Brief van een Amsterdamse brandweerman – Femke Halsema, de benoeming van Peter van Uhm is een meesterzet

10-08-2018 16:16

Geachte mevrouw Halsema,

Wat een onverwachte meesterzet, althans zo wordt het ervaren. Net nu we als brandweer Amsterdam-Amstelland het idee kregen dat we in een slechte aflevering van House of cards terecht zijn gekomen, schenkt u ons oud-generaal Peter van Uhm. Chapeau ! Wat een goede zet.

We begonnen ons echt zorgen te maken over de ontstane situatie. Het mediaspektakel dat door commandant Leen Schaap werd/wordt opgevoerd begint echt desastreuze vormen aan te nemen. De veiligheid van de stad begint door zijn doldwaze plannen tot modernisering nu echt in het geding te komen. De hersenspinsels gaan heel ver, net zoals zijn methodes overigens. Of zoals zijn collega de heer Bernard Welten het zegt: ‘de methode Schaap’.

Wat is die methode Schaap dan, vraagt u zich waarschijnlijk af. Het komt hier op neer; schrijf een manifest (waar je je zelf niet aan houdt overigens ) met als rode draad dat we even gewoon normaal moeten doen. In de ogen van de heer Schaap is ‘normaal doen’ toch heel iets anders dan wat ‘normaal doen’ in De dikke Van Dale  voorschrijft. Daar staat namelijk: “Normaal is wat de meeste mensen doen en wat door de meeste mensen geaccepteerd wordt, het wijkt niet af van de gangbare praktijk”.

De realiteit van dit moment is dat we gemanipuleerd, geïntimideerd en geschoffeerd worden. Dit alles onder het bekende framing zoals nu in de media gedeeld wordt. De afgelopen twee jaar zijn we werkelijk geen stap beter geworden, geen millimeter vooruit gekomen. Het korps is gedemoniseerd maar zeker ook gedemotiveerd en dat is zeer triest, zeker als je de oorzaak in ogenschouw neemt.

Een ‘transitie-overeenkomst’ uit 2011. Zeker 75 procent uit die overeenkomst is gewoon behaald, alleen het project ‘proeftuinkazerne’ (nog ) niet. Het vervelende is dat alleen het project ‘proeftuinkazerne’ onder de aandacht gebracht wordt. Oud-commandanten worden weggezet als slap en onkundig. De feiten zijn echter anders. Wel degelijk hebben de voorgangers van de heer Schaap plannen ontwikkeld, helaas werden deze plannen meestal door oud-burgermeester Eberhard van der Laan afgeketst.

Het probleem zit hem in de 24-uursdienst. Het is onmogelijk om budgetneutraal een 3 keer 8 uurs rooster te draaien of een variatie daarvan. Wij werken of zijn aanwezig, hoe je het noemen wil, 48 uur per week op een kazerne. Dat is dus 12 uur meer dan een normale 36-urige werkweek. We werken dus eigenlijk 12 uur gratis.

Een ploegen-rooster kost aanzienlijk meer. Vandaar de 24-uurs shifts ( dat is bijna over de gehele wereld zo). In de nieuwe eenzijdige opzet gaat men over tot een nachtsluiting om budgetneutraal te blijven. Daar is tante Mien uit de Celebesstraat blij mee als ze ‘s nachts uit haar bedje geholpen moet worden. Gelukkig heeft ze een rookmelder, dat zal haar redden!! U moet voor de gein eens geblinddoekt door uw eigen huis lopen en proberen om naar buiten te komen. Denk daar wat stress bij… Ach, ik hoef u niets uit te leggen.

Terugkomend op de heer Van Uhm, Ik kan u verzekeren dat deze man een zeer hoog aanzien geniet bij ons op de werkvloer. Wij hebben veel oudgedienden uit het leger en zij zijn stuk voor stuk vol lof over hem. Ze bestaan nog, echte leiders.
Is het niet een idee om deze man de kar te laten trekken ? Veranderingen beginnen immers met draagvlak creëren.

Gun hem die 2 ton per jaar die de heer Schaap de belastingbetaler kost en begin opnieuw. Helaas heeft de heer Schaap een paar dagen voor de verkiezingen zijn contract verlengd, hij voelde de bui al hangen waarschijnlijk. Ik verzeker u, met de heer Van Uhm aan het roer zal het een stuk soepeler verlopen.

Ik weet niet of de heer van Uhm hier interesse in heeft, maar vraag het hem. Nee, smeek het hem. Niet voor ons, niet voor de 24-uurs dienst maar voor de burger van Amsterdam..

Namens de uitrukdienst.

(Auteur bij redactie bekend)