door Havermout in Economie  ·  21 Reacties

  • 2
  • 754x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Denk dat de hema er nooit eenzijdig van af kan omdat zowel de franchise nemer en gever gebonden zijn aan het contract. Of ze moeten de franchise nemer een hoge schade vergoeding betalen van een paar miljoen. Dan wordt deze operatie zo duur dat ze failliet zijn. Misschien moeten de aandeelhoudes de directie en rvc hoofdelijk aansprakelijk stellen voor deze operatie. Dan halen bestuurders het uit hun hoofd wat schadelijk is voor het bedrijf.

1
1 rabartels

@1 Jammer dat die Belgische koper afhaakte. Nu zitten ze opgesceept met een Britse eigenaar

1
2 Piet Pijlenboog

Ook zou het conflict een belangrijke oorzaak zijn van het recente afketsen van de verkoop van de winkelketen aan het Belgische investeringsmaatschappij Core Capital.
En dat is logisch, de investeringsmaatschappij zadelt de Hema op met een schuld die afgewenteld wordt op de organisatie.
Dan stijgt direct de vergoedingen, inkoop en management fee's etc

2
3 chouffleur

* Verwijderd door de redactie *

4 Dirk2137

Dat een winkel met het concept uit de tachtiger jaren zich staan kan houden!

2
5 upanddown

Schoppen naar je broodheer is niet altijd verstandig!
In dit geval zal david helaas het onderspit gaan delven

0
6 psje

@5
Het zijn de franchisenemers die de vernieuwing tegen houden. Overigens huren zij de winkels niet direct van Hema, maar van een separate dochteronderneming. Niet van Hema direct, het contract is gewoon opzegbaar zonder gevolgen voor de franchiseovereenkomst.

1
7 joostmaghetweten

@6 De Hema bestaat voor 50% uit zelfstandige ondernemingen. Dus wie is hier de "broodheer"?

1
8 Belazerd

Misschien een beetje onduidelijk, maar zoals ik het lees gaat het slechts om 24 filialen van de in totaal meer dan 700. Enkel om die van de VAB.

@7 :
even doorklikken en je kan iets anders lezen:
https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/hema-is-dwarse-franchisenemers-spuugzat
"Hema kan niet zomaar stoppen met de franchisers. Je kan het wel roepen, maar daadwerkelijk doen is iets anders", aldus retailexpert Kitty Koelemeijer van Nijenrode Business Universiteit. "Het gaat om een substantieel deel van de omzet en de winkels, en bovendien is er sprake van langlopende franchise-overeenkomsten. Ook juridisch kan je daar niet zomaar vanaf."

0
9 Jackd

@7 Het hele conflict heeft te maken met onduidelijkheid over de kostenberekening i.v.m. online-verkopen door de franchisegever. In het verleden was de omzet hieruit altijd voor de franchiser in de regio waar de verkoop plaats had gevonden. Dat is op een zeker moment gewijzigd, waarbij de franchiser een fee mocht berekenen. De franchisegever heeft echter nooit duidelijk kunnen maken hoe het feebedrag is samengesteld en heeft dat ook herhaaldelijk eenzijdig bijgesteld. Bij controle van het accountantbureau van de franchisers, blijkt dat het in rekening gebrachte bedrag veel te hoog (het gaat om miljoenen) is. In een kort geding dit voorjaar heeft de rechter beslist dat de franchisegever dit eerst maar eens moet specificeren.

De franchisegever is nu van mening dat de franchisers niet "constructief" genoeg zijn en proberen eenzijdig van de franchisecontracten af te komen. Dat lijkt mij niet zo maar mogelijk.

1
10 Belazerd

@10 Excuus. De fee wordt in rekening gebracht door de franchisegever.

0
11 Belazerd

@8 het gaat in dit geval maar om 24 van de 261 filialen die door franchisers gerunt worden (maw maar 10%) of te wel 5% van de gehele aantal.
HEMA kan wel anderen vinden ( breiden al nu uit naar Frankrijk Belgie en Duitsland)
En door onder andere dit gedoe met ze zijn ze niet in andere handen gekomen!
Wie is in deze van wie afhankelijk?

0
12 psje

@9 en @10
Dat zeg ik toch ook niet .. Hema kan inderdaad niet zomaar onder de franchiseovereenkomst uit, maar de andere dochter wel onder de huur overeenkomst. Heel vervelend voor de franchisenemer die zal op zoek moeten naar nieuwe ruimte, is in principe gewoon zijn probleem.

Maar goed, dit is een situatie waarin beiden niet zouden moeten willen komen. Immers veel gesloten winkels gaat ten koste van de goede uitstraling van Hema, terwijl ze er net weer een beetje bovenop aan het komen zijn.

0
13 joostmaghetweten

@13 :Je hebt het wel over een "separate dochteronderneming"
Een dochteronderneming is niet separaat.

