Vanuit Leiden brachten de Pilgrim Fathers Nederlandse normen en waarden naar VS

LEIDEN - Leiden heeft een belangrijke invloed gehad op de zogenoemde Pilgrim Fathers, die veel Nederlandse normen en waarden hebben meegenomen naar de Verenigde Staten. De Leidse schrijver Jeroen Windmeijer beschrijft in zijn nieuwe roman Het Pilgrim Fathers Complot het opmerkelijke verhaal van deze groep protestanten op zoek naar vrijheid.
Het verhaal begint in een tempel van de vrijmetselaars in Leiden. 'De voorzitter van de loge Ishtar wordt hier vermoord gevonden. Dat is het begin van een duizelingwekkend avontuur dat de hoofdpersoon Peter de Haan vanuit Leiden naar Boston voert', omschrijft Windmeijer.
De geschiedenis van de Pilgrim Fathers begint dus in Leiden. 'Deze Engelsen waren naar Leiden gevlucht omdat ze in hun eigen land hun geloof niet konden belijden zoals ze wilden. Ze zijn naar Nederland gekomen in 1609. Elf jaar later is een deel naar de Verenigde Staten vertrokken, omdat ze zich ook in Nederland niet op hun gemak voelden.

Nederlandse ideeën naar VS

De ideeën die de Pilgrim Fathers in Leiden hebben opgedaan vormen de grondslag van de moderne Verenigde Staten. 'Ze hebben veel ideeën overgenomen die in Nederland gemeengoed waren: vrije pers, vrije godsdienst, vrije meningsuiting, maar ook zaken als scheiding van kerk en staat en het burgerlijk huwelijk,' vertelt Windmeijer.
Het merendeel van de Pilgrim Fathers is uiteindelijk in Nederland gebleven. 'Ze waren bang voor de gevaarlijke overtocht of ze hadden er geen geld voor. En verder onthul ik in mijn boek nóg een reden waarom zoveel mensen in Nederland gebleven zijn.'

Tweede druk

Het boek van Jeroen Windmeijer wordt donderdagavond om 19.00 uur gepresenteerd in boekhandel De Kler. Het boek is dinsdag uitgekomen, maar nu is al duidelijk dat er binnenkort een tweede druk komt.