Economie
  • 2
Winkelketen Hema is opnieuw in conflict geraakt met zijn eigen franchisenemers. In een brief laat Hema hen weten dat de winkelcontracten van alle bestuurders van de franchiseorganisatie worden opgezegd. Daarmee zouden zij hun winkels definitief kwijtraken. ...

3 maanden geleden door RTL Nieuws

REAGEER MET EEN EMOJI
1
1
3

Denk dat de hema er nooit eenzijdig van af kan omdat zowel de franchise nemer en gever gebonden zijn aan het contract. Of ze moeten de franchise nemer een hoge schade vergoeding betalen van een paar miljoen. Dan wordt deze operatie zo duur dat ze failliet zijn. Misschien moeten de aandeelhoudes de directie en rvc hoofdelijk aansprakelijk stellen voor deze operatie. Dan halen bestuurders het uit hun hoofd wat schadelijk is voor het bedrijf.

1 rabartels    
3 maanden geleden door rabartels
1
Meld

@1 Jammer dat die Belgische koper afhaakte. Nu zitten ze opgesceept met een Britse eigenaar

2 Piet Pijlenboog    
3 maanden geleden door Piet Pijlenboog
1
Meld

Ook zou het conflict een belangrijke oorzaak zijn van het recente afketsen van de verkoop van de winkelketen aan het Belgische investeringsmaatschappij Core Capital.
En dat is logisch, de investeringsmaatschappij zadelt de Hema op met een schuld die afgewenteld wordt op de organisatie.
Dan stijgt direct de vergoedingen, inkoop en management fee's etc

3 chouffleur    
3 maanden geleden door chouffleur
2
Meld

Wie komt er eigenlijk nog bij de Hema sinds ze onze feestdagend hebben verloochend?

4 Dirk2137    
3 maanden geleden door Dirk2137
4
Meld

Dat een winkel met het concept uit de tachtiger jaren zich staan kan houden!

5 upanddown    
3 maanden geleden door upanddown
2
Meld

Schoppen naar je broodheer is niet altijd verstandig!
In dit geval zal david helaas het onderspit gaan delven

6 psje    
3 maanden geleden door psje
0
Meld

@5
Het zijn de franchisenemers die de vernieuwing tegen houden. Overigens huren zij de winkels niet direct van Hema, maar van een separate dochteronderneming. Niet van Hema direct, het contract is gewoon opzegbaar zonder gevolgen voor de franchiseovereenkomst.

7 joostmaghetweten    
3 maanden geleden door joostmaghetweten
1
Meld

@6 De Hema bestaat voor 50% uit zelfstandige ondernemingen. Dus wie is hier de "broodheer"?

8 Belazerd    
3 maanden geleden door Belazerd
1
Meld

Misschien een beetje onduidelijk, maar zoals ik het lees gaat het slechts om 24 filialen van de in totaal meer dan 700. Enkel om die van de VAB.

@7 :
even doorklikken en je kan iets anders lezen:
https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/hema-is-dwarse-franchisenemers-spuugzat
"Hema kan niet zomaar stoppen met de franchisers. Je kan het wel roepen, maar daadwerkelijk doen is iets anders", aldus retailexpert Kitty Koelemeijer van Nijenrode Business Universiteit. "Het gaat om een substantieel deel van de omzet en de winkels, en bovendien is er sprake van langlopende franchise-overeenkomsten. Ook juridisch kan je daar niet zomaar vanaf."

9 Jackd    
3 maanden geleden door Jackd
0
Meld

@7 Het hele conflict heeft te maken met onduidelijkheid over de kostenberekening i.v.m. online-verkopen door de franchisegever. In het verleden was de omzet hieruit altijd voor de franchiser in de regio waar de verkoop plaats had gevonden. Dat is op een zeker moment gewijzigd, waarbij de franchiser een fee mocht berekenen. De franchisegever heeft echter nooit duidelijk kunnen maken hoe het feebedrag is samengesteld en heeft dat ook herhaaldelijk eenzijdig bijgesteld. Bij controle van het accountantbureau van de franchisers, blijkt dat het in rekening gebrachte bedrag veel te hoog (het gaat om miljoenen) is. In een kort geding dit voorjaar heeft de rechter beslist dat de franchisegever dit eerst maar eens moet specificeren.

