RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Meaghan reist Europa rond met gratis treinticket van EU: 'Anders was ik hier nooit gekomen'

Vandaag zijn Meaghan en Sascha in Lissabon aangekomen. Beeld © Privefoto

Selfies maken in Praag, shoppen in Lissabon en ook nog even over Las Ramblas slenteren in Barcelona. Meaghan reist met haar gratis verkregen interrailpas dwars door Europa. Een cadeautje van de EU. "Normaal ga ik niet op vakantie, nu ga ik naar drie landen."

Meaghan (nu 19) struint nu met haar vriendin Sascha (18) door Lissabon. Ze hebben er net een treinreis van 24 uur opzitten. "Na de laatste overstap zaten we veertien uur in een trein zonder stopcontacten en de slaapcabines waren allemaal vol."

Met lege telefoons en zonder veel slaap zijn ze nu wel in Lissabon: "Heel erg cool, anders was ik hier nooit gekomen."

Zo zat de actie van de EU in elkaar:

Alle Europese 18-jarigen konden een gratis treinkaartje aanvragen voor een reis door Europa. Het enige wat ze hoefden te doen, was 5 quizvragen beantwoorden over Europees cultureel erfgoed. In totaal waren er 15.000 kaarten te vergeven.

De tieners moeten tussen 9 juli en 30 september vertrekken, minimaal 1 dag en maximaal 30 dagen op pad zijn en de reis gaat naar minstens 1 en maximaal 4 andere landen.

Verder moeten ze zich tijdens hun trip opstellen als een zogenoemde DiscoverEU-ambassadeur: hun reiservaringen delen ze met de hashtag #DiscoverEU op social media en de foto's die ze maken moeten ze ter beschikking stellen voor een fototentoonstelling in het Europees Parlement.

Het plan voor gratis reizen komt uit de koker van de Duitse Europarlementariër Manfred Weber. Zijn idee is dat het 'mensen bij elkaar brengt'. Jonge inwoners van Europa kunnen er zo achter komen, zegt hij, dat de Europese Unie 'ook over emoties gaat, niet alleen over politiek'. Het project kost de EU in totaal 12 miljoen euro. Als het project succesvol is, wordt het budget verhoogd tot 100 miljoen per jaar, staat in de plannen van de Commissie. 

Miniatuurvoorbeeld

Gratis interrailen

Meaghan zat in de klas toen ze de mail zag dat ze gratis mocht reizen. "Ik had mijn mail open laten staan en tijdens de les zag ik dat ik het ticket had. Mijn mentor was tegen me aan het praten, maar ik kon alleen maar juichen."

Ze had zich opgegeven nadat haar softbalcoach een link van de actie in de teamwhatsapp had gezet. "Zij had het stukje online gezien. Ik stuurde het meteen door naar Sascha. We moesten vijf vragen beantwoorden. Dat hebben we blijkbaar goed gedaan, we hebben allebei een ticket."

Stedentrips

Meaghan en Sascha hebben er een week Praag opzitten. Na twee dagen uitrusten en kleren wassen in Nederland stapten ze weer in de trein.

Vanochtend zijn ze in Lissabon aangekomen. Daarna gaan ze door naar Barcelona. "Ik ben nu twee weken achter elkaar weg. Normaal ga ik niet op vakantie en nu ga ik naar drie landen. Dit was echt een kans."

Gestrand in een weiland

 

I’m leaving monday! --❤️ #discoverEU #competition

Een bericht gedeeld door Sophie Streefland (@sophie_discovereu) op

Ook Sophie (18) was een van de gelukkige winnaars. Ze zit in de trein naar Hamburg, maar is net gestrand in een weiland. "Er werd net omgeroepen of er een arts aanwezig was. Nu staan we stil."

Ze is twee weken op reis en bezoekt Kopenhagen, het Zweedse Göteborg en Stockholm. Het plan was met vriendinnen op vakantie te gaan. "We hadden ons met een groepje opgegeven. In de auto terug van Scheveningen appte de eerste vriendin dat ze het ticket niet had. Alle andere meiden in de auto mochten ook niet mee. Ik had als enige een kaartje en besloot alleen op reis te gaan." 

Vertraging

Miniatuurvoorbeeld


Sophie in Kopenhagen.

Het alleen reizen vindt Sophie wel fijn. "Ik kan mijn eigen plan trekken."

Het reizen met de trein gaat prima, alleen de extra reserveringskosten en de vertragingen zijn wat minder leuk. Gisteren zou ze via Kopenhagen naar Hamburg reizen, maar de trein die haar daar zou brengen, reed onverwacht niet meer. "Ik moest mijn hostel cancelen en een andere rit moest boeken. Die extra kosten en de nieuwe reserveringskosten moet ik zelf betalen."

Nachttrein

Hierdoor heeft ze noodgedwongen de nachttrein gepakt. "Dat was leuk. Ik vond het wel apart, die bedjes in de trein. Ik heb de halve rit geslapen, de andere helft heb ik een boek gelezen."

Sophie vindt het reizen door Europa fantastisch, maar de vele extra kosten en urenlang zit - de reis van Amsterdam naar Kopenhagen was 11 uur - heeft ze besloten volgend jaar met de auto op vakantie te gaan.

Naar Nederland

De actie geldt voor alle 18-jarigen in Europa. Deze jongeren uit andere Europese landen namen de trein naar Nederland:

 

#kinderdijk #netherlands #windmill #discovereurope

Een bericht gedeeld door Paul-Louis RY (@plhery) op

Meer op rtlnieuws.nl: