Maand cel geëist voor besmeuren Joods monument

Krikke
Pauline Krikke onthult Joods monument Den Haag (YouTube)

In Den Haag heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag dertig dagen celstraf geeist tegen de man die afgelopen voorjaar het Joods monument in de stad heeft besmeurd. Hij bekladde het gedenkteken op het Rabbijn Maarssenplein met een stift. Volgens de verdachte, Jordi A., handelde hij uit impulsiviteit en was er geen sprake van discriminatie of antisemitisme. Niettemin vindt het OM deze strafeis op zijn plaats vanwege het speciale karakter van het monument. De advocate van A. eiste vrijspraak, omdat hij geen kwade jongen zou zijn.

A. was niet aanwezig in de rechtszaal. Hij is dakloos en zijn advocate kreeg hem ook niet meer aan de telefoon, zo meldt TV West. Op 20 april klom de 23-jarige verdachte over de muur rond de Haagse Nieuwe Kerk. Met een oranje markeerstift tekende hij een kruis op het het gedenkteken, waarop een Joods gezin bescherming zoekt in de Davidster. Het monument, dat afgelopen januari door burgemeester Pauline Krikke (VVD) werd onthuld, herinnert aan de vervolging en deportatie van de vele Haagse Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Kort na zijn daad werd A. op de Veerkade in Amsterdam aangehouden. Op het politiebureau bekende hij dat hij een snorretje zou hebben getekend. Volgens hem zou hij een statement hebben willen maken, hoewel hij daar verder niet duidelijk over is. De plaats zou een willekeurige zijn geweest en zou dus niet specifiek iets met ‘Joods’ hebben, meende A. Hij wilde niemand beledigen en bood aan om zijn schets zelf te verwijderen. Inmiddels zat hij aan een maand in voorlopige hechtenis.

Momenteel onderzoeken deskundigen de verdachte. Zij maken zich zorgen over het gebrek aan zelfredzaamheid van A., die volgens hen autistische trekken vertoont. Zelf denkt hij dat er niets aan heb scheelt. Zo zou de man dolgraag een hbo-studie bedrijfseconomie in Rotterdam willen volgen. Desondanks eiste de Officier van Justitie donderdag een maand gevangenisstraf. Maar omdat A. al een maand in voorarrest zat, hoeft hij volgens het OM niet opnieuw het gevang in. Zijn advocate eiste vrijspraak, omdat niet zou zijn aangetoond dat er sprake was van een beschadiging van het monument. “Het valt reuze mee,” aldus de juriste. “Hij is een aparte jongen, maar geen gevaar.” Binnenkort volgt de uitspraak van de rechter.

 

Categorie:

Home » Nieuws » Maand cel geëist voor besmeuren Joods monument