Of het is een separaat bedrijf en dan is het in deze geen speler.
Of ze nemen orders aan van het moederbedrijf en dan zal een rechter waarschijnlijk zijn oordeel mogen uitspreken.

ps. Ik denk dat een belangrijke reden dat Hema nog bestaat is dat ze het niet kunnen verkopen. Het volpompen met schuldig is de manier waarop dit soort bedrijven gesloopt worden.

0
14 Jackd

@12 Die 24 vestigingen zijn de bestuurders van de Vereniging Aangesloten Bedrijven Hema (VAB). De VAB vertegenwoordigt echter 261 franchisers. Dat is bijna de helft van alle Hema-vestigingen in Nederland. Nou neem ik aan dat de bestuurders van de VAB namens de meerderheid van hun leden spreekt. Het eenzijdige willen opzeggen van de contractuele verplichtingen door de Hema-directie lijkt mij daarom meer uit rancune dan uit zakelijke overwegingen te zijn ingegeven. Is het enkel een actie van de bestuurders van de VAB, dan heeft Hema wel een punt. Of dat voldoende is om eenzijdig de contracten op te mogen zeggen, zal nog moeten blijken.

0
15 Belazerd

@15 Wil wel zien hoeveel de leden van deze vereniging hun bestuurders zullen volgen als de hema holding de leveringen stopt! (of dit nu gerechtelijk mag of niet laat ik in deze voor het even in het midden).
Denk dat de hema holding echt niet over een dag ijs gaat en allang niet met hun juridisch afdeling het een en ander uitgezocht heeft,
Het zelfde als bij een werknemer die zoals ook hier aantoonbaar 'contraproductief en bezwarend' en 'duurzaam onhoudbaar en onwerkbaar'. is mag volgens de rechters het contract ook ontbonden worden. (ze zullen wel dossiervorming gedaan hebben en zullen nu wel genoeg materiaal hebben)
Een verkoop zou ervoor moeten zorgen dat het bedrijf levensvatbaar blijft echter mede door toe van deze bestuurders reeds drie maal is afgeketst.
Daarnaast zijn er 700 hema winkels waarvan 261 franchiser zijn Het aandeel franchiser is dus maar 37%! Terwijl de hema steeds verder aan het uitbreiden is zal hun aandeel in winst en omzet steeds kleiner worden mede ook als men mee neemt dat het online gebeuren steeds meer aan het groeien is,

https://nos.nl/artikel/2226978-recordomzet-voor-hema-en-voorzichtig-meer-winst.html

0
16 psje

@14
De eigenaar van HEMA heeft meerdere losstaande bedrijven, zo is HEMA er één en het bedrijf met het vastgoed. Het is geen dochteronderneming van HEMA, immers dan zou er directe onderlinge verbondenheid zijn. Dat kunnen ze in deze discussie helemaal niet gebruiken.

0
17 joostmaghetweten

Dag Hema....................... Overjarig

2
18 Uitede aka Espede

@16 :
Je link is nogal positief, 2 kwartalen winst is leuk, maar over het jaar gewoon dik verlies. Ook 2018 begin weer met verlies, hoewel dat bij het 1e kwartaal niet raar is. We gaan zien wat 2018 gaat brengen.
https://www.distrifood.nl/formules/nieuws/2018/06/kleiner-verlies-hema-op-stijgende-omzet-101117885?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.216542674.578090797.1533925937-25180179.1533925937

@17 : Jij noemde het een dochter en wat je in 13 zegt komt neer op chantage. Bedenkt daarbij een rechter Hema al op de vingers heeft getikt en rechters zijn echt niet gek als "zomaar" alle huurcontracten opgezegd worden.

0
19 Jackd

@16 dat bewijst toch dat er iets moet gebeuren dat zij ondanks een hoger omzet en winst toch dit jaar weer waarschijnlijk met verlies afsluiten.
zij zijn bezig met een inhaal slag echter hebben hiervoor veel nieuw kapitaal voor nodig. Dit kapitaal zou door een overname verkregen worden. Dit is echter door de acties van de vereniging reeds driemaal gefaald (en zoveel investeerders zijn er niet die er een miljard in willen steken.
En als ik stuk goed begrijp zit de grootste groei in de webshop en de expansie en niet bij de franchisers. Terwijl ze wel mee willen blijven profiteren van de omzet uit de webaankopen (terwijl ze hier geen belang in hebben noch recht)

0
20 psje

@18 de omzet laat wel zien dat dit niet zo is! (ruim 1.25 miljard en stijgende )

0
21 psje

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
wildersfan
D66-Kamerlid waarschuwt voor 'dorre ellende' als rechts wint bij Europese verkiezingen - NieuwRechts.nl

@6 Samengevat. Den Haag en Brussel hebben de belangen van de extreem grote bedrijven in beton gegoten. Maar dan kan men dus niet meer spreken ov...

5 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Querido not
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@4 M'n megafoon ligt bij de reparateur 😑...

20 minuten geleden geplaatst door Querido not

Mac Benac
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@3 Nou, leg het hem uit zou ik zeggen....

