.

Lees meer: De pinpas, de kermis en de ambtenaar

Als Echt-Susteren in 2012 deel uit gaat maken van het gemeentelijke samenwerkingsverband MER (Servicecentrum Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen) komt aan het licht dat er uitgaven zijn gedaan die niets met de kermis te maken hebben. Met de pas zijn benzine en boodschappen gekocht en de kapper betaald. De gemeente, die ‘vermoedt dat het gaat om 25.000 à 30.000 euro’, schakelt Hoffmann Bedrijfsrecherche in en doet aangifte.

ToestemmingDe ambtenaar erkent de privé-uitgaven tegenover Hoffmann: "Ik heb eigenlijk nooit mijn privé-bankpas bij me. Die ligt thuis in de kluis. Ik heb wel altijd de bankpas van de reclamecommissie bij me.” Wel zegt B. toestemming te hebben gehad van de reclamecommissie, met een wethouder aan het hoofd. "Ik heb nog nooit vragen erover gehad. (..) Het is een keer in een vergadering besproken. Men vond het geen probleem als alles maar zou kloppen”, vertelt hij in zijn verhoor. Daarbij verzekert hij alles cash te hebben terugbetaald. Bewijs daarvan is er niet, omdat de marktmeester na zijn pensioen de administratie heeft weggegooid. De politie laat de aangifte op de plank liggen, omdat bewijs ontbreekt.

Wethouder Peter Ruijten: "Van onze kant is er een vorm van onzorgvuldigheid in de controlesfeer.”