De franchisegever is nu van mening dat de franchisers niet "constructief" genoeg zijn en proberen eenzijdig van de franchisecontracten af te komen. Dat lijkt mij niet zo maar mogelijk.

10 Belazerd    
3 maanden geleden door Belazerd
1
Meld

@10 Excuus. De fee wordt in rekening gebracht door de franchisegever.

11 Belazerd    
3 maanden geleden door Belazerd
0
Meld

@8 het gaat in dit geval maar om 24 van de 261 filialen die door franchisers gerunt worden (maw maar 10%) of te wel 5% van de gehele aantal.
HEMA kan wel anderen vinden ( breiden al nu uit naar Frankrijk Belgie en Duitsland)
En door onder andere dit gedoe met ze zijn ze niet in andere handen gekomen!
Wie is in deze van wie afhankelijk?

12 psje    
3 maanden geleden door psje
0
Meld

@9 en @10
Dat zeg ik toch ook niet .. Hema kan inderdaad niet zomaar onder de franchiseovereenkomst uit, maar de andere dochter wel onder de huur overeenkomst. Heel vervelend voor de franchisenemer die zal op zoek moeten naar nieuwe ruimte, is in principe gewoon zijn probleem.

Maar goed, dit is een situatie waarin beiden niet zouden moeten willen komen. Immers veel gesloten winkels gaat ten koste van de goede uitstraling van Hema, terwijl ze er net weer een beetje bovenop aan het komen zijn.

13 joostmaghetweten    
3 maanden geleden door joostmaghetweten
0
Meld

@13 :Je hebt het wel over een "separate dochteronderneming"
Een dochteronderneming is niet separaat.

Of het is een separaat bedrijf en dan is het in deze geen speler.
Of ze nemen orders aan van het moederbedrijf en dan zal een rechter waarschijnlijk zijn oordeel mogen uitspreken.

ps. Ik denk dat een belangrijke reden dat Hema nog bestaat is dat ze het niet kunnen verkopen. Het volpompen met schuldig is de manier waarop dit soort bedrijven gesloopt worden.

14 Jackd    
3 maanden geleden door Jackd
0
Meld

@12 Die 24 vestigingen zijn de bestuurders van de Vereniging Aangesloten Bedrijven Hema (VAB). De VAB vertegenwoordigt echter 261 franchisers. Dat is bijna de helft van alle Hema-vestigingen in Nederland. Nou neem ik aan dat de bestuurders van de VAB namens de meerderheid van hun leden spreekt. Het eenzijdige willen opzeggen van de contractuele verplichtingen door de Hema-directie lijkt mij daarom meer uit rancune dan uit zakelijke overwegingen te zijn ingegeven. Is het enkel een actie van de bestuurders van de VAB, dan heeft Hema wel een punt. Of dat voldoende is om eenzijdig de contracten op te mogen zeggen, zal nog moeten blijken.

15 Belazerd    
3 maanden geleden door Belazerd
0
Meld

@15 Wil wel zien hoeveel de leden van deze vereniging hun bestuurders zullen volgen als de hema holding de leveringen stopt! (of dit nu gerechtelijk mag of niet laat ik in deze voor het even in het midden).
Denk dat de hema holding echt niet over een dag ijs gaat en allang niet met hun juridisch afdeling het een en ander uitgezocht heeft,
Het zelfde als bij een werknemer die zoals ook hier aantoonbaar 'contraproductief en bezwarend' en 'duurzaam onhoudbaar en onwerkbaar'. is mag volgens de rechters het contract ook ontbonden worden. (ze zullen wel dossiervorming gedaan hebben en zullen nu wel genoeg materiaal hebben)
Een verkoop zou ervoor moeten zorgen dat het bedrijf levensvatbaar blijft echter mede door toe van deze bestuurders reeds drie maal is afgeketst.
Daarnaast zijn er 700 hema winkels waarvan 261 franchiser zijn Het aandeel franchiser is dus maar 37%! Terwijl de hema steeds verder aan het uitbreiden is zal hun aandeel in winst en omzet steeds kleiner worden mede ook als men mee neemt dat het online gebeuren steeds meer aan het groeien is,

https://nos.nl/artikel/2226978-recordomzet-voor-hema-en-voorzichtig-meer-winst.html

16 psje    
3 maanden geleden door psje
0
Meld

@14
De eigenaar van HEMA heeft meerdere losstaande bedrijven, zo is HEMA er één en het bedrijf met het vastgoed. Het is geen dochteronderneming van HEMA, immers dan zou er directe onderlinge verbondenheid zijn. Dat kunnen ze in deze discussie helemaal niet gebruiken.

17 joostmaghetweten    
3 maanden geleden door joostmaghetweten
0
Meld

Dag Hema....................... Overjarig

18 Uitede aka Espede    
3 maanden geleden door Uitede aka Espede
2
Meld

@16 :
Je link is nogal positief, 2 kwartalen winst is leuk, maar over het jaar gewoon dik verlies. Ook 2018 begin weer met verlies, hoewel dat bij het 1e kwartaal niet raar is. We gaan zien wat 2018 gaat brengen.
https://www.distrifood.nl/formules/nieuws/2018/06/kleiner-verlies-hema-op-stijgende-omzet-101117885?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.216542674.578090797.1533925937-25180179.1533925937

@17 : Jij noemde het een dochter en wat je in 13 zegt komt neer op chantage. Bedenkt daarbij een rechter Hema al op de vingers heeft getikt en rechters zijn echt niet gek als "zomaar" alle huurcontracten opgezegd worden.

19 Jackd    
3 maanden geleden door Jackd
0
Meld

@16 dat bewijst toch dat er iets moet gebeuren dat zij ondanks een hoger omzet en winst toch dit jaar weer waarschijnlijk met verlies afsluiten.
zij zijn bezig met een inhaal slag echter hebben hiervoor veel nieuw kapitaal voor nodig. Dit kapitaal zou door een overname verkregen worden. Dit is echter door de acties van de vereniging reeds driemaal gefaald (en zoveel investeerders zijn er niet die er een miljard in willen steken.
En als ik stuk goed begrijp zit de grootste groei in de webshop en de expansie en niet bij de franchisers. Terwijl ze wel mee willen blijven profiteren van de omzet uit de webaankopen (terwijl ze hier geen belang in hebben noch recht)

20 psje    
3 maanden geleden door psje
0
Meld

@18 de omzet laat wel zien dat dit niet zo is! (ruim 1.25 miljard en stijgende )

21 psje    
3 maanden geleden door psje
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Rechter bepaalt dat Trump geen illegale immig...
Een federale rechter in San Francisco heeft b...

1 dag geleden door Nu.nl

Blokhuis sluit vaccinatiedwang niet uit
Het ministerie van Volksgezondheid sluit niet...

1 dag geleden door Wilmama

VARAgids verliest tientallen abonnees na cove...
De VARAgids heeft zestig abonnees verloren na...

1 dag geleden door Reconquista

Winkeliers met iets van Zwarte Piet in de eta...
Extreem-links houdt een lijst bij van winkels...

23 uur geleden door Spraypaint

'Niet-blanke Piet'
Het enige wat Sylvana, de anti-Zwarte Pietenb...

1 dag geleden door Scorpio


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Wendel
Duitsland: Meisje (15) dagenlang verkracht d...
@10: Dat is het punt nou juist, waarheen? Eur...

minder dan een minuut geleden door Wendel

de redelijkheid
Extreemrechtse jongeren willen Slowakije besc...
@45 jij bent een echte democraat, nee dus ....

minder dan een minuut geleden door de redelijkheid

Bluth
Joint roken in coffeeshop mag binnenkort niet...
@89 Klopt, en daarbij nemen ze niets van jouw...

minder dan een minuut geleden door Bluth

Jan met de korte achternaam
“Buitenlanders moeten al na één dag werke...
Mooi dan ga ik vrijdag op mijn vrije dag maar...

minder dan een minuut geleden door Jan met de korte achternaam

Kubusje
Wie de baas op straat is, heeft de macht...
Die man heeft het niet begrepen. Hooligans be...

minder dan een minuut geleden door Kubusje

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig