Kefir? Wat voor zuivel is dat in hemelsnaam?
Kefir is terug van weggeweest! Bij volwassenen zal er sneller een belletje rinkelen dan bij jongeren. In het koelschap vind je het populaire melkproduct uit de jaren 80 zelfs in diverse fruitsmaken. Kefir is afgeleid van het Turkse woord keyfir, wat 'je goed voelen' betekent. In hoeverre is het drankje daadwerkelijk goed voor je en hoe wordt het gemaakt?
Kefir, oorspronkelijk gemaakt van (rauwe) koeienmelk en melkkefirkorrels, maar tegenwoordig ook van andere soorten melk, wordt ook wel de ’de champagne onder de melk’ genoemd. Kefirkorrels bestaan uit bacteriën en gisten, die samengegroeid zijn en een plantje vormen: het zogenaamde 'yoghurtplantje'. Dit plantje fermenteert de melk en door dit proces wordt het een licht alcoholische drank.
Populair
In een reactie laat Albert Heijn weten dat de vraag naar kefir weer is toegenomen. ,,We zien dat het na ongeveer drie jaar terug is van weg geweest. In de jaren 80 was kefir een groot zuivelproduct, maar daarna nam de vraag af en is het product uit het assortiment gehaald", aldus Felicity Bijnaar, woordvoerder van Albert Heijn. ,,Nu gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt, weer in trek zijn, hebben wij besloten om kefir weer toe te voegen aan het assortiment. Albert Heijn merkt inderdaad een groei in de verkoop van kefir, maar het is nog niet zo groot als bijvoorbeeld karnemelk. Wel verwachten we een verdere groei van de gefermenteerde zuivelproducten.”
Maar hoe gezond is het kefir precies? Het is weliswaar een melkdrankje, maar mensen met een lactose intolerantie kunnen het toch drinken. In 2003 concludeerde een studie, gepubliceerd in Songklanakarin Journal of Science and Technology, dat kefir de vertering en tolerantie van lactose kan verbeteren. Het Voedingscentrum meldt verder dat melkproducten zoals kefir, kwark, yoghurt en karnemelk minder lactose bevatten en dus beter te verdragen zijn bij een lactose-intolerantie. Dit komt doordat de fermentatie de lactose deels afbreekt.
Kefir wordt van oudsher vooral geconsumeerd in de Blue Zone, waar procentueel de meeste gezonde 100-plussers ter wereld wonen. Tot dusver zijn de gezondheidsvoordelen van de consumptie van kefir wetenschappelijk onvoldoende onderzocht. Deze onderzoeken laten wel zien dat kefir net als andere gefermenteerde zuivel (zoals yoghurt) probiotica bevat. Kefir heeft geen groter effect dan yoghurt, meldt het Voedingscentrum.
Kefir zou darmklachten verlichten en de weerstand verbeteren, maar ook hier is te weinig wetenschappelijke onderbouwing. Wel is zeker dat kefir qua samenstelling veel op halfvolle yoghurt lijkt en daarom past in de Schijf van Vijf. Volgens het Voedingscentrum is er een verband tussen zuivel eten en een lager risico op darmkanker en tussen het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
41
Dierenartskosten verschillen enorm per praktijk: 340 euro of 135 euro voor dezelfde behandeling
-
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
Een beter milieu begint bij jezelf, weten ook de Hamersma’s. En kolen (de groenten dan!) stoten niet al te veel broeikasgassen uit. Meneer en mevrouw Hamersma tippen drie recepten met kool. -
PREMIUM
Minder vlees en zuivel, maar wat eten we dan wel? Dít is het gezondste eetpatroon ter wereld
Als het aan de Gezondheidsraad ligt, eten we in de toekomst minder vlees, en niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden vis en zuivel en meer plantaardige producten. Zoals in de mediterrane keuken al heel gewoon is. Deze keuken is bewezen gezond, erkent ook het Voedingscentrum. Wat heeft dit eetpatroon te bieden en waarom is het zo succesvol? Groentekok Frank Fol kookt volgens dezelfde filosofie en leert je de kneepjes van het mediterrane vak. ,,Niet voor niets wordt een dieet met veel groenten en weinig vlees al jaren voorgeschreven aan obesitaspatiënten.” -
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
Nederlanders met een allergie moeten in restaurants goed uitkijken wat ze bestellen. Meer dan de helft van de restaurants informeert klanten onvoldoende over allergenen die hun voedsel bevat. Op menukaarten is allergenen-informatie niet altijd te vinden, ook is informatie over allergieën niet altijd goed vastgelegd, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). -
Phishing-alarm, test nu of jouw gegevens circuleren onder criminelen
De recherche heeft 7,3 miljoen e-mailadressen onderschept bij criminelen, die ze gebruikten om mensen digitaal te beroven. Grote kans dat ook jouw e-mailadres hierbij zit. Zeven tips om phishing te herkennen.
-
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Rotterdam -
-
-
Nate viel zestig kilo af in één jaar tijd met Arnold als inspiratie
Van zwaargewicht tot krachtpatser: Nate Peck (25) kreeg het in een jaar voor elkaar. De Amerikaan viel in een jaar tijd ruim zestig kilo af en bouwde ondertussen ook nog de nodige spieren op. -
Waarom je chocolademelk moet drinken na het sporten
Van proteïneshakes tot bananen, er wordt heel wat advies gegeven over wat je nu het beste kan eten of drinken na een stevige work-out. Onderzoek stelt een nieuwe, lekkere optie voor: chocolademelk.
-
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
-
Man rekent 130 euro af, maar blijkt na controle voor 70 euro aan boodschappen te zijn ‘vergeten’
De politie heeft in aanloop naar kerst een winkeldief staande gehouden die voor 70 euro aan boodschappen niet had afgerekend. De man krijgt een winkelverbod en een boete van 250 euro. De politie merkt dat de zelfscans bij supermarkten de afgelopen tijd ‘behoorlijk verleidelijk zijn’ voor een aantal mensen. ,,Het zijn niet eens de mensen met de kleine portemonnee.”Zoetermeer -
-
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Berkel en Rodenrijs, Woerden