Luister naar

Moslims weren prik die niet halal is

Nieuws
Onder druk van islamitische leiders is een aantal Indonesische provincies tijdelijk gestopt met het inenten van kinderen tegen mazelen en rode hond. De vaccins zouden niet halal zijn.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
zaterdag 4 augustus 2018 om 03:00

Jakarta

Het vaccinatieprogramma begon op 1 augustus en loopt tot eind september. Kinderen in de leeftijd van 19 maanden tot 15 jaar kunnen gratis een vaccin tegen mazelen en rode hond ophalen. In totaal komen bijna 32 miljoen kinderen voor de inenting in aanmerking.

Op 25 juli verspreidde de Ulema Raad (MUI), de hoogste islamitische autoriteit van het land, in de provincie Riau echter een brief waarin hij inwoners oproept hun kinderen niet te laten inenten. De islamitische raad zou geen halalcertificaat hebben afgegeven voor het vaccin, dat ontwikkeld is door het staatsbedrijf Biofarma.

Volgens het Indonesische ministerie van Gezondheid wordt momenteel onderzocht of het vaccin halal is. Zolang het certificaat ontbreekt, dringt de Ulema Raad er bij de provincie op aan het programma stil te leggen. ‘Mocht het vaccinatieprogramma twijfel zaaien onder moslims, dan is het beter om het uit te stellen’, verklaarde Usman Ahmad, voorzitter van een provinciale afdeling van de raad, volgens the Jakarta Post.

bijval

De oproep van MUI vond al snel bijval in andere delen van Indonesië, het grootste islamitische land ter wereld. Hoewel de provincie Riau volgens the Jakarta Post op 1 augustus wel gewoon met het programma van start ging, besloten diverse andere provinciebesturen de inentingen voorlopig niet beschikbaar te stellen. In regio’s waar het vaccin wel gegeven wordt, weigeren diverse ouders bovendien hun kinderen in te enten, bericht de lokale krant Banjarmasin Post.

Het is niet de eerste keer dat MUI verkondigt dat een vaccin niet halal is. Eind vorig jaar zei de islamitische raad hetzelfde over een vaccin tegen difterie. De Indonesische overheid probeerde destijds een uitbraak van difterie onder controle te krijgen. Tientallen mensen, waaronder veel kinderen, stierven aan de ziekte.

Volgens Henk Schulte Nordholt, hoogleraar Indonesische geschiedenis aan de Universiteit Leiden, is het niet ongebruikelijk dat islamitische leiders in Indonesië een grote invloed hebben op politici en inwoners. ‘De bevolking – zeker als het gaat om minder geschoolde mensen, van wie er in Indonesië veel zijn – heeft sterk het idee dat ze afhankelijk is van geestelijken die de weg in de wereld wijzen.’

Sociale media spelen ook een rol, legt hij uit. ‘Een tijdje geleden werd er via Facebook opgeroepen om een bepaalde smaakversterker niet meer te gebruiken. Daar zou varkensvet in zitten. Hoewel er geen enkel bewijs voor die bewering was, verspreidde de oproep zich als een lopend vuurtje en gebruikten velen het product niet meer.’

slappe knieën

Dat sommige provincies besloten hebben het vaccin niet te geven, komt volgens de hoogleraar voort uit angst voor demonstraties en ‘electorale effecten’. ‘Waarschijnlijk denken bestuurders: laten we de onrust voor zijn en toegeven. Daarmee tonen ze hun slappe knieën. Bovendien zijn ­Indonesische politici snel bang om stemmen te verliezen. Terwijl die angst niet gegrond is, want de radicale partijen in het land hebben tot nu toe nooit meer dan vijftien procent van de stemmen gekregen.’

Schulte Nordholt benadrukt dat angst voor vaccins daarnaast in een mondiale trend past: ‘Ook in Nederland is er een groep mensen fel gekant tegen mazelenvaccinaties. En in Frankrijk is de inentingsgraad ontstellend laag. Dat heeft meer met wantrouwen jegens de overheid te maken dan met de islam.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.