Media & TV

Orwell-watch: Australische minister censureert Sky News van stations Melbourne, want fout

09-08-2018 19:08

De Australische minister van openbaar vervoer, Jacinta Allan, heeft per direct de narrowcasting-uitzendingen van Sky News Australia van alle stations in Melbourne gecensureerd. Dit nadat Sky News Australia een veroordeelde nazi-sympathisant had geïnterviewd waarover veel burgers hadden geklaagd. Ondanks het feit dat, volgens Sky News Australia zelf, het betreffende interview nooit is vertoond op de stations in Melbourne heeft de minister toch besloten de uitzendingen verder te censureren. Dit meldt het Australische News.com.

Volgens de censuurminister gaat het niet alleen om dit ene interview maar zijn er ook over andere items klachten binnengekomen. Zelf noemt ze het geen censuur omdat ‘geen enkel medium het recht heeft om uit te zenden via onderdelen van ons publieke openbaarvervoersnetwerk’.

Metro Trains, verantwoordelijk voor de stations in Melbourne, heeft laten weten dat ‘alle passagiers zich welkom en comfortabel moeten kunnen voelen’. Een procedure om Sky News Australia te verwijderen van het broadcastsysteem is inmiddels in gang gezet.

Het interview van Sky News Australia Blair Cottrel zorgde eerder al voor ophef. De interviewer raakte zijn programma kwijt, de geïnterviewde is nooit meer welkom en een voormalig Labour-parlementslid verbrak alle banden met Sky News Australia omdat ze ‘racisme en haat’ mogelijk zouden maken.

Het is niet bekend hoe lang Australië al een totalitaire dictatuur is.