Nsimire (14) is twee weken weg: dit doet de politie bij een vermissing

Bron: familiefoto
Bron: familiefoto
DEN HAAG - Nsimire (14) uit Den Haag is deze vrijdag al twee weken vermist. 'Na een bezoek aan een vriendin is ze verdwenen. We missen haar!', zei haar vader eerder deze week in een oproep om zijn dochter te vinden.
De politie heeft inmiddels tientallen tips ontvangen over de verdwijning van het meisje. Ook zijn camerabeelden gecontroleerd om de locatie van haar te achterhalen. Daarnaast zoekt de familie Nsimire. 'Wij kijken op plekken waar ze vaak komt, zoals het Zuiderpark, of een bekende tramhalte. Ook verspreiden we haar foto overal waar we maar kunnen', zegt haar vader.
Haar vader heeft haar meerdere keren geappt, maar die berichtjes werden de eerste vrijdagavond wel afgeleverd, maar niet gelezen en beantwoord. Daarna was aan de vinkjes in WhatsApp te zien dat de berichten niet werden bezorgd, wat zou betekenen dat haar telefoon is uitgeschakeld.
Zowel de familie als politie hebben nog geen idee waar ze is. De familie gaat zaterdag weer flyeren, deze keer in Rotterdam en Zoetermeer.

Wat doet de politie bij een vermissing?

De politie krijgt naar eigen zeggen reacties dat ze niet genoeg doen om vermisten terug te vinden. De politie vond het daarom nodig om daarover uitleg te geven.
Volgens de politie klopt het niet dat agenten voor de ene vermiste harder werken dan voor de andere op basis van iemands achtergrond. Ze kunnen alleen niet alles naar buiten brengen tijdens het onderzoek. 'Daarom vertelt de politie niets wat de kans verkleint dat we iemand veilig en wel terugvinden.'

Melding vermissing

Zodra iemand bij de politie komt om een vermissing te melden, krijgt diegene ontzettend veel vragen. 'Is de vermiste vaker langer weggebleven of past dit totaal niet bij iemands normale manier van doen? Heeft iemand dringend medicijnen nodig? Is iemand met ruzie van huis weggegaan? Kan de vermiste in iemands greep zijn die slechte bedoelingen heeft? Dit zijn allemaal feiten die in de opsporing belangrijk zijn', schrijft de politie.

Privacy

De politie kan tijdens het onderzoek niet alles over de vermiste persoon vertellen. 'Omdat we iemands privacy willen beschermen, maar zeker ook omdat de opsporing van een vermiste hierdoor in gevaar komt.'
Vooral als een vermiste in verkeerde handen is terechtgekomen, wil de politie niet dat die personen weten waar agenten mee bezig zijn.

Niet naar huis willen

Over het algemeen houdt de politie er ook rekening mee dat sommige vermisten liever niet naar huis willen. Als de politie teveel informatie deelt kan dat voor iemand een drempel zijn om terug te komen.
'Zeker bij jongeren kan een gevoel van schaamte overheersen, waardoor ze soms eerder langer wegblijven dan zich melden. Soms zijn jongeren juist weggelopen vanwege hun thuissituatie', zegt de politie. Daarom houdt de politie daar altijd rekening mee tijdens het onderzoek naar een vermissing.