31 minuten geleden geplaatst door Mac Benac

Querido not
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@2 Op 4 mei - dodenherdenking - ga je niet demonstreren. Dan ben je stil.Dat moeten we die Frank van der Linde nog maar eens uitleggen....

33 minuten geleden geplaatst door Querido not

Hendrianus
Duitsland hervat hulp aan UNRWA • Media Israël: 'besluit aanval Rafah genomen'

@2 Als je wegens verraad achter een brommer wil eindigen is dat een goed idee. Verzet tegen Hamas zal er hier en daar best zijn maar niet met t...

33 minuten geleden geplaatst door Hendrianus

Mac Benac
Formerende partijen moeten er nu echt zien uit te komen, zegt populisme-expert: 'Veel kiezers zijn het beu'

Je voelt aan je water dat deze formatie met de haven in zicht gaat stranden. De PVV is een veel te onbetrouwbare en onvoorspelbare partij....

1 uur geleden geplaatst door Mac Benac

ongelovenloos
Eritrese kinderverkrachter niet uitgezet wegens mentale zorgen - NieuwRechts.nl

Zo zal dat hier ook gaan. daar aan kan je zien dat er dubbele agenda's zijn. Alle landen binnen de EU stellen zich hetzelfde op voor de asiele...

1 uur geleden geplaatst door ongelovenloos

Mac Benac
Verscherpt politietoezicht bij de 4 mei-herdenkingen in Den Haag

Je houdt je hart vast met een extreemrechtse Kamervoorzitter die in actie komt tijdens dodenherdenking. Je weet het nooit met dat soort lieden....

1 uur geleden geplaatst door Mac Benac

Graaier1000
Muziekdraadje

Peter Alexander - Das Tu Ich Alles Aus Liebehttps://youtu.be/0XTPrSijsZo?si=c2hvqBnp8KJ_KEAb...

1 uur geleden geplaatst door Graaier1000

NK. App
Indian Adult SeriesSlimewaveCunnilingus VideosRough Sex VideosList Of Porn StarsTonics MoviesDesi Baba Sex StoryFull Sex Video Free DownloadSe Xi FilmNaked Babes At BeachHoodrat PornHorny RedheadSpicy J NudeThehun.coomNude WimenPorn EcuatorianasDaytonahaleHorny PussyVivamax MoviesBlake Blossom FeetSri Lankan Nude GirlsDesnhos EróticosAmanee HentaiAlyson TylerAurat Ki ChudaiBagalisexSex Xxxx HdJessy DubaoMai XnxxPron Video DesiMental XxxYumi Kazama Porn VideosJenny Mccarthy PornLauren Phillips BdsmYamada Anna HentaiXxx Dat ComSunnhy LeoneChut Fad DiWet Panties PornIndian Girl ThreesomeShemail FuckJapan PornesPree Porn HdHentai Anime SitePregnant CreampieSitting On FaceSunny Leone Sexy PhotoXxx Sex Video TubeBlackmailer PornSophia Leone AnalSquirting In LeggingsKatrina Kaif KissBoobs Milf PicSunny Leone Best SexDevar Bhabhi Saxy VideoChaturbate MomMommypornFirst Time ChudaiCreampiexxxRussain AnalMasuimi MaxHoney Rose HotBailey Brooke PovDeepfake AnalBoobs Suck TeacherTamil SexmmsBatgirl NudeJennifer Lopez DesnudaXnxx Com DeshiVaani Kapoor Hot PicsIndian Bhabi XnxLeggings HentaiHot Sexy Bhabhi FacebookSubbygirlLesbianas XxxPleasure Or PainAbigail Spencer MasturbatingFree Japanese Porn VideoLildedjanet PornAlexis Arias PornXsensualSkylar RaeAsh Kash NudesKelsey MonroeMale GaypornLiteroitcaJuvensitas XxxBang Bros Free VidsHindi Aunty XvideoBel Ami GayAnalhdMiltfBoundhibHdporne VideoPhorumophiliaNeha Dhupia Sexy PhotosEddsworld PornSahara Porn StarPor HuhbBeachbaby69Porn Hd MoviRei KamikiIndian CumSoftcore X VideosXx Video Desi HdSensual Boob SuckingAndi James-analOmegle Tits FlashIs Itchio SafeWanoonceJessi Rae Onlyfans LeakedFutanari MomXp PornLustery PornPorn Eliza IbarraPukes On CockFilme De PornografiCream Pie Step SisNakrd TitsBrandi Love Full VideoJordi XxxTop Nude MoviesDad FuckdaughterKali KakezEbony Lesbian Strapon PornSockpussyFree Ghetto PornCelestia VegaSanelion SexKaty Rose XxxPublic JoiCumshot PngFree Brazzer VidoeBig Tit StrpmomWorldstarpornoMsjackiejaneVulma PornGamcore.ccomBdsm ChatsReagenfoxxBest Quality Xxx VideoIndian Xxx Sex Video ComIchika'sTelugusexcomNnn PornTeacher Porn VideoPorn BreakingVideos Para Adultos PornPlyvidsShemale Sex Toy