Ajax is weer een voetbalclub

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week bespreekt hoofdredacteur Taco van den Velde de transferontwikkelingen bij Ajax.

Ajax is weer een voetbalclub

Vorig jaar verzekerde de leiding van Ajax dat er niemand meer zou worden verkocht en vertrok Davinson Sánchez voor veertig miljoen euro naar Tottenham Hotspur. De geschiedenis herhaalde zich, want een jaar eerder zou ook niemand vertrekken en lag er opeens een bod van 32 miljoen euro van Napoli op Arek Milik dat onmogelijk kon worden geweigerd. Het is het klassieke verhaal dat de fans inmiddels kennen: de technisch directeur die verzekert dat er geen spelers meer worden verkocht en het miljoenenbod dat niet kan worden afgeslagen.

Dit seizoen is alles anders. Tenminste, in Amsterdam. Er kwamen de afgelopen weken aanbiedingen binnen voor Matthijs de Ligt (65 miljoen) en Frenkie de Jong (50 miljoen) maar in Amsterdam gaat niemand de deur uit. Alle zaakwaarnemers die aankloppen voor hun speler bij de leiding van Ajax krijgen dezelfde boodschap: alleen Hakim Ziyech mag vertrekken. En ook voor Ziyech moet de hoofdprijs worden betaald: een bedrag tussen de 35 en 40 miljoen euro.

Intussen trekt de club wel nadrukkelijk de portemonnee om de selectie te versterken. Daley Blind, Dusan Tadic, Zakaria Labyad en Hassane Bandé kostten bij elkaar meer dan veertig miljoen euro, terwijl Blind en Tadic ook nog eens miljoenensalarissen opstrijken.

Het zijn ontwikkelingen die door de vorige trainer/coaches van de Amsterdammers ongetwijfeld met verbazing worden gevolgd. Frank de Boer moest ieder seizoen accepteren dat zijn beste spelers werden verkocht en er ondanks al dat geld op de bank nauwelijks wat bij mocht komen. Net als Marcel Keizer. Toen heette dat nog beleid. Een trainer van Ajax had vooral de taak de eigen jeugdspelers een kans te geven en beter te maken, zodat ze met winst konden worden verkocht. Het was een uiterst succesvol businessmodel, althans in financieel opzicht.

Onder druk wordt echter alles vloeibaar. De afgelopen jaren werden vol trots de jaarcijfers gepresenteerd, maar wanneer vier jaar lang sportieve prijzen uitblijven, is het tijd je af te vragen of directeuren nog wel een bonus verdienen. Is Ajax een handelshuis waar het gaat om geld verdienen of gaat het om prijzen pakken? Ajax is anno 2018 weer een voetbalclub waar het in de eerste plaats draait om winnen. Het kapitaal moet op het veld staan.

De meeste van de achttien Eredivisie-trainers die in deze week worden gevraagd naar een prognose tippen Ajax dan ook zonder uitzondering als titelkandidaat nummer één. Zelfs de coaches die het niet zo uitspreken, denken er zo over. Ajax is weer een club waar het kapitaal op het veld staat. Zoals het hoort.

Luxeprobleem Ten Hag: 'Zestien spelers die vinden dat ze moeten spelen'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.