Buitenland
VPRO

Is de EU niet te streng voor Polen?

foto: EPA/Radek Pietruszkafoto: EPA/Radek Pietruszka
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de EU niet te streng voor Polen?

Voor de EU is Polen een van de vervelendste jongetjes uit de klas. Daarom klonk afgelopen jaren met enige regelmaat de Brusselse megafoon en werd de Polen de les gelezen. Maar is de EU niet te streng voor deze jonge democratie?

In Bureau Buitenland geven journalist Dore van Duivenbode en kunstenaar Marek van de Watering, die hun wortels hebben in Polen, antwoord op die vraag.

Polen weigerde vluchtelingen op te nemen, de regering zette de rechtsstaat naar haar hand en over een omstreden Holocaustwet werd stevig gebakkeleid. Van Duivenbode schrok daar in eerste instantie van. "Ik dacht: Polen wordt steeds opener en liberaler. Maar toen PiS aan de macht kwam, sloten ze de luiken en trok het land zich terug."

En dat is ook niet zo gek, zegt ook Van de Watering. "Polen is door de geschiedenis heen vaak door anderen verteld wat het moet doen." Dat sentiment leeft sterk in Polen en wordt ook nog eens aangewakkerd door de PiS-regering.

Een beetje naar elkaar groeien

"Polen was tot 1989 communistisch. Het is dus een hele jonge democratie. Daar moet de EU rekening mee houden", zegt Van Duivenbode.

Volgens Van de Watering moet de EU niet continu vingerwijzen en Polen de les willen leren. Daarmee speelt de EU speelt de PiS-retoriek in de kaart - en dus recalcitrant gedrag. "Polen hoeft niet alleen maar naar de EU toe te groeien, ze moeten een beetje naar elkaar toegroeien."

Dwars en eigenwijs: Polen pubert

Ster advertentie
Ster advertentie